Przedstawiamy Wam przepis z najnowszej książki Olgi Smile i jej córki Weroniki (autorki bloga Vegemi): to tradycyjna propozycja obiadowa – wegański krupnik. Smacznego!
W moim przepisie na wegański krupnik roślinny pojawiają się takie warzywa, jak: marchewka, pieczarki, ziemniaki, pietruszka oraz kasza jaglana, gryczana lub owsiana. Jest wybór, jak widać. Można użyć tej kaszy, którą lubicie. Pamiętajcie tylko, że kaszę jaglaną trzeba dobrze wypłukać i przelać na sicie wrzątkiem, bo inaczej zupa będzie gorzka. Najbardziej lubię krupnik gęsty, taki z większą ilością kaszy i ziemniaków. W przepisie podaję średnią porcję kaszy, którą można zmniejszyć lub zwiększyć, wedle uznania. Taki krupnik zawsze gotowała babcia, potem po modyfikacjach mama. Zawsze w dużych ilościach, żeby zupy starczyło na kilka dni. Dla mnie pyszny i zawsze cieszyłam się, że będzie na obiad. Teraz potrafię sama go przyrządzić i co jakiś czas przygotowuję garnek gorącej zupy dla całej rodziny. Powtarzam ciągle, że gotowanie jest fajne, a każde wege mi smakuje. Stąd nazwa mojego bloga – Vegemi.
Prosty krupnik roślinny
3 l wody, a najlepiej bulionu
1 kg ziemniaków
1 szklanka kaszy owsianej, gryczanej lub jaglanej
4 cebule
5 łyżek oleju
500 g pieczarek
10 dużych marchewek
sól i pieprz
opcjonalnie pęczek pietruszki
Obieramy marchewkę, cebulę i ziemniaki. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju, aż będzie złota. Do garnka wrzucamy warzywa, kaszę i cebulę i wlewamy wodę. Po 20 min dodajemy ziemniaki. Gotujemy około 30-40 min. O tym, że krupnik jest gotowy, świadczą miękkie ziemniaki. Na sam koniec dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki.
Przepis pochodzi z książki “Roślinna kuchnia rodzinna” Olgi i Weroniki Smile (wydawnictwo Zwierciadło)
- Tekst: Weronika Smile
- Zdjęcie: Olga Smile