Węgierski startup Plantcraft stworzył gamę bezmięsnych wędlin i pasztetów z zielonych bananów (to pozostałości z produkcji wina) oraz oleju z pestek winogron.
– Musimy wykorzystać kreatywność, aby produkować żywność, która jest dobra dla nas i dla naszej planety, ale także smaczna i niedroga – stwierdzili założyciele firmy, Kati Ohens i Csaba Hetenyi.
Marka powstała w 2018 roku. Jednym z podstawowych składników wegańskich mięs Plantcraft są zielone banany, a także olej z pestek winogron, który Plantcraft wykorzystuje głównie na potrzeby wegańskiego pepperoni.
Jakie są składniki odżywcze zielonych bananów? „są dobrym źródłem błonnika, potasu, cynku, magnezu i witamin A, C, B6. Wykazano również, że poprawiają trawienie, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają metabilizm ” – czytamy na portalu ekologia.pl.
Twórcy marki pierwotnie chcieli postawić na amerykański rynek, ale ostatecznie pandemia skłoniła ich do zmiany planów i przyspieszenia premiery. Do końca roku ich produkty mają zadebiutować w UE.
LD