[wppb-login]

Jadłonomia: pieprzno i szafranno

Weronika Książek
Czerwiec28/ 2020

Chwilę po premierze najnowszej książki pełnej przepisów na roślinne wersje trady-cyjnych dań kuchni polskiej rozmawiamy z Martą Dymek, znaną też jako Jadłonomia.

Nie wątpię, że czytelnicy bloga i dwóch poprzednich książek prosili Cię o napisanie trzeciej. Co ostatecznie skłoniło Cię do przygotowania „Jadłonomii po polsku”?

Po wydaniu ostatniej książki coraz częściej zastanawiałam się, czego najbardziej potrzebuje kuchnia roślinna w Polsce i jak jeszcze można mówić o ograniczaniu mięsa, aby za-inspirować osoby, które chciałyby spróbować, ale się boją. Najczęstsze obawy osób jedzących tradycyjnie dotyczą utraty ulubionych smaków, cen produktów oraz długiej listy trudno dostępnych składników. Dlatego postanowiłam wziąć na warsztat temat kuchni polskiej. Trochę niepewnie, ponieważ kombinowanie z rodzimymi smakami to największy sprawdzian, ale poczułam, że może w końcu jestem na to gotowa. Wydaje mi się, że przez taką kuchnię można zachęcić do roślinnego gotowania kolejne osoby, a o to zawsze mi chodziło.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
Ekskluzywna restauracja przechodzi (prawie!) na weganizm Europa może przemówić głosem zwierząt! Podpisz petycję! Polska pustynnieje z dnia na dzień Przeczytasz w numerze 6/2021 W głębi lasu W stronę Włoch

Ekskluzywna restauracja przechodzi (prawie!) na weganizm

Ekskluzywna restauracja Eleven Madison Park w Nowym Jorku po zamknięciu z powodu pandemii koronawiru…

czytaj więcej

Europa może przemówić głosem zwierząt! Podpisz petycję!

Organizacje działające na rzecz praw zwierząt w UE domagają się, by w strukturach unijnych mogło fun…

czytaj więcej

Polska pustynnieje z dnia na dzień

Obecna epoka nazywana jest antropocenem, czyli czasem radykalnych zmian w środowisku naturalnym spow…

czytaj więcej

Przeczytasz w numerze 6/2021

Nowy numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy:
na temat
PRAWO DO BREDNI – Praw…

czytaj więcej

W głębi lasu

Las jest bardzo ważnym archetypem w kulturze, o czym możemy się przekonać, analizując podania i baśn…

czytaj więcej

W stronę Włoch

Nie wiemy, kiedy uda nam się wrócić w nasze ulubione wakacyjne rejony. Spróbujmy ich jednak posmakow…

czytaj więcej
Facebook