[wppb-login]

Jadłonomia: pieprzno i szafranno

Weronika Książek
czerwiec28/ 2020

Chwilę po premierze najnowszej książki pełnej przepisów na roślinne wersje trady-cyjnych dań kuchni polskiej rozmawiamy z Martą Dymek, znaną też jako Jadłonomia.

Nie wątpię, że czytelnicy bloga i dwóch poprzednich książek prosili Cię o napisanie trzeciej. Co ostatecznie skłoniło Cię do przygotowania „Jadłonomii po polsku”?

Po wydaniu ostatniej książki coraz częściej zastanawiałam się, czego najbardziej potrzebuje kuchnia roślinna w Polsce i jak jeszcze można mówić o ograniczaniu mięsa, aby za-inspirować osoby, które chciałyby spróbować, ale się boją. Najczęstsze obawy osób jedzących tradycyjnie dotyczą utraty ulubionych smaków, cen produktów oraz długiej listy trudno dostępnych składników. Dlatego postanowiłam wziąć na warsztat temat kuchni polskiej. Trochę niepewnie, ponieważ kombinowanie z rodzimymi smakami to największy sprawdzian, ale poczułam, że może w końcu jestem na to gotowa. Wydaje mi się, że przez taką kuchnię można zachęcić do roślinnego gotowania kolejne osoby, a o to zawsze mi chodziło.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność" W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz: Na początek dnia i roku Szklana pułapka Potrójne szczęście

Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek

Dziś radosny dzień, kiedy obdarowujemy się upominkami. Jednak zimą ważny temat depresji jest jak naj…

czytaj więcej

Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność"

„Raport dobroczynność” WWF z ostatnich 12 miesięcy pokazał, że pandemia nie przeszkadza nam pomagać!…

czytaj więcej

W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz:

Nowy, podwójny numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
OSTROŻNIE Z ŻYCZENIAMI

czytaj więcej

Na początek dnia i roku

Jeśli 1 stycznia postanowiliśmy, że chcemy zacząć się lepiej odżywiać, zacznijmy od jedzenia porządn…

czytaj więcej

Szklana pułapka

Ryby akwariowe trzymane są często całe życie w niewoli, w zamkniętym, sztucznym zbiorniku, a ich byt…

czytaj więcej

Potrójne szczęście

Szukasz pomysłu na gwiazdkowy prezent? Odwiedź internetowy sklepik Vivy, w którym kupując, pomagasz …

czytaj więcej
Facebook