[wppb-login]

Jadłonomia: pieprzno i szafranno

Weronika Książek
Czerwiec28/ 2020

Chwilę po premierze najnowszej książki pełnej przepisów na roślinne wersje trady-cyjnych dań kuchni polskiej rozmawiamy z Martą Dymek, znaną też jako Jadłonomia.

Nie wątpię, że czytelnicy bloga i dwóch poprzednich książek prosili Cię o napisanie trzeciej. Co ostatecznie skłoniło Cię do przygotowania „Jadłonomii po polsku”?

Po wydaniu ostatniej książki coraz częściej zastanawiałam się, czego najbardziej potrzebuje kuchnia roślinna w Polsce i jak jeszcze można mówić o ograniczaniu mięsa, aby za-inspirować osoby, które chciałyby spróbować, ale się boją. Najczęstsze obawy osób jedzących tradycyjnie dotyczą utraty ulubionych smaków, cen produktów oraz długiej listy trudno dostępnych składników. Dlatego postanowiłam wziąć na warsztat temat kuchni polskiej. Trochę niepewnie, ponieważ kombinowanie z rodzimymi smakami to największy sprawdzian, ale poczułam, że może w końcu jestem na to gotowa. Wydaje mi się, że przez taką kuchnię można zachęcić do roślinnego gotowania kolejne osoby, a o to zawsze mi chodziło.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021 Aluminium - opakowaniowe perpetuum mobile W co się nie ubierać Zrób to dla klimatu Amber Locke: Wszystko zaczęło się od kuchni

IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska

Marka przygotowuje prawdziwą rewolucję. Wegański klopsiki były zaledwie początkiem.

Choć IKEA zna…

czytaj więcej

Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Nowy, podwójny numer już w kioskach! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
ŚWIĄTECZNY CZAS PO NOWE…

czytaj więcej

Aluminium - opakowaniowe perpetuum mobile

XIX wiek przyniósł wiele rewolucji technologicznych i przełomowych wynalazków. Jednym z mniej doceni…

czytaj więcej

W co się nie ubierać

Przemysł odzieżowy jest drugim największym trucicielem planety. Dlatego nie warto kupować dużo i tan…

czytaj więcej

Zrób to dla klimatu

Jesienne akcje na ulicach miast pokazały, że wciąż zbyt mało ludzi daje sobie sprawę ze związku pomi…

czytaj więcej

Amber Locke: Wszystko zaczęło się od kuchni

Amber Locke: projektantka, pisarka kulinarna i fotografka. Od 2013 r. w swoim studio w Derbyshire w …

czytaj więcej
Facebook