[wppb-login]

Przepis od Veganbandy: smażony chleb jak w jajku

Weronika Książek
Maj13/ 2020

Przedstawiamy nową książkę Veganbandy – Idy Kulawik pełną tradycyjnych polskich przepisów w wersji roślinnej. Specjalnie dla Was – przedpremierowy przepis na chleb smażony jak w jajku.

Chcecie zrezygnować z produktów zwierzęcych, ale nie wyobrażacie sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schabowego z purée ziemniaczanym i mizerią? Nic nie poprawia wam nastroju tak jak ptasie mleczko, szarlotka z bitą śmietaną albo solidna porcja sernika, ale nie możecie jeść nabiału? Jesteście weganami, ale tęsknicie za smakami dzieciństwa? Brakuje wam pierogów ruskich, naleśników, pomidorowej, bigosu? Szukacie odchudzonych, unowocześnionych albo bezglutenowych wersji babcinych przepisów? Zdecydowanie powinniście sięgnąć po książkę Idy od Wydawnictwa Dwie Siostry.

Ida Kulawik, autorka bloga kulinarnego Veganbanda, po mistrzowsku odtwarza tradycyjne polskie smaki, a nastrojowe zdjęcia Katarzyny Cichoń sprawią, że będziecie chcieli spróbować wszystkiego!

W lipcowym Magazynie VEGE znajdziecie wywiad z autorką książki!

A oto przedpremierowy przepis z książki na smażony chleb jak w jajku:

Kto nie zna chleba smażonego w jajku? W moim domu rodzinnym jadło się go na słodko, z dżemem. Teraz przygotowuję wegańską wersję, którą moje dzieci najbardziej lubią z keczupem. Tradycyjnie tę potrawę robi się z białego pieczywa, ale można przygotować także zdrowszą wersję – z chleba razowego. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

fot. Katarzyna Cichoń

Składniki na 2 porcje:
4 kromki chleba
3 łyżki mąki z ciecierzycy
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki czarnej soli
ok. 0,5 szklanki (125 ml) mleka roślinnego
olej (do smażenia)
ewentualnie 1 łyżka płatków drożdżowych

Do głębokiego talerza wsyp mąkę, przyprawy i płatki drożdżowe. Stopniowo dolewaj mleko roślinne, dokładnie mieszając trzepaczką. Powinno powstać ciasto jak na naleśniki. Odstaw na 10 minut.
Maczaj chleb w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawaj na słodko lub na słono, z ulubionymi dodatkami.
 

W nowej książce Idy znajdzie też inne przepisy, na przykład na pyry z gzikiem:

Na wegańskie gołąbki:

A także na biszkopt z truskawkami:

  • Informacje o książce:
    Przedział wiekowy: 15+
    ISBN 978-83-8150-077-7
    Format: 22 × 28 cm
    Oprawa twarda
    Objętość: 256 stron
    Termin wydania: 17 czerwca 2020
    Cena: 69,90 zł (w tym 5% VAT)
  • Informacje o autorce:
    Ida Kulawik – autorka wegańskiego bloga kulinarnego Veganbanda.pl z przepisami dla dzieci i dorosłych oraz książek „Słodka kuchnia roślinna” i „Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych” (Dwie Siostry 2018). Pasjonuje się kuchnią wegańską, lubi przygotowywać proste i zdrowe dania, często wspólnie z dziećmi. Jej druga pasja to podróże, zarówno dalekie, jak i te całkiem bliskie. Z wykształcenia filolożka, ukończyła filologię rosyjską na Uniwersytecie Gdańskim, tam też obroniła doktorat. Zawodowo pracuje jako lektorka języka rosyjskiego.

Komentarze

Featured
przeczytasz w numerze 6/2020 Naprawdę dobra zmiana Co wyrasta z Brzydkiego Kaczątka Jeszcze będzie normalnie? państwo w liczbie mnogiej Paprodziad: marzę o porze, gdy selerzę

przeczytasz w numerze 6/2020

Nowy numer już w kioskach! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy:

po nowemu – można żyć inaczej n…

czytaj więcej

Naprawdę dobra zmiana

Naukowcy namawiają, aby w czasach zarazy przejść na dietę roślinną, a Amerykanie masowo wykupują ze …

czytaj więcej

Co wyrasta z Brzydkiego Kaczątka

Łabędź to symbol poetów, muz i miłości, obecny w kulturze już od starożytności. Za sprawą popularnej…

czytaj więcej

Jeszcze będzie normalnie?

Niechby się to już skończyło! Mnie najbardziej brakuje możliwości zwykłej przechadzki, wyjścia na mi…

czytaj więcej

państwo w liczbie mnogiej

Chiny to jedna z najstarszych cywilizacji świata, której historię czyta się momentami jak baśń, a mo…

czytaj więcej

Paprodziad: marzę o porze, gdy selerzę

Jest śpiewającym filozofem, którego twórczość można poznać, słuchając m.in. Łąki Łan, November Proje…

czytaj więcej
Facebook