Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Przepis od Veganbandy: smażony chleb jak w jajku

maj 13 2020

Przedstawiamy nową książkę Veganbandy – Idy Kulawik pełną tradycyjnych polskich przepisów w wersji roślinnej. Specjalnie dla Was – przedpremierowy przepis na chleb smażony jak w jajku.

Chcecie zrezygnować z produktów zwierzęcych, ale nie wyobrażacie sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schabowego z purée ziemniaczanym i mizerią? Nic nie poprawia wam nastroju tak jak ptasie mleczko, szarlotka z bitą śmietaną albo solidna porcja sernika, ale nie możecie jeść nabiału? Jesteście weganami, ale tęsknicie za smakami dzieciństwa? Brakuje wam pierogów ruskich, naleśników, pomidorowej, bigosu? Szukacie odchudzonych, unowocześnionych albo bezglutenowych wersji babcinych przepisów? Zdecydowanie powinniście sięgnąć po książkę Idy od Wydawnictwa Dwie Siostry.

Ida Kulawik, autorka bloga kulinarnego Veganbanda, po mistrzowsku odtwarza tradycyjne polskie smaki, a nastrojowe zdjęcia Katarzyny Cichoń sprawią, że będziecie chcieli spróbować wszystkiego!

W lipcowym Magazynie VEGE znajdziecie wywiad z autorką książki!

A oto przedpremierowy przepis z książki na smażony chleb jak w jajku:

Kto nie zna chleba smażonego w jajku? W moim domu rodzinnym jadło się go na słodko, z dżemem. Teraz przygotowuję wegańską wersję, którą moje dzieci najbardziej lubią z keczupem. Tradycyjnie tę potrawę robi się z białego pieczywa, ale można przygotować także zdrowszą wersję – z chleba razowego. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

fot. Katarzyna Cichoń

Składniki na 2 porcje:
4 kromki chleba
3 łyżki mąki z ciecierzycy
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki czarnej soli
ok. 0,5 szklanki (125 ml) mleka roślinnego
olej (do smażenia)
ewentualnie 1 łyżka płatków drożdżowych

Do głębokiego talerza wsyp mąkę, przyprawy i płatki drożdżowe. Stopniowo dolewaj mleko roślinne, dokładnie mieszając trzepaczką. Powinno powstać ciasto jak na naleśniki. Odstaw na 10 minut.
Maczaj chleb w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawaj na słodko lub na słono, z ulubionymi dodatkami.
 

W nowej książce Idy znajdzie też inne przepisy, na przykład na pyry z gzikiem:

Na wegańskie gołąbki:

A także na biszkopt z truskawkami:

  • Informacje o książce:
    Przedział wiekowy: 15+
    ISBN 978-83-8150-077-7
    Format: 22 × 28 cm
    Oprawa twarda
    Objętość: 256 stron
    Termin wydania: 17 czerwca 2020
    Cena: 69,90 zł (w tym 5% VAT)
  • Informacje o autorce:
    Ida Kulawik – autorka wegańskiego bloga kulinarnego Veganbanda.pl z przepisami dla dzieci i dorosłych oraz książek „Słodka kuchnia roślinna” i „Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych” (Dwie Siostry 2018). Pasjonuje się kuchnią wegańską, lubi przygotowywać proste i zdrowe dania, często wspólnie z dziećmi. Jej druga pasja to podróże, zarówno dalekie, jak i te całkiem bliskie. Z wykształcenia filolożka, ukończyła filologię rosyjską na Uniwersytecie Gdańskim, tam też obroniła doktorat. Zawodowo pracuje jako lektorka języka rosyjskiego.