[wppb-login]

Torturuje zwierzęta na YT, powstała petycja o usunięcie jej kanału

Weronika Książek
Kwiecień14/ 2020

Koreańska youtuberka Ssoyoung jest już doskonale znana obrońcom praw zwierząt. Jej okrutne filmy, w których dekapituje kałamarnice i rzuca żywą ośmiornicę na grilla, nie mają wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią, za to dużo ze zwykłym sadyzmem.

Ssoyoung ma prawie 3,5 miliona subskrybentów. Zasłynęła filmami z gatunku mukbang – to rodzaj produkcji, gdzie autor filmu je przed kamerą. Niestety, trudno jej filmy nazwać „kulinarnymi”, dziewczyna przed zjedzeniem znęca się bowiem nad zwierzętami. Najbardziej drastyczne z jej filmów to te, na których odrywa głowy kałamarnicom i macza w sosie sojowym, próbuje również upiec na grillu żywą ośmiornicę. YouTube odmawia jednak usunięcia jej filmów pomimo wielu apeli płynących od użytkowników, a także innych twórców.

Jej filmy mają miliony wyświetleń, a kanał ma się świetnie, choć już nawet „Business Insider” zwrócił się do rzecznika prasowego YT z pytaniem, czy te treści nie powinny być zdjęte jako drastyczne, promujące znęcanie się nad zwierzętami. Jednak z odpowiedzi przesłanej redakcji wynika, że koncern nie widzi w tym niczego niewłaściwego.

Na portalu change.org. powstała petycja do YT o zdjęcie kanału okrutnej youtuberki. Można podpisać ją TUTAJ.

Celowo nie linkujemy do żadnego z filmów Ssoypung, nie chcąc robić jej dodatkowej promocji. Przedstawiamy jednak głosy sprzeciwu płynące od innych popularnych yotouberów, którzy potępili ją publicznie. Jeden z nich, Tyler Rugge, który również ma azjatyckie korzenie, po nakręceniu krytycznego filmiku musiał zmierzyć się z oskarżeniami o rasizm i niezrozumienie azjatyckiej tradycji. Stwierdził jednak, że tradycja nie ma nic wspólnego z etyką, a tym bardziej z sadyzmem pokazywanym publicznie.


WK

Featured
UE: To koniec hodowli klatkowej! Niemcy: Burger King promuje się roślinnie Nowe badanie: weganie i wegetarianie mogą przechodzić COVID-19 lżej Wegański radny z Warszawy: wyrzućmy mięso ze żłobków i przedszkoli Weganie bardziej produktywni w pracy. Nowe badanie "Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya": w 20. sezonie dwie "roślinne" uczestniczki

UE: To koniec hodowli klatkowej!

Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie zakazu hodowli zwierząt w klatkach. Wezwał Komisję …

czytaj więcej

Niemcy: Burger King promuje się roślinnie

Nowo otwarty lokal Burger King w Kolonii w Niemczech przez 3 pierwsze dni serwował wyłącznie potrawy…

czytaj więcej

Nowe badanie: weganie i wegetarianie mogą przechodzić COVID-19 lżej

W „The BMJ Nutrition, Prevention and Health” ukazały się nowe badania oparte na danych ze służby zdr…

czytaj więcej

Wegański radny z Warszawy: wyrzućmy mięso ze żłobków i przedszkoli

Filip Pelc, radny warszawskiej dzielnicy Białołęka reprezentujący Wiosnę, szukał w swojej okolicy żł…

czytaj więcej

Weganie bardziej produktywni w pracy. Nowe badanie

Z nowego badania George Washington University School of Medicine wynika, że wegańskie programy żywie…

czytaj więcej

"Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya": w 20. sezonie dwie "roślinne" uczestniczki

W 20. sezonie najpopularniejszego kulinarnego show w USA występują dwie młode uczestniczki, z któryc…

czytaj więcej
Facebook