[wppb-login]

Gotowi na wielką powódź?

Weronika Książek
marzec30/ 2020

Topnienie lodowców i ich zanikanie to bardzo czuły wskaźnik zmian temperatury.

Czy topniejące lodowce to naprawdę nasz problem? Dlaczego powinniśmy martwić się zalewaniem wysp na drugim krańcu świata? I czy to plamy na Słońcu są winne globalnego ocieplenia? Mamy do czynienia z realnym zagrożeniem czy to tylko wymysł „ekoterrorystów”?

Fakty kontra denialiści

Choć ostatnio nawet media głównego nurtu zajęły się sprawą poważniej, wciąż pojawiają się opinie sugerujące, że globalne ocieplenie to bujda, że zmiany wywołujące ocieplenie klimatu i podnoszenie poziomu wód na świecie nie mają nic wspólnego z aktywnością ludzką i wynikają z naturalnych cykli klimatycznych Ziemi, jej odległości od Słońca itp. Autorami tych naiwnych i często kontrowersyjnych wypowiedzi bywają nawet szanowani politycy, co tylko nakręca „spór o globalne ocieplenie”.

Tymczasem w świecie naukowym żadnego sporu nie ma. Niestety, globalne ocieplenie to nie mit. 97 proc. badaczy publikujących artykuły naukowe o klimacie uważa, że jest ono niepodważalnym faktem, a jego przyczyny są antropogeniczne, czyli wynikają bezpośrednio z działalności człowieka.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022 Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan? UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan! Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej

Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan?

Beyond Fried Chicken czyli roślinne nuggetsy na razie sprzedawane mają być tylko w USA w ponad 4 tys…

czytaj więcej

UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej

Jak informuje Proveg, polityka promocyjna Unii Europejskiej w 2022 ma kręcić się wokół zachęcania do…

czytaj więcej

Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Porady, przepisy, polecenia lokali gastronomicznych, ciekawe wydarzenia i zawieranie znajomości – cz…

czytaj więcej

Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Co roku na całym świecie tysiące osób podejmują styczniowe wyzwanie, by choć na miesiąc porzucić mię…

czytaj więcej
Facebook