Przedwiośnie nie rozpieszcza nas ogromem sezonowych przysmaków. Natura jeszcze trochę się ociąga. To nie znaczy, że stragany świecą pustkami. Sprawdźcie sami.
Wiosna tuż tuż, ale na chrupiące rzodkiewki i szpinak musimy jeszcze poczekać, dlatego ja w tym czasie eksperymentuję z tym, co ponadsezonowe. Zamiast gotowanych ziemniaków serwuję chrupiące placki „serowe”, zamiast zupy pieczarkowej cudowne kotlety mielone, a dodatkowo na tak trudnego w obejściu selera też mam pomysł. Chrupiące, przepyszne chipsy paprykowe. Palce lizać.
Kotlety mielone z pieczarek
(około 7 sztuk)
8 średnich pieczarek
1 mała cebula
4 łyżki mąki + mąka do obtoczenia (można zastąpić bułką tartą)
olej kokosowy do smażenia
pieprz
sól
Cebulkę drobno siekamy, a następnie podsmażamy. Pieczarki myjemy i drobno szatkujemy (zwykle używam do tego celu rozdrabniacza) lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Do grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki można podać z ziemniakami i buraczkami.
„Serowe” placki ziemniaczane
(12 sztuk)
600 g obranych ziemniaków
5 łyżek płatków drożdżowych
Mały kawałek pora (5cm)
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
0,5 łyżeczki soli
5 łyżek mąki ryżowej
Olej do smażenia
Połowę ziemniaków trzemy na tarce o grubych oczkach, drugą połowę – na małych. Dodajemy przyprawy, pokrojony w cienkie plasterki por i mąkę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy dosyć dużą ilość oleju, nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją na cienkie placki. Smażymy z dwóch stron na złoto.
Chipsy z selera
1 seler
Olej do smażenia
Do obtoczenia:
1 łyżka płatków drożdżowych
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Seler obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki. Płatki drożdżowe ucieramy z papryką i solą w moździerzu. W małym garnku rozgrzewam sporo oleju. Wrzucamy po kilka plastrów na gorący olej i smażymy na złoty kolor. Usmażony seler odsączamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w przyprawach.
- Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak (Bukiet Warzyw)
- Tekst ukazał się w numerze 3/2020 Magazynu Vege