Hiszpański rząd zdecydował się, aby poprzeć wegański startup „Foods for Tommorrow” poprzez program NEOTEC* Centrum Rozwoju Technologii Przemysłowej.
Ten dwuletni program pozwoli „Foods for Tomorrow” rozwinąć i rozszerzyć swoją roślinną linię „mięsną” Heura – która obecnie oferuje wegańskie kurczaki, hamburgery, klopsiki i pizzę.
Startup miał swój początek w Barcelonie w 2017 roku i powstał z inicjatywy zespołu złożonego ze specjalistów w różnych dziedzinach, od technologii żywienia po marketing. Ich założeniem było stworzenie pełnowartościowego jedzenia, które pozwoli wykarmić ludzi na całym świecie i nie będzie obciążało środowiska.
Bernat Añaños, dyrektor marketingowy „Foods for Tommorrow” mówi: – Nie tworzymy alternatyw dla mięsa, ale ich sukcesorów. Heura jest takim następcą, bo kiedy produkt oferuje korzyści białka zwierzęcego, ale bez ich wad a dodatkowo z zaletami warzyw, to oczywiście lepsza opcja.
Firma twierdzi, że jej cele są zgodne z „zaleceniami najnowszego raportu panelu dot. międzynarodowej zmiany klimatu i inicjatywą Unii Europejskiej w zakresie żywności 2030”.
Startup pracuje nad rozszerzeniem zasięgu poza Katalonię oraz całą Hiszpanię i jak dotąd dotarł do Francji, Włoch, Wielkiej Brytanii, Holandii, Portugalii, Szwajcarii, Austrii, Chile, Singapuru oraz Hongkongu.
Aktualnie, mimo, że coraz więcej Hiszpanów oraz Katalończyków przechodzi na wegetarianizm, weganizm czy ogranicza spożycie mięsa, chów przemysłowy, niestety, nadal się rozwija.
AB