[wppb-login]

Pieski los skorupiaków w przemyśle spożywczym

Weronika Książek
Styczeń16/ 2020

Badania pokazują, że one też czują oraz pamiętają ból!

Mamy XXI wiek i chociaż ludzkość odnotowała ogromny postęp w dziedzinie technologii, to świadomość człowieka wciąż ulega wpływowi mitów.

Jednym z takich mitów jest pogląd, że wszelkie skorupiaki (np. kraby, krewetki czy homary) nie odczuwają bólu. A jeśli tego bólu nie odczuwają, to i nie potrzeba pochylać się nad ich losem i wprowadzać jakichkolwiek regulacji w przemyśle spożywczym.

Kłam takim mitom zadaje nauka – już w 2009 roku pojawiło się sporo publikacji traktujących o badaniach poczynionych przez profesora Roberta W. Elwooda z Królewskiego Uniwersytetu w Belfaście odnośnie odczuwania bólu przez te stworzenia.

I w ten sposób, dowiadujemy się, np. że krab pustelnik reaguje na wstrząsy elektryczne, a doświadczenie to zapamiętuje jako zdarzenie negatywne. Naukowcy bowiem, podłączyli przewody pod niektóre kraby i to właśnie te, które potraktowano wstrząsami, zdecydowały się opuścić skorupy, zmierzając jednocześnie w kierunku nowych, podstawionych skorup, które oczywiście musiały zostać przez kraby zbadane i zweryfikowane jako bezpieczne.

Profesor Elwood wprost stwierdzał, że mamy tu do czynienia z „potrzebą unikania szkodliwych bodźców, nawet kosztem posiadania dobrej skorupy”, co zdecydowanie przeczy teorii o braku odczuwania bólu przez skorupiaki.

I choć dla mnie, jest to potwierdzenie, że spożywanie jakiejkolwiek istoty żywej, jest moralnie naganne, to i tak z radością można było odnotować fakt, że w 2018 roku Szwajcaria zakazała wrzucania do wrzątku żywych homarów, a podczas transportu mają znajdować się w środowisku zbliżonym do ich naturalnego.

Oczywiste, że to mały krok, ale cieszy, że w ogóle został poczyniony i mimo, że daleka droga do świata, w którym przyjemność (w tym przypadku kulinarna) jednych, nie będzie oznaczała cierpienia drugich, to dobrze, że istnieją choćby promyki nadziei, że takiego świata ludzkość kiedyś doświadczy.

Eryk Til

Komentarze

Featured
Noc sów Człowiek – egoista wszech czasów Dramat koni w czasach zarazy. Pomożesz? Prywatne zoo a pandemia. Przypadek Borysewa Trudny czas dla zwierząt. Co możemy zrobić? 5 sposobów na wzmocnienie odporności podczas kwarantanny

Noc sów

Fragment książki Jacka Karczewskiego „Noc sów”, Wydawnictwo Poznańskie.

Przyjrzyjmy się im przez …

czytaj więcej

Człowiek – egoista wszech czasów

Oszaleliśmy na swoim punkcie. Zrobiliśmy z siebie religię i kompletnie straciliśmy rozum. Każdą tylk…

czytaj więcej

Dramat koni w czasach zarazy. Pomożesz?

O ile koronawirus nie zagraża zdrowiu i życiu zwierząt bezpośrednio – pośrednio jego skutki mogą być…

czytaj więcej

Prywatne zoo a pandemia. Przypadek Borysewa

Zoo Safari w Borysewie apeluje o wsparcie podczas pandemii. Na antenie TVN w „Faktach” ukazał się na…

czytaj więcej

Trudny czas dla zwierząt. Co możemy zrobić?

Pandemia daje się we znaki nie tylko ludziom, ale również zwierzętom, które potrzebują naszej pomocy…

czytaj więcej

5 sposobów na wzmocnienie odporności podczas kwarantanny

Wprowadzono nowe obostrzenia dotyczące przebywania w domu podczas pandemii w Polsce. Dlatego też dzi…

czytaj więcej
Facebook