Jeśli myśleliście, że worek z wegańskimi, fast foodowymi niespodziankami się już opróżnił, to jesteście w błędzie!
Po burgerkingowym Whooperze, mcdonaldowym wege Drwalu, nowych wegańskich burgerach w Bobby Burgerze i Max Burgerze, na horyzoncie pojawiła się kolejna opcja, która już w styczniu będzie dostępna w Wielkiej Brytanii.
McDonald’s wprowadza pierwsze w pełni wegańskie danie do menu – Veggie Dippers, czyli wegańskie paluszki, nie tylko będą w 100 proc. roślinne, ale również będą przygotowywane na osobnym stanowisku, bez stycznością z mięsem i nabiałem, dzięki czemu spełniają kryteria Vegan Society, a co za tym idzie – otrzymały znaczek Vegan.
Swoją decyzję McDonald’s tłumaczy tym, że przez ostatni rok obserwowano ogromny wzrost zainteresowania wegetariańskimi i wegańskimi opcjami w restauracjach, w związku z czym postanowiono wyjść naprzeciw klientom – nie tylko weganom, ale także osobom zainteresowanym dietą roślinną, które chętnie próbują nowych opcji.
Warto zauważyć, że McDonald’s sprzedaje McVegan w Szwecji i Finlandii, a w tym roku testował zainteresowanie Beyond Burgerem w swoich restauracjach w Kanadzie.
McDonald’s jest największą na świecie restauracją typu fast food i posiada ponad 60 tys. punktów na całym świecie. Fakt, że najwięksi gracze na rynku z takim zaangażowaniem testują wprowadzanie różnych wegańskich opcji nie pozostawia wątpliwości, że zmiana dokonuje się na naszych oczach.
Czekamy aż wegańskie nowości dotrą do polskich restauracji McDonald’s!
AB