[wppb-login]

Nowa wegańska kanapka w ofercie sieciówki MAX Burgers

Weronika Książek
Listopad29/ 2019

Kolejna wegańska, ekologiczna opcja dla wielbicieli burgerów. Oferta MAX Burgers to „białko przyszłości”?

MAX Burgers to sieć fast-food, mająca 6 restauracji w Polsce: w Warszawie, Świętochłowicach, Poznaniu, Wrocławiu i 2 w Gdańsku. Choć w ich menu goszczą już od dawna wege nuggetsy oraz wegańska kanapka BBQ a także chrupiący Wege Burger, postanowili wyjść naprzeciw ofertom innych sieciówek i wprowadzić nową opcję wegańską – Delifresh Plant Beef. Kotlet z białka sojowego został stworzony przez szefa kuchni Jonasa Mårtenssona.

Wprowadzenie nowej opcji wegańskiej jest efektem założeń MAXA, by do 2022 roku 50 proc. sprzedawanych przez nich dań była pochodzenia innego, niż czerwone mięso. Aktualnie wynosi to ok. 40 proc. Roślinna droga restauracji rozpoczęła się w 2016 roku w Szwecji, gdy wprowadzono wegetariańską linię Green Family.

W Szwecji Delifresh Plant Beef został wprowadzony już w maju tego roku i został bardzo entuzjastycznie przyjęty.

– Próbowałem wszystkich znanych na świecie podobnych produktów i MAX Delifresh Plant Beef jest najlepszy w tej kategorii. Białko przyszłości nadciąga a jego przodownik został stworzony przez nas w Szwecji. Naszym celem jest sprawić, by wszyscy mięsożercy zrozumieli, że nadal mogą zjeść świetnego burgera, który nie będzie miał nic wspólnego z mięsem – mówi Claes Petersson, wiceprezydent Działu Innowacji i Rozwoju MAX Burgers.

Warto dodać, że MAX bardzo poważnie podchodzi do kwestii ekologii i upewnia się, że 100 proc. emisji węgla jest zrównoważone.

AB

Featured
Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge! M*** F*** czyli żyj bez mięsa!

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej

M*** F*** czyli żyj bez mięsa!

Trend ograniczania mięsa w trakcie pandemii postanowiła wykorzystać marka Meatless Farm, która właśn…

czytaj więcej
Facebook