[wppb-login]

Bezrybne rybne

Weronika Książek
Listopad29/ 2019

Wiele osób rezygnuje z jedzenia ryb, żeby nie zabijać zwierząt, tęskni jednak do znajomych smaków z dzieciństwa. Na szczęście da się je odtworzyć w wersji wegańskiej.

Święta to czas rozpusty na talerzach. Siadamy rodziną, by celebrować wspaniałe chwile przy drzewku z lampkami… Lubię w tym czasie spełniać marzenia, a jednym z nich były rybne w smaku dania bez ryb. Polecam Wam dziś boczniaki i marchew jako ciekawą alternatywę do klasycznych dań. Spróbujcie!

fot Grzegorz Kędra

Śledziowe boczniaki w musztardzie

400 g boczniaków
1–2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula

Marynata:
2 łyżki musztardy stołowej
3 łyżki oleju lnianego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka soli
6 łyżek wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki octu jabłkowego
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka sosu sojowego jasnego
4 suszone grzyby
szczypta pieprzu

Umyj i wytrzyj boczniaki. Większe przekrój na pół lub na trzy części. Rozgrzej olej i podsmaż je przez 4–5 min. Pokrój bardzo drobno cebulę. Składniki marynaty dobrze wymieszaj. W misce umieść cebulę, boczniaki i marynatę. Dobrze wymieszaj.

Przełóż do słoika i marynuj przynajmniej przez 24 godz.

Podawaj z ogórkami kiszonymi, a w wersji nieco bardziej świątecznej z pajdą dobrego chleba ziołowego.

fot Grzegorz Kędra

Łososiowa marchewka

380 g marchwi
1 płaska łyżeczka soli wędzonej
3 łyżki oleju rzepakowego

Marynata:
2 płaskie łyżeczki soli wędzonej
3 łyżki oleju sezamowego
2–3 łyżki wody
1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
5 łyżeczek octu jabłkowego lub ryżowego
1 arkusz nori
1 łyżka aromaty wędzarniczego

Marchew umyj i osusz ściereczką. Za pomocą obieraczki do warzyw przygotuj marchewkowe wstęgi. Natrzyj je olejem rzepakowym i łyżeczką soli wędzonej. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (grzanie: góra i dół). Piecz wstążki z marchewki przez 10–15 min na papierze do pieczenia. Po tym czasie wystudź wstęgi. Arkusz nori potnij na bardzo drobne kawałeczki.

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią marchewkowe wstęgi. Umieść je w misce i przykryj folią. Dociśnij drugą miską z wodą lub innym obciążeniem. Marynuj przez 24 godz. lub więcej – najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach. Podawaj jako samodzielne danie, przekąskę lub na kanapeczkach.

Idealne na sylwestra!

  • Tekst: Grzegorz Kędra
  • Grzegorz Kędra: kucharz i mąż zachwycony złożonością zjawiska gotowania oraz kultury jedzenia wspólnie z przyjaciółmi. Rozkochał się w kuchni roślinnej i uważa, że nie posiada ona granic. Prowadzi blog www.fetishfoodvegan.com
  • Tekst ukazał się w numerze 12/2019 Magazynu Vege

Komentarze

Featured
Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej

Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Właśnie przyjęto rezolucję, dotyczącą konieczności wprowadzenia obowiązkowego unijnego systemu ident…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar