[wppb-login]

Pierogi: farsz niecodzienny

Weronika Książek
Listopad29/ 2019

Świąteczne pierogi w nietradycyjnej wersji… z wędzonymi śliwkami. Palce lizać!

Lubię eksperymentować z farszami do pierogów. Wędzona śliwka nadaje charakteru i specyficznego aromatu. Jest słodkawa, a jej dymny zapach nie przyćmiewa pozostałych składników. By farsz był bardziej treściwy, można go wzbogacić szklanką ugotowanej białej fasoli.

fot, Alicja Rokicka

Pierogi z farszem z pieczonej kapusty, jabłka i wędzonej śliwki

Ciasto
1 szklanka wody + 2 łyżki wrzątku
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Farsz
0,5 głowy białej kapusty (około 400 g)
1 cebula
5 wędzonych śliwek
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki suszonego estragonu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta mielonego kminku
1 duże jabłko
1 łyżeczka octu jabłkowego
Sól, pieprz
3 łyżki oleju uniwersalnego
ewentualnie 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku

Kapustę pieczemy do miękkości w temperaturze 170 st. C (około 30–40 min). Studzimy i bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy kapustę, posiekane śliwki oraz wszystkie przyprawy. Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię. Wlewamy ocet. Dusimy całość przez około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy do miski. Do szklanki wsypujemy sól, zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Następnie wlewamy wodę do miski z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jeszcze łyżkę wody. Mieszamy ręką. Formujemy kulkę i przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką, a najlepiej zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na 20–40 min. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy koła, umieszczamy na nich farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 min od wypłynięcia.

Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej „Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta” wydawnictwa Marginesy.

  • Tekst i zdjęcia: Alicja Rokicka
  • Tekst ukazał się w numerze 12/2019 Magazynu Vege

Komentarze

Featured
500 gatunków zwierząt lądowych na wymarciu. Za 20 lat mogą zniknąć przeczytasz w numerze 6/2020 Naprawdę dobra zmiana Co wyrasta z Brzydkiego Kaczątka Jeszcze będzie normalnie? państwo w liczbie mnogiej

500 gatunków zwierząt lądowych na wymarciu. Za 20 lat mogą zniknąć

Dokładnie tyle samo gatunków zniknęło na przestrzeni całego XX wieku. „Gdyby ludzie nie istnieli ten…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 6/2020

Nowy numer już w kioskach! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy:

po nowemu – można żyć inaczej n…

czytaj więcej

Naprawdę dobra zmiana

Naukowcy namawiają, aby w czasach zarazy przejść na dietę roślinną, a Amerykanie masowo wykupują ze …

czytaj więcej

Co wyrasta z Brzydkiego Kaczątka

Łabędź to symbol poetów, muz i miłości, obecny w kulturze już od starożytności. Za sprawą popularnej…

czytaj więcej

Jeszcze będzie normalnie?

Niechby się to już skończyło! Mnie najbardziej brakuje możliwości zwykłej przechadzki, wyjścia na mi…

czytaj więcej

państwo w liczbie mnogiej

Chiny to jedna z najstarszych cywilizacji świata, której historię czyta się momentami jak baśń, a mo…

czytaj więcej
Facebook