[wppb-login]

Pierogi: farsz niecodzienny

Weronika Książek
Listopad29/ 2019

Świąteczne pierogi w nietradycyjnej wersji… z wędzonymi śliwkami. Palce lizać!

Lubię eksperymentować z farszami do pierogów. Wędzona śliwka nadaje charakteru i specyficznego aromatu. Jest słodkawa, a jej dymny zapach nie przyćmiewa pozostałych składników. By farsz był bardziej treściwy, można go wzbogacić szklanką ugotowanej białej fasoli.

fot, Alicja Rokicka

Pierogi z farszem z pieczonej kapusty, jabłka i wędzonej śliwki

Ciasto
1 szklanka wody + 2 łyżki wrzątku
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Farsz
0,5 głowy białej kapusty (około 400 g)
1 cebula
5 wędzonych śliwek
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki suszonego estragonu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta mielonego kminku
1 duże jabłko
1 łyżeczka octu jabłkowego
Sól, pieprz
3 łyżki oleju uniwersalnego
ewentualnie 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku

Kapustę pieczemy do miękkości w temperaturze 170 st. C (około 30–40 min). Studzimy i bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy kapustę, posiekane śliwki oraz wszystkie przyprawy. Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię. Wlewamy ocet. Dusimy całość przez około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy do miski. Do szklanki wsypujemy sól, zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Następnie wlewamy wodę do miski z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jeszcze łyżkę wody. Mieszamy ręką. Formujemy kulkę i przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką, a najlepiej zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na 20–40 min. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy koła, umieszczamy na nich farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 min od wypłynięcia.

Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej „Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta” wydawnictwa Marginesy.

  • Tekst i zdjęcia: Alicja Rokicka
  • Tekst ukazał się w numerze 12/2019 Magazynu Vege
Featured
Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r. Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji! Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy! Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r.

Portal National Geographic powołuje się na najnowsze badanie Science Advances, z którego wynika, że …

czytaj więcej

Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański

Wątek diety roślinnej został wkomponowany w historię jednego z głównych bohaterów, ZJefa, który prow…

czytaj więcej

Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji!

Czy można zjeść wegańskie dania we francuskiej restauracji na światowym poziomie? Oui!

ONA (od: n…

czytaj więcej

Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy!

Prenumerujesz cyfrowo Magazyn Vege? To świetnie! Mamy dla Ciebie prezent od Zakwasowni – zniżkę na z…

czytaj więcej

Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań

Jeśli jesteście weganseksualni, to informujemy, że ponad połowa wegan w Wielkiej Brytanii podziela W…

czytaj więcej

UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Czy jeśli ktoś nie przeszedł dotąd na weganizm z powodu troski o zwierzęta, środowisko lub własne zd…

czytaj więcej
Facebook