[wppb-login]

Pierogi: farsz niecodzienny

Weronika Książek
Listopad29/ 2019

Świąteczne pierogi w nietradycyjnej wersji… z wędzonymi śliwkami. Palce lizać!

Lubię eksperymentować z farszami do pierogów. Wędzona śliwka nadaje charakteru i specyficznego aromatu. Jest słodkawa, a jej dymny zapach nie przyćmiewa pozostałych składników. By farsz był bardziej treściwy, można go wzbogacić szklanką ugotowanej białej fasoli.

fot, Alicja Rokicka

Pierogi z farszem z pieczonej kapusty, jabłka i wędzonej śliwki

Ciasto
1 szklanka wody + 2 łyżki wrzątku
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Farsz
0,5 głowy białej kapusty (około 400 g)
1 cebula
5 wędzonych śliwek
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki suszonego estragonu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta mielonego kminku
1 duże jabłko
1 łyżeczka octu jabłkowego
Sól, pieprz
3 łyżki oleju uniwersalnego
ewentualnie 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku

Kapustę pieczemy do miękkości w temperaturze 170 st. C (około 30–40 min). Studzimy i bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy kapustę, posiekane śliwki oraz wszystkie przyprawy. Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię. Wlewamy ocet. Dusimy całość przez około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy do miski. Do szklanki wsypujemy sól, zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Następnie wlewamy wodę do miski z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jeszcze łyżkę wody. Mieszamy ręką. Formujemy kulkę i przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką, a najlepiej zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na 20–40 min. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy koła, umieszczamy na nich farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 min od wypłynięcia.

Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej „Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta” wydawnictwa Marginesy.

  • Tekst i zdjęcia: Alicja Rokicka
  • Tekst ukazał się w numerze 12/2019 Magazynu Vege

Komentarze

Featured
Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej

Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Właśnie przyjęto rezolucję, dotyczącą konieczności wprowadzenia obowiązkowego unijnego systemu ident…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar