[wppb-login]

Jak makiem zasiał

Weronika Książek
Listopad29/ 2019

Desery z makiem w roli głównej to obowiązkowy punkt polskiego Bożego Narodzenia.

Mak chyba wszystkim kojarzy się ze świętami. Makowce, kutia, kluski z makiem to tradycyjne świąteczne potrawy. Na ten czas świetnym pomysłem będą też makowe trufle, które są po prostu esencją świąt, lub bezglutenowa i bezcukrowa krajanka.

Makowe trufle
(14 sztuk)

200 g suszonych daktyli
skórka otarta z 1 pomarańczy
0,25 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
garść orzechów włoskich
1,5 szklanki mielonego maku (plus do obtoczenia)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękły, następnie odsączamy je i miksujemy na gładką masę. Orzechy siekamy. Dodajemy mak, skórkę pomarańczową, migdały i posiekane orzechy. Formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w maku. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Krajanka makowa bez cukru

200 g mielonego maku
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 szklanka mleka kokosowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3,5 banana
rodzynki
drobno posiekane daktyle
150 g mąki ryżowej
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Mak zagotowujemy z mlekiem i przyprawami, dodajemy bakalie i zmiksowane banany. Mąki mieszamy z wodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na spód cienką warstwę ciasta, następnie kilka łyżek masy makowej i dokładnie rozprowadzamy (masy się zmieszają). Następnie wylewamy ponownie cienką warstwę ciasta, potem całą masę makową i na wierzch resztę ciasta. Pieczemy 40 min w 180 st. C. Studzimy. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem. Ciasto trzymamy w lodówce.

Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak
Tekst ukazał się w numerze 12/2019 Magazynu Vege

Featured
Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji! Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy! Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów! Mrozy zagrażają zwierzętom. Nie bądź obojętny! Kim Kardashian wkracza w 2021 na diecie roślinnej. Beyond Meat:

Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji!

Czy można zjeść wegańskie dania we francuskiej restauracji na światowym poziomie? Oui!

ONA (od: n…

czytaj więcej

Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy!

Prenumerujesz cyfrowo Magazyn Vege? To świetnie! Mamy dla Ciebie prezent od Zakwasowni – zniżkę na z…

czytaj więcej

Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań

Jeśli jesteście weganseksualni, to informujemy, że ponad połowa wegan w Wielkiej Brytanii podziela W…

czytaj więcej

UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Czy jeśli ktoś nie przeszedł dotąd na weganizm z powodu troski o zwierzęta, środowisko lub własne zd…

czytaj więcej

Mrozy zagrażają zwierzętom. Nie bądź obojętny!

Mrozy są śmiertelnym zagrożeniem dla zwierząt – alarmują fundacje prozwierzęce. I apelują, by staran…

czytaj więcej

Kim Kardashian wkracza w 2021 na diecie roślinnej. Beyond Meat:

Kim Kardashian West postanowiła na dobry początek 2021 roku zadbać ze szczególną troską o ciało i um…

czytaj więcej
Facebook