[wppb-login]

Jak makiem zasiał

Weronika Książek
Listopad29/ 2019

Desery z makiem w roli głównej to obowiązkowy punkt polskiego Bożego Narodzenia.

Mak chyba wszystkim kojarzy się ze świętami. Makowce, kutia, kluski z makiem to tradycyjne świąteczne potrawy. Na ten czas świetnym pomysłem będą też makowe trufle, które są po prostu esencją świąt, lub bezglutenowa i bezcukrowa krajanka.

Makowe trufle
(14 sztuk)

200 g suszonych daktyli
skórka otarta z 1 pomarańczy
0,25 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
garść orzechów włoskich
1,5 szklanki mielonego maku (plus do obtoczenia)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękły, następnie odsączamy je i miksujemy na gładką masę. Orzechy siekamy. Dodajemy mak, skórkę pomarańczową, migdały i posiekane orzechy. Formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w maku. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Krajanka makowa bez cukru

200 g mielonego maku
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 szklanka mleka kokosowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3,5 banana
rodzynki
drobno posiekane daktyle
150 g mąki ryżowej
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Mak zagotowujemy z mlekiem i przyprawami, dodajemy bakalie i zmiksowane banany. Mąki mieszamy z wodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na spód cienką warstwę ciasta, następnie kilka łyżek masy makowej i dokładnie rozprowadzamy (masy się zmieszają). Następnie wylewamy ponownie cienką warstwę ciasta, potem całą masę makową i na wierzch resztę ciasta. Pieczemy 40 min w 180 st. C. Studzimy. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem. Ciasto trzymamy w lodówce.

Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak
Tekst ukazał się w numerze 12/2019 Magazynu Vege

Featured
Nowa Zelandia: powstało mięso z konopi Tęsknota. Co czuje pies w schronisku Mamy progres, choć nie jest idealnie. O "Piątce dla zwierząt" [Vege premium] "Kiss the ground". Dziś premiera wyjątkowego dokumentu Rewolucja dla zwierząt! "Głupi" pies, "mądry" człowiek. O naszym antropocentyzmie [Vege premium]

Nowa Zelandia: powstało mięso z konopi

Nowozelandzki startup Sustainable Foods, znany z produkcji pod szyldem The Craft Meat Co., wprowadza…

czytaj więcej

Tęsknota. Co czuje pies w schronisku

Już zapomniał ile czasu spędził w schronisku. Kiedy tu trafił był przekonany, że to tylko na chwilę,…

czytaj więcej

Mamy progres, choć nie jest idealnie. O "Piątce dla zwierząt" [Vege premium]

Nie wszystkich satysfakcjonuje „Piątka dla zwierząt”. Jednak to ogromny postęp, mimo że nie stanowi …

czytaj więcej

"Kiss the ground". Dziś premiera wyjątkowego dokumentu

Macie dosyć ponurych filmów dokumentalnych dotyczących katastrofy klimatycznej? Słuchanie o tym, jak…

czytaj więcej

Rewolucja dla zwierząt!

Sejm przyjął nowelizację zakazującą m.in. chowu zwierząt na futra i ograniczającą ubój rytualny.

czytaj więcej

"Głupi" pies, "mądry" człowiek. O naszym antropocentyzmie [Vege premium]

Ciekawi mnie to podejście ludzi do tematu zwierząt. Zamiast skupić się na ich cudownej wyjątkowości,…

czytaj więcej
Facebook