Desery z makiem w roli głównej to obowiązkowy punkt polskiego Bożego Narodzenia.
Mak chyba wszystkim kojarzy się ze świętami. Makowce, kutia, kluski z makiem to tradycyjne świąteczne potrawy. Na ten czas świetnym pomysłem będą też makowe trufle, które są po prostu esencją świąt, lub bezglutenowa i bezcukrowa krajanka.
Makowe trufle
(14 sztuk)
200 g suszonych daktyli
skórka otarta z 1 pomarańczy
0,25 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
garść orzechów włoskich
1,5 szklanki mielonego maku (plus do obtoczenia)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękły, następnie odsączamy je i miksujemy na gładką masę. Orzechy siekamy. Dodajemy mak, skórkę pomarańczową, migdały i posiekane orzechy. Formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w maku. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Krajanka makowa bez cukru
200 g mielonego maku
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 szklanka mleka kokosowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3,5 banana
rodzynki
drobno posiekane daktyle
150 g mąki ryżowej
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Mak zagotowujemy z mlekiem i przyprawami, dodajemy bakalie i zmiksowane banany. Mąki mieszamy z wodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na spód cienką warstwę ciasta, następnie kilka łyżek masy makowej i dokładnie rozprowadzamy (masy się zmieszają). Następnie wylewamy ponownie cienką warstwę ciasta, potem całą masę makową i na wierzch resztę ciasta. Pieczemy 40 min w 180 st. C. Studzimy. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem. Ciasto trzymamy w lodówce.
Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak
Tekst ukazał się w numerze 12/2019 Magazynu Vege