Jak donosi serwis Nauka w Polsce, naukowcy z Pennsylvania State University potwierdzili, że ten popularny owoc, jedzony codziennie, pozwala skutecznie zapobiegać miażdżycy.
Naukowcy z Pennsylwanii poprzez badanie z precyzyjną kontrolą żywienia ochotników wykazali, że zjadanie jednego awokado dziennie obniża ilość małych oraz utlenionych cząsteczek lipoprotein niskiej gęstości (LDL).
Wyniki opublikowano na łamach periodyku „Journal of Nutrition”.
„Oznaczają one, że ludzie powinni wziąć pod uwagę włączenie awokado do swojej diety, np. jako dodatek do tosta z pełnego ziarna czy wegańskiego dipu” – mówi prof. Penny Kris-Etherton, autorka raportu.
„Wiele badań wskazuje na utlenianie jako na podstawę wielu chorób, takich jak rak czy choroby serca. Wiemy, że kiedy cząsteczki LDL ulegną utlenieniu, rozpoczyna się reakcja łańcuchowa prowadząca do miażdżycy. Powstaje ona w wyniku odkładania się złogów w tętnicach. Utlenianie nie jest dobre, więc jeśli można chronić przed nim organizm z pomocą żywienia, będzie to bardzo pomocne” – czytamy na łamach naukowego magazynu.
W badaniu uczestniczyło 45 ochotników z nadwagą oraz otyłością. Najpierw przez 2 tygodnie odżywiali się „po amerykańsku” – tłusto i niezdrowo. Później podzielono ich na grupy. Część stosowała dietę niskotłuszczową, część dietę z umiarkowaną ilością tłuszczu, a jeszcze inna część – dietę z umiarkowaną ilością tłuszczu plus jedno awokado dziennie. To oni mieli najlepsze wyniki, dodatkowo zaobserwowano u nich np. podwyższone stężenie przeciwutleniacza – luteiny.
WK