[wppb-login]

Wariacje na temat ziemniaka

Weronika Książek
Październik30/ 2019

Tani, sycący, ogólnodostępny. Ziemniak. Przepisów z nim w roli głównej nigdy dość.

Ziemniaki, kartofle, pyry… Większość z nas je kocha i nie wyobraża sobie bez nich obiadu. To także nieodzowne warzywo jesieni. Jeśli jednak nie będziemy kreatywni, szybko wpadniemy w ziemniaczaną monotonię, a gotowanie to przecież świetna zabawa! Zaszalejmy więc i nafaszerujmy ziemniaki brukselką, zmiksujmy z białymi warzywami na pyszną zupę krem lub tylko podsmażmy z cebulką i jarmużem. To tak niewiele, a efekt z pewnością nas zaskoczy!

Ziemniaki faszerowane porem i brukselką

5 średnich ziemniaków równej wielkości
1 mały por (biała część)
0,25 zielonej papryki
6 brukselek
szczypta kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz
sól
olej

Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy skórkę. Opłukujemy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążone ziemniaki oraz wyjęte z nich środki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (nie mogą się rozpadać). Gdy się ugotują, odcedzamy je. Wydrążone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Środki wrzucamy na patelnię z drobno posiekanym porem, brukselkami i papryką, dodajemy olej i przyprawy i smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec odparowujemy wodę – o ile została na patelni – doprawiamy solą i pieprzem i uzyskanym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki. Zapiekamy około 7 min w temperaturze 170 st. C.

fot. Anna Szewczak

Ziemniaki po chłopsku

8 średnich ugotowanych ziemniaków
1 duża czerwona cebula
1 duża biała cebula
2 garście jarmużu
pieprz
sól
olej kokosowy

Cebule kroimy w pióra i smażymy, aż zmiękną. Możemy od razu dodać sól i pieprz. Listki jarmużu obrywamy ze zgrubiałych łodyżek, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Do cebuli dodajemy jarmuż, smażymy około 1 min. Na koniec wrzucamy ugotowane ziemniaki, mieszamy, doprawiamy i gotowe!

fot. Anna Szewczak

Zupa krem z białych warzyw

2 średnie ziemniaki
2 średnie pietruszki
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki cząbru
szczypta mielonej kozieradki
szczypta kurkumy
sól
olej kokosowy

Posypka:

3 ziemniaki
olej kokosowy
słodka papryka
cząber
majeranek
sól

Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa, przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy warzywa do zmięknięcia.

Przygotowujemy posypkę: rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, smarujemy je olejem i obficie posypujemy przyprawami. Pieczemy 15 min. Podczas pieczenia należy je przynajmniej raz przemieszać.
Gdy warzywa w garnku będą miękkie, blendujemy wszystko na krem, dolewając wodę, by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję. Doprawiamy solą do smaku, dodajemy pieczone ziemniaki i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

  • Tekst i zdj: Anna Szewczak
  • Tekst ukazał się w numerze 11/2019 Magazynu Vege

Komentarze

Featured
Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej

Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Właśnie przyjęto rezolucję, dotyczącą konieczności wprowadzenia obowiązkowego unijnego systemu ident…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar