[wppb-login]

Wariacje na temat ziemniaka

Weronika Książek
Październik30/ 2019

Tani, sycący, ogólnodostępny. Ziemniak. Przepisów z nim w roli głównej nigdy dość.

Ziemniaki, kartofle, pyry… Większość z nas je kocha i nie wyobraża sobie bez nich obiadu. To także nieodzowne warzywo jesieni. Jeśli jednak nie będziemy kreatywni, szybko wpadniemy w ziemniaczaną monotonię, a gotowanie to przecież świetna zabawa! Zaszalejmy więc i nafaszerujmy ziemniaki brukselką, zmiksujmy z białymi warzywami na pyszną zupę krem lub tylko podsmażmy z cebulką i jarmużem. To tak niewiele, a efekt z pewnością nas zaskoczy!

Ziemniaki faszerowane porem i brukselką

5 średnich ziemniaków równej wielkości
1 mały por (biała część)
0,25 zielonej papryki
6 brukselek
szczypta kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz
sól
olej

Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy skórkę. Opłukujemy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążone ziemniaki oraz wyjęte z nich środki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (nie mogą się rozpadać). Gdy się ugotują, odcedzamy je. Wydrążone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Środki wrzucamy na patelnię z drobno posiekanym porem, brukselkami i papryką, dodajemy olej i przyprawy i smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec odparowujemy wodę – o ile została na patelni – doprawiamy solą i pieprzem i uzyskanym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki. Zapiekamy około 7 min w temperaturze 170 st. C.

fot. Anna Szewczak

Ziemniaki po chłopsku

8 średnich ugotowanych ziemniaków
1 duża czerwona cebula
1 duża biała cebula
2 garście jarmużu
pieprz
sól
olej kokosowy

Cebule kroimy w pióra i smażymy, aż zmiękną. Możemy od razu dodać sól i pieprz. Listki jarmużu obrywamy ze zgrubiałych łodyżek, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Do cebuli dodajemy jarmuż, smażymy około 1 min. Na koniec wrzucamy ugotowane ziemniaki, mieszamy, doprawiamy i gotowe!

fot. Anna Szewczak

Zupa krem z białych warzyw

2 średnie ziemniaki
2 średnie pietruszki
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki cząbru
szczypta mielonej kozieradki
szczypta kurkumy
sól
olej kokosowy

Posypka:

3 ziemniaki
olej kokosowy
słodka papryka
cząber
majeranek
sól

Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa, przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy warzywa do zmięknięcia.

Przygotowujemy posypkę: rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, smarujemy je olejem i obficie posypujemy przyprawami. Pieczemy 15 min. Podczas pieczenia należy je przynajmniej raz przemieszać.
Gdy warzywa w garnku będą miękkie, blendujemy wszystko na krem, dolewając wodę, by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję. Doprawiamy solą do smaku, dodajemy pieczone ziemniaki i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

  • Tekst i zdj: Anna Szewczak
  • Tekst ukazał się w numerze 11/2019 Magazynu Vege
Featured
Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r. Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji! Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy! Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r.

Portal National Geographic powołuje się na najnowsze badanie Science Advances, z którego wynika, że …

czytaj więcej

Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański

Wątek diety roślinnej został wkomponowany w historię jednego z głównych bohaterów, ZJefa, który prow…

czytaj więcej

Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji!

Czy można zjeść wegańskie dania we francuskiej restauracji na światowym poziomie? Oui!

ONA (od: n…

czytaj więcej

Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy!

Prenumerujesz cyfrowo Magazyn Vege? To świetnie! Mamy dla Ciebie prezent od Zakwasowni – zniżkę na z…

czytaj więcej

Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań

Jeśli jesteście weganseksualni, to informujemy, że ponad połowa wegan w Wielkiej Brytanii podziela W…

czytaj więcej

UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Czy jeśli ktoś nie przeszedł dotąd na weganizm z powodu troski o zwierzęta, środowisko lub własne zd…

czytaj więcej
Facebook