Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Wariacje na temat ziemniaka

październik 30 2019

Tani, sycący, ogólnodostępny. Ziemniak. Przepisów z nim w roli głównej nigdy dość.

Ziemniaki, kartofle, pyry… Większość z nas je kocha i nie wyobraża sobie bez nich obiadu. To także nieodzowne warzywo jesieni. Jeśli jednak nie będziemy kreatywni, szybko wpadniemy w ziemniaczaną monotonię, a gotowanie to przecież świetna zabawa! Zaszalejmy więc i nafaszerujmy ziemniaki brukselką, zmiksujmy z białymi warzywami na pyszną zupę krem lub tylko podsmażmy z cebulką i jarmużem. To tak niewiele, a efekt z pewnością nas zaskoczy!

Ziemniaki faszerowane porem i brukselką

5 średnich ziemniaków równej wielkości
1 mały por (biała część)
0,25 zielonej papryki
6 brukselek
szczypta kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz
sól
olej

Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy skórkę. Opłukujemy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążone ziemniaki oraz wyjęte z nich środki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (nie mogą się rozpadać). Gdy się ugotują, odcedzamy je. Wydrążone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Środki wrzucamy na patelnię z drobno posiekanym porem, brukselkami i papryką, dodajemy olej i przyprawy i smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec odparowujemy wodę – o ile została na patelni – doprawiamy solą i pieprzem i uzyskanym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki. Zapiekamy około 7 min w temperaturze 170 st. C.

fot. Anna Szewczak

Ziemniaki po chłopsku

8 średnich ugotowanych ziemniaków
1 duża czerwona cebula
1 duża biała cebula
2 garście jarmużu
pieprz
sól
olej kokosowy

Cebule kroimy w pióra i smażymy, aż zmiękną. Możemy od razu dodać sól i pieprz. Listki jarmużu obrywamy ze zgrubiałych łodyżek, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Do cebuli dodajemy jarmuż, smażymy około 1 min. Na koniec wrzucamy ugotowane ziemniaki, mieszamy, doprawiamy i gotowe!

fot. Anna Szewczak

Zupa krem z białych warzyw

2 średnie ziemniaki
2 średnie pietruszki
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki cząbru
szczypta mielonej kozieradki
szczypta kurkumy
sól
olej kokosowy

Posypka:

3 ziemniaki
olej kokosowy
słodka papryka
cząber
majeranek
sól

Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa, przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy warzywa do zmięknięcia.

Przygotowujemy posypkę: rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, smarujemy je olejem i obficie posypujemy przyprawami. Pieczemy 15 min. Podczas pieczenia należy je przynajmniej raz przemieszać.
Gdy warzywa w garnku będą miękkie, blendujemy wszystko na krem, dolewając wodę, by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję. Doprawiamy solą do smaku, dodajemy pieczone ziemniaki i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

  • Tekst i zdj: Anna Szewczak
  • Tekst ukazał się w numerze 11/2019 Magazynu Vege