Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Przewodnik po wegeknajpach: Vega – klasyka na nowo

październik 30 2019

Gdy dużej części z nas nie śniło się jeszcze o wegetariańskim jedzeniu, stołeczna „Vega” już podawała bezmięsne dania kuchni z Indii i okolic. Od 2016 roku w barze dostaniecie wyłącznie wegańskie pyszności.

W świetnie skomunikowanym punkcie, nieopodal dawnego kina Femina, znajduje się miejsce z bogatą historią kulinarną. To Vega – pierwszy w Warszawie wegetariański bar, który w tym roku został nominowany do nagrody plebiscytu Warszawska Pyza 2019.

Dania przygotowane ze świeżych, obieranych na miejscu warzyw wystawione są za dużą ladą. Można z nich samodzielnie składać różne zestawy. Część warzyw (np. dynia i cukinia) pochodzi z upraw ekologicznych. Całe menu jest bez cukru, nie dostaniecie też dań przygotowanych z puszek ani zawierających smakowe ulepszacze.

Bar odwiedziłem tuż po jego otwarciu. Z głośników sączyła się przyjemna, relaksująca muzyka, a pierwsi stali bywalcy już zajadali tutejsze przysmaki. Wybrałem kaszę gryczaną, pożywne sabji (duże kawałki miękkich warzyw w aromatycznym sosie), dwie świeże i kolorowe surówki oraz wyborną, chrupiącą koftę w cieście orkiszowym. Rozszerzyłem zestaw o kalafior i brokuł w cieście z ciecierzycy. Posiłek sycący, zróżnicowany i aromatyczny. Czy można chcieć czegoś więcej? Owszem, jako łasuch pomyślałem jeszcze o deserze!

Trafiłem na wspaniały jagielnik, w którym kwaskowatość górnej warstwy (pewnie uzyskana za sprawą cytryny) wspaniale kontrastowała ze słodką nutą wanilii spodu ciasta i polewą kakaową.
Osoby niejedzące glutenu mogą tu trafić na jego śladowe ilości, jednak dań z zasady bezglutenowych jest duży wybór, w tym zupy, kasze, ryż, pieczone ziemniaki, sabji, warzywny gulasz, pakora w cieście z ciecierzycy, surówki, czasem jagielnik lub pudding. Można też zamówić bezglutenowy – i jednocześnie bezcukrowy – tort.

W barze mile widziani są klienci z czworonogimi towarzyszami. Vega oferuje urozmaicony catering, a dostawy realizują Pyszne.pl i Uber. Obsługa z chęcią spakuje wybrane przez Was dania na wynos, jednak w myśl filozofii zero waste preferuje przychodzenie z własnymi opakowaniami.

Vega to nie tylko świetna kuchnia. Lokal daje też możliwość wynajęcia pojemnej sali na konferencje i wykłady. Odbywają się tu również koncerty relaksacyjne i rozrywkowe, organizowane są imprezy okolicznościowe takie jak roślinny sylwester czy wigilia.

Ceny, jak na miejskie warunki, są relatywnie niskie. Zestawy obiadowe (już z zupą) kosztują 17–20 zł, napoje 4–8,5 zł, kawałek ciasta 10 zł. Na ciepłe dania po godz. 19 jest 30-procentowa zniżka.
Kto jeszcze nie zna tego wspaniałego miejsca, niech to szybko zmieni! Przyjść i stołować się tu po prostu warto, zwłaszcza że lokal należy do fundacji „Pożywienie – Darem Serca” i część zysku z posiłków przeznacza na dożywianie najbardziej potrzebujących ludzi.

  • Vega
    Warszawa, Al. Jana Pawła II 36C
    Pn–Nd. 11.00–20.00
  • Tekst i zdj.: Jacek Balázs
  • Tekst ukazał się w numerze 11/2019 Magazynu Vege