[wppb-login]

Dynia: gruba skóra, miękkie wnętrze

Weronika Książek
Październik30/ 2019

Nastał czas dyniowego szaleństwa. Tania, pyszna, wszechstronna. Prezentujemy trzy pyszne przepisy, które pomogą urozmaicić jesienny jadłospis.

Dynia! Jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Sezon na nią trwa od końca lipca do pierwszych przymrozków. Świetnie się przechowuje – suche, czyste dynie można trzymać na szafie albo w bifyju [po śląsku: kredensie] nawet całą zimę. To warzywo znane od tysięcy lat jest bardzo zdrowe, bogate w beta karoten, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i innym chorobom układu krwionośnego, a także reguluje poziom ciśnienia i cukru. Pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze. Ponadto dynia jest bogata w błonnik, niskokaloryczna i zawiera sporo różnych witamin – A, E, K i C. Można ją przyrządzać na słodko i wytrawnie. Preferuję dania wytrawne, ale na moim blogu znajdziecie też przepisy na dynię w wersji słodkiej.

Dynia jest przepyszna w zupach i gulaszach. Ma miłą, łagodną konsystencję i nadaje potrawom słodką nutę. Lubię podkręcić ją ostrymi przyprawami – japońskim togarashi albo indyjskimi mieszankami typu masala. Często kręcę na jej bazie różne pasty do chleba.

fot. Zielenina

Słodka, korzenna pasta z dyni

200 g miąższu dyni (już po oczyszczeniu)
1 jabłko
1 pomarańcza
1 szklanka niesłodzonego soku jabłkowego
1 łyżeczka przyprawy korzennej
0,5 szklanki namoczonych przez noc orzechów włoskich
0,5 szklanki namoczonej przez noc suszonej żurawiny

Dynię i obrane jabłko kroimy w kostkę. Umytą pomarańczę obieramy, kroimy na kawałki. Wszystko przekładamy do garnka, wlewamy sok i szklankę wody. Dodajemy pozostałe składniki (te namoczone najpierw odcedzamy). Dusimy bez przykrycia na małym ogniu 30-40 min, aż wszystko będzie miękkie, a płyn odparuje. Miksujemy na pastę.

fot. Zielenina

Sos dyniowo-pomidorowy
(4-6 porcji do makaronu)

0,5 kg miąższu dyni, waga po oczyszczeniu (mniej więcej 0,5 niedużej dyni)
0,5 l passaty pomidorowej
1 cebula
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżeczka soli
2 liście szałwii
100 g naturalnego tofu
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy

Dynię kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy, miażdżymy.

W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej, szklimy cebulę razem z przyprawami poza szałwią. Dodajemy dynię, mieszamy. Wlewamy passatę, dodajemy szałwię i czosnek. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie 15-20 min. Miksujemy na gładki sos razem z szałwią i tofu.
Sos można podać do makaronu, kaszy, a nawet zjeść z chlebem jako pastę.

Dyniowa granola z przyprawą piernikową

1 kg pełnoziarnistych płatków, mogą być mieszane różne rodzaje
0,5 szklanki dowolnych otrębów
4 pomarańcze
250 g miąższu miękkiej dyni, na przykład makaronowej, waga już po oczyszczeniu
1 szklanka syropu klonowego
0,5 szklanki oliwy
4 łyżki przyprawy korzennej
Dodatki:
2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka płatków migdałowych
0,5 szklanki białego lub niebieskiego maku

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C, blachy wykładamy papierem.

Dynię kroimy na kawałki, pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Przekładamy do blendera, wlewamy syrop klonowy i oliwę, miksujemy na gładki mus.

W dużej misce mieszamy płatki z otrębami i przyprawą korzenną. Wlewamy mokre składniki. Wszystko mieszamy tak długo, aż płatki będą dokładnie oblepione.

Przekładamy na blachy, wstawiamy do piekarnika. Prażymy godzinę, mieszając co 15 min.
Przestudzoną granolę mieszamy z dodatkami. Przechowujemy w szklanym pojemniku.

  • Tekst i zdj: Magdalena Cielenga-Wiaterek
  • Tekst ukazał się w numerze 11/2019 Magazynu Vege

Komentarze

Featured
Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej

Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Właśnie przyjęto rezolucję, dotyczącą konieczności wprowadzenia obowiązkowego unijnego systemu ident…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar