[wppb-login]

Ciekawy raport: jak lokale mogą nakłonić do sięgania po dania bezmięsne

Weronika Książek
Październik09/ 2019

Naukowcy z  Uniwersytetu Cambridge odkryli przepis na sukces: lokale muszą postawić na większy wybór dań bezmięsnych. Gdy oferują więcej niż jedno roślinne danie, klienci chętniej je kupują.

Jak donosi portal wprost.pl, w raporcie opublikowanym 30 września przez Proceedings of National Academy of Sciences naukowcy z  Uniwersytetu Cambridge badali dane dotyczące 94 644 posiłków (z wyłączeniem sałatek i kanapek) sprzedawanych w trzech kawiarniach w Cambridge podczas lunchu i kolacji w 2017 roku.

Naukowcy badali to, jak często klienci wybierali dania bezmięsne – i co na to wpływało. Wnioski? W lokalu, który zwiększył liczbę potraw wegetariańskich, stwierdzono wzrost sprzedaży potraw bez mięsa o 40–80 procent, bez zmiany ogólnej sprzedaży. A więc dealbreakerem był po prostu większy wybór.

„Gdy w menu pojawi się więcej dań bezmięsnych, klienci mogą przestać myśleć o tym jak o wegetarianinie i zacząć myśleć o tym jak o zwyczajnym jedzeniu. Ponadto większy wybór zwiększa szanse trafienia na coś, co nam pasuje i może zasmakować” – pisze „Wprost”.

WK

Komentarze

Featured
Weganizm coraz bardziej modny wśród sportowców Raport: Polacy chcą kupować ekożywność, nawet po wyższej cenie Coca-Cola i jej butelka z plastiku wyłowionego z oceanu TSUE: nie będzie można strzelać do wilków Pizza Hut rozważa wprowadzenie wegańskich opcji Przestaną produkować mięso, jeśli im zapłacimy 167 mld zł. Bardzo śmieszne

Weganizm coraz bardziej modny wśród sportowców

Jak donosi portal Sportowe Fakty, bezmięsna dieta wśród motocyklistów żużlowych staje się coraz bard…

czytaj więcej

Raport: Polacy chcą kupować ekożywność, nawet po wyższej cenie

Raport PKO BP, Fundacji IBRiS oraz Forum zrównoważonej Technologii z początku października pokazuje,…

czytaj więcej

Coca-Cola i jej butelka z plastiku wyłowionego z oceanu

Takie butelki producent najsłynniejszego gazowanego napoju świata chce wkrótce wprowadzić do powszec…

czytaj więcej

TSUE: nie będzie można strzelać do wilków

10 października w swoim orzeczeniu Trybunał Sprawiedliwości UE przypomniał Państwom Członkowskim o o…

czytaj więcej

Pizza Hut rozważa wprowadzenie wegańskich opcji

W rozmowie z CNN specjalista ds. sprzedaży w Pizza Hut, Artie Starrs, stwierdził, że wegańskie dodat…

czytaj więcej

Przestaną produkować mięso, jeśli im zapłacimy 167 mld zł. Bardzo śmieszne

Jak donosi Portal Spożywczy, 10 października przedstawiciele 11 organizacji związanych z branżą mięs…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar