[wppb-login]

Topinambur – jesienny jegomość

Weronika Książek
Wrzesień29/ 2019

Jego lekko słonecznikowy posmak zdobywa coraz więcej wielbicieli. Topinambur – warto dać mu szansę.

Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, jest pyszną i bardzo zdrową (polecaną szczególnie cukrzykom) bulwą, z której wyrastają bardzo wysokie kwiaty, trochę podobne do małych słoneczników (bez ziaren). Jego uprawa jest nieskomplikowana, jednak trzeba uważać, ponieważ bardzo się rozrasta i może opanować cały ogródek. Najlepiej jest go wykopać jesienią lub zimą, gdy ziemia nie jest jeszcze bardzo zmarznięta.

Topinambur ma pyszny, słonecznikowy smak. Jest chrupiący i soczysty.

Carpaccio z topinamburu

Topinambur
Olej słonecznikowy
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz

Topinambur myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy je na talerzu. Mieszamy olej słonecznikowy z octem balsamicznym (w proporcji 1:1, jeśli mamy mało topinamburu to wystarczy odrobina sosu), polewamy powstałą mieszanką topinambur, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Chrupiemy od razu z przyjemnością.

Krem z topinamburu

500 g topinamburu
2 jabłka
1 cebula
3 łyżki oleju
Szczypta gałki muszkatołowej
2 nieduże ziemniaki
2–3 łyżki soku z cytryny
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Sól, pieprz

Topinambur i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Myjemy i obieramy jabłka. Cebulę obieramy, kroimy w dowolnej wielkości piórka. Rumienimy ją na oleju, pod koniec smażenia dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli.

Wrzucamy topinambur i ziemniaki do cebuli, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych), zalewamy wodą tak, by tylko przykryła warzywa. Gotujemy do ich całkowitej miękkości. Wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy warzywa na gładki krem. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zupę można podać z cienkimi plasterkami usmażonego topinamburu.

Topinambur cytrynowo-czosnkowy

500 g topinamburu
5 ząbków czosnku
1 cytryna
5 łyżek oleju
sól

Topinambur dobrze jest umyć, ale nie obierać. Kroimy go wzdłuż na ćwiartki (lub inne kawałki, bo topinambur może mieć różną wielkość i różne kształty. Wrzucamy do wrzątku na 1 min i odcedzamy na sitku.

Czosnek siekamy. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy topinambur, po chwili czosnek. Smażymy mieszając, aż topinambur się zrumieni. Ścieramy skórkę z cytryny i posypujemy nią topinambur w trakcie smażenia. Przyprawiamy do smaku solą. Można również skropić odrobiną soku z cytryny.

  • Tekst: Edyta Stępczyńska
  • Tekst ukazał się w numerze 10/2019 Magazynu Vege

Komentarze

Featured
Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej

Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Właśnie przyjęto rezolucję, dotyczącą konieczności wprowadzenia obowiązkowego unijnego systemu ident…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar