[wppb-login]

Topinambur – jesienny jegomość

Weronika Książek
Wrzesień29/ 2019

Jego lekko słonecznikowy posmak zdobywa coraz więcej wielbicieli. Topinambur – warto dać mu szansę.

Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, jest pyszną i bardzo zdrową (polecaną szczególnie cukrzykom) bulwą, z której wyrastają bardzo wysokie kwiaty, trochę podobne do małych słoneczników (bez ziaren). Jego uprawa jest nieskomplikowana, jednak trzeba uważać, ponieważ bardzo się rozrasta i może opanować cały ogródek. Najlepiej jest go wykopać jesienią lub zimą, gdy ziemia nie jest jeszcze bardzo zmarznięta.

Topinambur ma pyszny, słonecznikowy smak. Jest chrupiący i soczysty.

Carpaccio z topinamburu

Topinambur
Olej słonecznikowy
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz

Topinambur myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy je na talerzu. Mieszamy olej słonecznikowy z octem balsamicznym (w proporcji 1:1, jeśli mamy mało topinamburu to wystarczy odrobina sosu), polewamy powstałą mieszanką topinambur, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Chrupiemy od razu z przyjemnością.

Krem z topinamburu

500 g topinamburu
2 jabłka
1 cebula
3 łyżki oleju
Szczypta gałki muszkatołowej
2 nieduże ziemniaki
2–3 łyżki soku z cytryny
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Sól, pieprz

Topinambur i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Myjemy i obieramy jabłka. Cebulę obieramy, kroimy w dowolnej wielkości piórka. Rumienimy ją na oleju, pod koniec smażenia dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli.

Wrzucamy topinambur i ziemniaki do cebuli, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych), zalewamy wodą tak, by tylko przykryła warzywa. Gotujemy do ich całkowitej miękkości. Wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy warzywa na gładki krem. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zupę można podać z cienkimi plasterkami usmażonego topinamburu.

Topinambur cytrynowo-czosnkowy

500 g topinamburu
5 ząbków czosnku
1 cytryna
5 łyżek oleju
sól

Topinambur dobrze jest umyć, ale nie obierać. Kroimy go wzdłuż na ćwiartki (lub inne kawałki, bo topinambur może mieć różną wielkość i różne kształty. Wrzucamy do wrzątku na 1 min i odcedzamy na sitku.

Czosnek siekamy. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy topinambur, po chwili czosnek. Smażymy mieszając, aż topinambur się zrumieni. Ścieramy skórkę z cytryny i posypujemy nią topinambur w trakcie smażenia. Przyprawiamy do smaku solą. Można również skropić odrobiną soku z cytryny.

  • Tekst: Edyta Stępczyńska
  • Tekst ukazał się w numerze 10/2019 Magazynu Vege
Featured
Pies rozpozna, kiedy kłamiesz. Potwierdziły to badania Zwierzęta: niezawodne wsparcie dla osób z doświadczeniem chorób psychicznych Marsz Wyzwolenia Zwierząt 2021 – chodźcie z nami! Pandemia dobra dla ptaków morskich. Miały wreszcie święty spokój Wakacje: sezon na porzucanie zwierząt egzotycznych Francja zakaże mielenia żywych kurcząt

Pies rozpozna, kiedy kłamiesz. Potwierdziły to badania

Eksperymenty naukowców z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej (Vet Med Uni) w Wiedniu dowodzą, że ps…

czytaj więcej

Zwierzęta: niezawodne wsparcie dla osób z doświadczeniem chorób psychicznych

Czasopismo „BMC Psychiatry” opublikowało badania naukowców z Manchesteru. Jego wyniki wskazują na ni…

czytaj więcej

Marsz Wyzwolenia Zwierząt 2021 – chodźcie z nami!

W sobotę 4 września w Warszawie w samo południe spod Pałacu Kultury i Nauki wyruszy uroczysty pochód…

czytaj więcej

Pandemia dobra dla ptaków morskich. Miały wreszcie święty spokój

Na angielskich Wyspach Farne populacje ptaków nadmorskich, takich jak np. rybitwy popielate, wykorzy…

czytaj więcej

Wakacje: sezon na porzucanie zwierząt egzotycznych

Jak wiadomo, latem wskaźnik porzuceń zwierząt domowych wzrasta o około 40 proc. Ale zwierzęta egzoty…

czytaj więcej

Francja zakaże mielenia żywych kurcząt

Jak donosi Reuters, od 2022 r. francuscy hodowcy będą musieli być wyposażeni w urządzenia do wykrywa…

czytaj więcej
Facebook