[wppb-login]

Kasza, swojskie jadło

Weronika Książek
Wrzesień29/ 2019

Kasze jadano w Polsce na długo, nim pojawiły się na naszych stołach ziemniaki. Przez lata zapomniana dziś wraca do łask. I słusznie!

Kasza to nic innego jak jadalne, pozbawione łuski i często też rozdrobnione w różnym stopniu ziarna zbóż. Przez stulecia była podstawą jadłospisu Polaków.

Pierwsze kasze, które zagościły na naszych stołach, to jęczmienna i jaglana. Dopiero wieki później dotarła do naszego kraju kasza gryczana, a stosunkowo niedawno na naszym rynku pojawiły się kasze: kukurydziana, manna i kuskus. Kuchnia staropolska znała wiele sposobów przyrządzania kaszy. Było to wypiekanie i prażenie w piecu, gotowanie na gęsto lub na sypko. Na bazie kasz robiono także pożywne i zawiesiste zupy, które jadło się z kwaśnym mlekiem, serem, okraszone olejem, masłem lub skwarkami. Dodawano do nich grzyby, ale też śliwki i rodzynki, lub polewano sosami i podawano jako dodatek do mięs.

Kasze kojarzą się głównie z kuchnią ludzi ubogich, jednak jadała je także arystokracja. Po upowszechnieniu się w XIX w. ziemniaków kasza w polskich jadłospisach zeszła na drugi plan. Dzisiaj znów po nią sięgamy, doceniając nie tylko jej wartości odżywcze, lecz również walory smakowe. Obecnie polski rynek kasz jest tak bogaty, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Do wyboru mamy: gryczaną (prażoną i nieprażoną), jęczmienną (pęczak, perłowa, łamana), jaglaną, mannę, orkiszową, kukurydzianą, kuskus (chociaż blisko mu do makaronu, zaliczamy go do kasz) oraz owsianą. W wielu sklepach możemy także kupić nieuprawiane w Polsce komosę ryżową (quinoa) oraz amarantus. Te pseudozboża są niezwykle wartościowe pod względem odżywczym i z pewnością mogą wnieść wiele także do naszej kuchni.

Kuchnia wegańska i wegetariańska czerpie ze zbóż pełnymi garściami. W sieci możemy znaleźć mnóstwo nowych, inspirujących przepisów na dania z kaszy. Od prostego kaszotto, czyli po prostu kaszy z warzywami, poprzez burgery, faszerowane warzywa aż po pyszne desery.

fot. Anna Szewczak

Dyniowe klopsiki jaglane w sosie pomidorowym

Klopsiki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zimnej)
0,75 szklanki pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni piżmowej (zimnej)
0,5 łyżeczki oregano
szczypta kurkumy
1 łyżka płatków drożdżowych
Dowolna mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
Pieprz, sól

Sos:
2 bardzo duże pomidory (najlepiej malinowe lub bawole serce)
1 ząbek czosnku
Oliwa
Pieprz, sól

Dynię rozgniatamy widelcem, łączymy z kaszą. Doprawiamy oregano, kurkumą, płatkami drożdżowymi, pieprzem i solą. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chwilę go smażymy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy, aż się rozpadną. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą i podajemy z klopsikami.

Dyniowy budyń jaglany z goździkami

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanej dyni piżmowej
0,75 szklanki mleka kokosowego
Dowolny słodzik
2 goździki

Goździki ucieramy w moździerzu na proszek. Kaszę jaglaną miksujemy blenderem z dynią, słodzidłem, goździkami i mlekiem kokosowym na gładki, puszysty budyń. Podajemy z orzechami.

fot. Anna Szewczak

Buraczane kotlety z komosą

80 g suchej komosy
2 średnie buraki
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
3–4 liście jarmużu
Olej do smażenia
Pieprz, sól

Buraki gotujemy w mundurkach. Komosę myjemy na sicie, następnie zalewamy wodą, gotujemy z dodatkiem soli i odcedzamy. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy komosę, buraki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Na koniec dodajemy siemię lniane i formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na złoty kolor. Kotlety są delikatne, więc ostrożnie je przewracamy na drugą stronę.

  • Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak
  • Tekst ukazał się w numerze 10/2019 Magazynu Vege

Komentarze

Featured
Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej

Parlament Europejski zjednoczony w sprawie zwierząt

Właśnie przyjęto rezolucję, dotyczącą konieczności wprowadzenia obowiązkowego unijnego systemu ident…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar