Makaron z sycylijskim sosem caponata to pożywne danie, które swój głęboki smak zawdzięcza piniowym orzeszkom i rodzynkom zestawionym z chrupiącym selerem naciowym i pikantnym chilli. Dodaj tyle czosnku, ile chcesz (my lubimy dużo!). Można podawać z chlebem, który wchłonie sos.
Makaron, pyszny sos, oliwki… jeśli jeszcze nie zaczęła wam ciec ślinka, to zaraz zacznie.
Makaron caponata
2 bakłażany (około 500 g)
300 g pomidorów koktajlowych
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki płatków chilli
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
400 g krojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka suszonego oregano
2 gałązki świeżego tymianku
30 g małych kaparów
40 g rodzynek
60 g oliwek kalamata bez pestek
500 g makaronu penne
10 g posiekanej lub startej gorzkiej czekolady
20 g świeżej pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
40 g prażonych orzeszków piniowych
sól i pieprz
Odcinamy łodygi bakłażanów, miąższ kroimy na 2-cm. kostki. Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze razem z pomidorami koktajlowymi i skrapiamy łyżką oliwy. Obficie posypujemy solą, pieprzem i płatkami chill i. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 min .W tym czasie wlewamy na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy. Obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię. Dodajemy drobno posiekaną łodygę selera. Smażymy 10–15 min, regularnie mieszając, aż zmiękną i zrobią się szkliste.
Później dorzucamy przecier pomidorowy i mieszamy. Dodajemy krojone pomidory, oregano, tymianek, kapary, rodzynki i oliwki, trochę soli i pieprzu do smaku. Następnie redukujemy temperaturę i podgrzewamy delikatnie przez 5 min. Wyjmujemy bakłażany i pomidory z piekarnika, wrzucamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu 12–15 min, mieszając co 5 min, aby danie się nie przypaliło.
Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy penne z powrotem do garnka.
W tym czasie dodajemy do sosu czekoladę, siekamy liście pietruszki, 3/4 z nich wrzucamy na patelnię i dolewamy ocet balsamiczny. Podgrzewamy 3–5 min bez przykrycia. Wlewamy sos do makaronu i mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Przed podaniem posypujemy makaron orzeszkami i pozostałą natką pietruszki.
- Tekst: Henry Firth i Ian Theasby
- Henry Firth i Ian Theasby: chłopaki z północnej Anglii, twórcy kanału BOSH!, na którym pokazują, jak gotować pyszne roślinne posiłki. W pierwszym roku istnienia kanału na YouTube ich kulinarne kreacje obejrzało pół miliarda ludzi, a filmy z najpopularniejszymi przepisami zostały wyświetlone ponad 50 mln razy.
- Zdjęcie: Lizzie Mayson
- Przepis pochodzi z książki „Bosh! Proste przepisy na wyśmienite dania kuchni roślinnej” wydawnictwa Studio Koloru.
- Tekst ukazał się w numerze 9/2019 Magazynu Vege