[wppb-login]

Książkowe hity września

Weronika Książek
Sierpień30/ 2019

Oto najnowsze recenzje książek, które dla Was przygotowaliśmy.

Jak z restauracji

  • Henry Firth, Ian Theasby, Bosh, studio koloru
  • Tekst: Martyna Kozłowska

Kojarzycie filmiki Bosh i Tasty na Facebooku? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie. Ja je uwielbiam! Kiedy więc zobaczyłam, że przypadła mi do recenzji książka Henry’ego Firtha i Iana Theasby’ego, twórców Bosh, moja radość nie miała granic. Po pierwsze okładka jest piękna, a książka naprawdę porządnie wydana. Po drugie przepisy są zróżnicowane i jest ich mnóstwo! Choć muszę zaznaczyć, że połowa przepisów jest na dania, których większość z nas nie je na co dzień, bo zawierają trochę trudno dostępnych lub kosztownych składników. Na szczęście nie wszystkie proponowane potrawy takie są, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. A że przepisów jest ponad 100, to pozycja naprawdę jest warta swojej ceny.

Dlaczego jeszcze uważam, że warto? Do dzisiaj pamiętam, jaki szał wśród moich znajomych zrobiło ciasto czekoladowe z przepisu z filmiku Bosh. Sama wspominam je z rozrzewnieniem (przepis jest w książce). Podobne opinie słyszałam od znajomych na temat innych potraw słynnej pary. Jeśli więc szukacie ciut bardziej wymyślnego dania, którego nie powstydziłaby się żadna wegańska restauracja, dopiszcie „Bosh” na listę książek do kupienia.

Kilka przykładowych przepisów, jeśli jeszcze nie pobiegliście do księgarni: kremowa zapiekanka z brokułami, zupa tom yum, klopsy w sosie marinara, daktylowy pudding z sosem toffi. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, bo w moim egzemplarzu zaznaczyłam na przyszłość co drugi przepis. Myślę, że książka będzie tak popularna, a przynajmniej powinna, jak swego czasu „Jadłonomia”.

Na rozruch

  • Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Zdrowe stawy. Leczenie dietą, Zwierciadło
  • Tekst: Janusz Wlazło

Co łączy aktorów Jamesa Coburna i Kathleen Turner, malarzy Petera Rubensa i Augusta Renoira, piosenkarkę Edith Piaf, architekta Antonio Gaudiego i transplantologa Christiana Bernarda? Odpowiedź brzmi: cierpienie spowodowane chorobą stawów, ich zmianami zwyrodnieniowymi.

Lekarze alarmują, że reumatyzm ma młodą twarz, popularne strzykanie i łupanie w kościach dotyczy już nie tylko osób powyżej pięćdziesiątki. Pacjenci skarżący się na bóle kręgosłupa, kolan, bioder czy dłoni cierpią jednocześnie na co najmniej jeszcze jedną przewlekłą chorobę (np. cukrzycę).

Dobrze więc, że na rynku wydawniczym pojawiła się pozycja omawiająca w sposób popularno-naukowy choroby stawów. Hanna Stolińska-Fiedorowicz, autorka, to dietetyk kliniczny, wegetarianka z 19-letnim stażem. Jej „Zdrowe stawy” (i wcześniejsze „Jelito drażliwe” i „Insulinooporność”) mają podtytuł: „Leczenie dietą”. On tłumaczy, dlaczego warto zapoznać się z wnioskami wypływającymi z doświadczeń autorki podczas kontaktów z pacjentami.

Znakomita część książki to jadłospisy, których składniki wzmacniają chrząstkę stawową. Znajdziemy tu przepisy na śniadania, obiady i kolacje, wszystkie z oznaczeniami wartości energetycznej oraz zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika.

„Zdrowe stawy. Leczenie dietą” to lektura, używając terminologii z zakresu dietetyki, znakomicie zbilansowana. Część teoretyczna daje czytelnikowi podstawową wiedzę medyczną o chorobach stawów, część praktyczna (ze smakowitymi zdjęciami) zachęca do przeżycia kuchennej przygody samodzielnie. Wszak nasze stawy na to zasługują.

Ściąga z życia geniusza

  • Walter Isaacson, Leonardo da Vinci, Znak
  • Tekst: Dorota Orzeszek

Walter Isaacson jest amerykańskim publicystą i historykiem, znanym ze swoich biografii sławnych tego świata – m.in. Alberta Einsteina, Steve’a Jobsa czy Benjamina Franklina. Jego poprzednie książki były dobrze oceniane przez krytyków, a pozycje o twórcach rewolucji cyfrowej stały się międzynarodowymi bestsellerami.

Choć „Leonardo da Vinci” został wydany już w 2017 roku, na premierę polskiego tłumaczenia musieliśmy poczekać. To opasłe tomiszcze – niemalże 800 stron – zostało napisane zaskakująco lekko, a podział na ponad 30 krótkich rozdziałów powoduje, że czyta się je łatwo i przyjemnie. Coś w sam raz na pochmurne dni podczas urlopu!

Już na początku książki autor zadbał o zamieszczenie małej ściągawki dla czytelników bez pogłębionej znajomości epoki renesansu: krótkiego wykazu najważniejszych ówczesnych postaci historycznych, a także osi czasu twórczości samego Leonarda da Vinci, dzięki czemu nawet laik nie pogubi się w skomplikowanym życiorysie tego wielkiego artysty. W kolejnych rozdziałach poznajemy jego dzieciństwo, młodość, życie osobiste i kłopoty, których w nim doświadczył, a także jesteśmy prowadzeni poprzez kolejne etapy jego życia zawodowego jako inżyniera, architekta, filozofa i malarza.

Podsumowując, po twórczość Waltera Isaacsona zawsze warto sięgać, a „Leonardo da Vinci” to kolejna rzetelna, doskonale napisana jego książka. Kolejny bestseller?

Komentarze

Featured
Futro lisa Dlaczego spotykają nas trudne sytuacje? – okiem Oktawii Nowackiej Chiny zalecają na koronawirusa… niedźwiedzią żółć Czy koronawirus zakończy korridę w Hiszpanii? Najwyższy czas! przeczytasz w numerze 4/2020 Chwasty: kopalnia witamin

Futro lisa

Pociąg relacji Wrocław–Opole. Naprzeciwko mnie siada pani z kołnierzem z lisiego futra.
Robi mi się…

czytaj więcej

Dlaczego spotykają nas trudne sytuacje? – okiem Oktawii Nowackiej

Zainspirowana wykładem psycholog Susan David w dzisiejszym wpisie połączę własne doświadczenia z wyn…

czytaj więcej

Chiny zalecają na koronawirusa… niedźwiedzią żółć

Narodowa Komisja Zdrowia Chin promuje zastrzyki z proszkiem z żółci niedźwiedziej jako skuteczny lek…

czytaj więcej

Czy koronawirus zakończy korridę w Hiszpanii? Najwyższy czas!

Organizacje prozwierzęce z dotkniętej epidemią Hiszpanii piszą do ministra kultury petycję o całkowi…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 4/2020

Nowy numer już w kioskach i dostępny do czytania online! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
mia…

czytaj więcej

Chwasty: kopalnia witamin

Pospolite chwasty, które możecie zerwać na pobliskiej łące, to świetny pomysł na obiad. I to wcale n…

czytaj więcej
Facebook