Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Gruszka: gwiazda jesieni

sierpień 30 2019

Gdy ze straganów już dawno zniknęły truskawki, maliny i jagody, do akcji wkraczają gruszki. Jeśli je lubicie, na pewno przypadną wam do gustu prezentowane dania, a jeśli nie… możliwe, że dzięki tym przepisom się do nich przekonacie.

Całą rodziną uwielbiamy gruszki, wszystkie ich odmiany. Same w sobie są pysznym deserem. Ja często chrupię gruszkę, posypując ją cynamonem. Moich dzieci też nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Bardzo mnie to cieszy, bo gruszki są niezwykle zdrowe, zawierają wiele witamin, minerałów i błonnik. W kuchni też są świetne, bo pasują nie tylko do deserów, lecz także do dań wytrawnych. Dodaję je do owsianek, jaglanek, naleśników, ciast, deserów, lodów, koktajli, ale też do sałatek, smalcu z fasoli, pasztetu czy do duszonych albo pieczonych warzyw. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów z wykorzystaniem tych pysznych owoców.

Na pierwszy ogień idą gruszki w cieście z mąki z ciecierzycy, czyli pakora na słodko. Z dodatkiem aromatycznych goździków, które komponują się z gruszkami idealnie.

Kolejna propozycja to gruszki w wersji wytrawnej. Bardzo proste danie, które pasuje do pełnoziarnistego makaronu, ryżu, kaszy albo makaronu azjatyckiego.

A może coś dla zabieganych (choć nie tylko)? Co powiecie na jesienną owsiankę, która robi się sama, kiedy śpicie? Jest idealna, kiedy rano nie macie czasu na przygotowywanie śniadania. Możecie ją też zrobić w słoiku i zabrać na wynos.

Na koniec proponuję proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie ciasto z owocami. W tym wydaniu użyłam gruszek, ale równie dobrze smakuje ze śliwkami lub jabłkami.

fot. Ida Kulawik

Gruszki w cieście bez glutenu

2 gruszki

1 szklanka (250 ml) mąki z ciecierzycy

0,7 szklanki mleka roślinnego

0,5 łyżeczki mielonych goździków

olej do smażenia

Do miski wsyp mąkę, dodaj mielone goździki i wymieszaj. Powoli wlej mleko roślinne, mieszając, by powstało gęste ciasto. Odstaw na 15 min.

Gruszki obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej. Każdy plasterek zanurz w cieście i kładź kolejno na patelnię. Smaż chwilę z każdej strony, aż ciasto się zarumieni.

Gruszki możesz podać z ulubionym dżemem albo z masłem orzechowym.

fot. Ida Kulawik

Wędzone tofu z cebulą i gruszkami

2 cebule

1 kostka (180 g) wędzonego tofu

1 gruszka

olej do smażenia

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka majeranku

0,5 łyżeczki ostrej papryki

kasza/ryż/makaron do podania

Na patelni rozgrzej olej. Cebule pokrój w piórka i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj gruszkę pokrojoną w drobną kostkę i pokrojone w większą kostkę tofu. Podsmaż przez chwilę razem. Podlej sosem sojowym, dodaj majeranek i ostrą paprykę. Duś razem pod przykryciem przez kilka minut.

fot. Ida Kulawik

Nocna owsianka

1 szklanka (200 ml) płatków owsianych

2 szklanki (po 200 ml) mleka roślinnego

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

1 gruszka

garść orzechów włoskich

opcjonalnie syrop klonowy lub melasa do polania

W misce lub w słoiku wymieszaj płatki owsiane, mleko roślinne, nasiona chia, cynamon i imbir. Wstaw na noc do lodówki. Rano dodaj pokrojoną gruszkę i posyp orzechami włoskimi. Jeśli lubisz słodkie owsianki, możesz dodać do niej syrop klonowy lub melasę.

fot. Ida Kulawik

Razowy biszkopt z gruszkami

1,5 szklanki (375 ml) pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej

0,5 szklanki (125 ml) cukru, ksylitolu lub erytrolu

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka (250 ml) mleka sojowego

1 łyżka octu (np. jabłkowego)

1/3 szklanki oleju (np. rzepakowego)

1 duża gruszka

cynamon do posypania

cukier trzcinowy lub kokosowy do posypania

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wlewamy mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszamy. Do drugiej wsypujemy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier/ksylitol/erytrol. Mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy trzepaczką.

Masę wlewamy do formy (u mnie 22 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pokrojonymi w kosteczkę gruszkami, cynamonem i brązowym cukrem. Pieczemy około 30–40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (do suchego patyczka).

  • Tekst i zdjęcia: Ida Kulawik
  • Ida Kulawik: autorka wegańskiego bloga kulinarnego Veganbanda oraz książek kulinarnych „Słodka Kuchnia Roślinna” i „Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych”
  • Tekst ukazał się w numerzze 9/2019 Magazynu Vege