Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Najnowsze badania: dieta roślinna zapobiega cukrzycy

sierpień 05 2019

Naukowcy z z Harvard T.H. Chan School of Public Health ustalili, że dieta roślinna obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 – a im bardziej restrykcyjna, tym lepiej!

Cukrzyca typu 2 to najczęściej rozpoznawana odmiana cukrzycy. Schorzenie może pojawić się w każdym wieku. Chorzy szybciej się męczą, są podatni na infekcję, ich skóra długo się goi, zaczynają się problemy ze wzrokiem. Wszystko przez podwyższone stężenie glukozy we krwi. Cukrzyca typu 2 ma bezpośredni związek z otyłością. Znacznie częściej rozwija się u osób z nadciśnieniem tętniczym czy chorujących na serce. Ma podłoże genetyczne. Jednak ryzyko występowania choroby można obniżyć poprzez ćwiczenia fizyczne i dietę.

Naukowcy opublikowali wyniki swoich badań na łamach pisma „JAMA Internal Medicine”. Porównali wyniki dziewięciu badań naukowych, obejmujących dane ponad 300 tys. osób, w tym niemal 24 tys. chorych na cukrzycę typu 2. Analizowali dietę, przy czym szczególną uwagę zwracali na rodzaj preferowanej diety roślinnej. Okazało się, że dzięki diecie wegańskiej można obniżyć ryzyko choroby aż o 23 proc. Żywność pochodzenia roślinnego zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, obniża ciśnienie krwi, zapobiega otyłości, a także zapobiega zapaleniom lub zmniejsza stany zapalne w organizmie.

„Łącznie wyniki te podkreślają znaczenie przestrzegania diety roślinnej dla utrzymania dobrego zdrowia. Jako podstawę swojego żywienia ludzie powinni przy tym wybierać świeże owoce i warzywa, pełne ziarna, tofu i inne zdrowe roślinne produkty” – twierdzi jeden z autorów opracowania prof. Qi Sun.

WK