Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Czas na bezrybną rybę. Od Impossible Foods

lipiec 26 2019

Twórcy Impossible Whoppera, roślinnej kanapki dla amerykańskiego Burger Kinga, pracują nad wyprodukowaniem wegańskiej ryby. Udało im się już stworzyć pierwszy całkowicie roślinny bulion o smaku anchois (sardeli).

Firma założyła sobie, że do 2035 roku wyprodukuje roślinne zamienniki wszystkich możliwych produktów odzwierzęcych, które dadzą się zjeść.

Dlaczego teraz zintensyfikowano prace nad bezrybną rybą? Oparto się na alertach Światowego Forum Ekonomicznego, które alarmuje, że zasoby mórz są już wyczerpane w 90 procentach, a dla wielu ludzi to właśnie ryby i owoce morza stanowią główne źródło protein.

W czerwcu wyprodukowano wegański bulion o smaku anchois, którego – jak zdradził „Bnew York Timesowi” szef firmy Pat Brown, użyto do paelli, ale nada się również np. do wege wersji sałatki Cesar. Brown zdradził, że „tajnym składnikiem” bezrybnych ryb, który odpowiada za specyficzny smak, jest ten sam enzym, który używany jest do produkcji roślinnego odpowiednika mięsa wołowego – hem (żelazoporfiryna).

W tej chwili na rynku jest już dostępny bezrybny tuńczyk z ciecierzycy i soczewicy od firmy Good Catch, która sprzedaje go w sieci Whole Foods. Dla tradycjonalistów hoduje się także w specjalnych fermach ryby rozmnażane przez in vitro.

WK