Kulki mocy z czekoladą i groszkiem? To niecodzienne połączenie może Was pozytywnie zaskoczyć!
Nieco zaskakujące kulki mocy w skorupce z gorzkiej czekolady. Ich zielony środek kryje w sobie samo dobro – słodki groszek, szpinak i pistacje. Pycha! Możemy przechowywać je w lodówce do kilku dni.
Przepis pochodzi z książki Więcej warzyw na talerzu.
Zielone kulki mocy w czekoladzie
- 1 szklanka mrożonego groszku
- garść szpinaku baby
- 1 szklanka obranych pistacji
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej wanilii
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż się rozmrozi. Następnie odcedzamy go i suszymy. Pistacje i lekko podprażone płatki migdałowe wsypujemy do blendera z ostrzem S i miksujemy na mąkę. Dodajemy resztę składników i całość miksujemy na gładką jednolitą masę, z której formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej zielone kuleczki, tak aby całe pokryły się czekoladą. Następnie kulki delikatnie wyjmujemy widelcem, łyżeczką lub wykałaczką i układamy na talerzu wyłożonym pergaminem. Czekamy, aż czekolada zastygnie. Kulki mocy gotowe!
Tekst: Magda Gemback
Przepis na kulki mocy ukazał się w styczniowym numerze Magazynu VEGE.