[wppb-login]

Zdrowy jarmuż

Karolina Kunda
Maj06/ 2019

Dni robią się coraz dłuższe, w powietrzu czuć już wiosnę, a od niedawna nawet widać ją za oknem. Nasz organizm zaczyna domagać się świeżych warzyw. Zanim przyjdzie się sezon na sałatę, warto sięgnąć po zdrowy jarmuż.

Temperatura na zewnątrz rośnie, ptaki zaczynają cudownie śpiewać, a my czujemy budzącą się do życia przyrodę. Mamy więcej energii i siły. Jednym słowem idzie wiosna! A wraz z nią pojawia się w nas bardzo silna potrzeba jedzenia zieleniny, której brakowało nam zimą.

Z pomocą przychodzi nam jak zawsze niezawodny i wyjątkowo zdrowy jarmuż. Uwielbiam tę roślinę za to, że jest dostępna cały rok, ale cenię też jej smak, różnorodność zastosowań oraz wartości odżywcze. Sprawdza się idealnie m.in. w sałatkach, jako dodatek do duszonych warzyw czy placków.

Placki z jarmużu

Placki z jarmużu

(9 małych placuszków)

  • 4 duże liście jarmużu
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 4–5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jarmuż dokładnie myjemy, pozbywamy się łodyg, a następnie zalewamy liście wrzątkiem. Odączamy i drobno siekamy. W misce umieszczamy mąkę, płatki drożdżowe , sól i wodę, dokładnie łączymy. Dorzucamy jarmuż, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta, dociskamy od góry łyżką, by były bardzo cienkie, i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na gorąco.

Sałatka z jarmużu

Sałatka z jarmużu

(1 porcja)

  • 3–4 liście jarmużu
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • kilka zielonych oliwek

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy/melasy

Z liści jarmużu usuwamy łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Na talerzu układamy jarmuż, posypujemy orzechami, posiekaną cebulą i oliwkami. Składniki na dressing mieszamy i polewamy nim sałatkę.

Salsa verde z jarmużu

Salsa verde z jarmużu

  • 4 duże liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,75 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól

Z jarmużu usuwamy łodygi, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Podajemy do sałatek, gotowanych i pieczonych warzyw, makaronu, kopytek, a także jako dodatek do kanapek.


Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak

Anna Szewczak: z zawodu położna, specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie promotorka odżywiania w zgodzie z naturą i ekomama. Prowadzi wegetariański blog kulinarny bukietwarzyw.pl


Więcej przepisów: https://vege.com.pl/category/przepisy/

Zamów prenumeratę: https://sklepik.viva.org.pl/44-prenumerata

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook