[wppb-login]

Zdrowy jarmuż

Karolina Kunda
Maj06/ 2019

Dni robią się coraz dłuższe, w powietrzu czuć już wiosnę, a od niedawna nawet widać ją za oknem. Nasz organizm zaczyna domagać się świeżych warzyw. Zanim przyjdzie się sezon na sałatę, warto sięgnąć po zdrowy jarmuż.

Temperatura na zewnątrz rośnie, ptaki zaczynają cudownie śpiewać, a my czujemy budzącą się do życia przyrodę. Mamy więcej energii i siły. Jednym słowem idzie wiosna! A wraz z nią pojawia się w nas bardzo silna potrzeba jedzenia zieleniny, której brakowało nam zimą.

Z pomocą przychodzi nam jak zawsze niezawodny i wyjątkowo zdrowy jarmuż. Uwielbiam tę roślinę za to, że jest dostępna cały rok, ale cenię też jej smak, różnorodność zastosowań oraz wartości odżywcze. Sprawdza się idealnie m.in. w sałatkach, jako dodatek do duszonych warzyw czy placków.

Placki z jarmużu

Placki z jarmużu

(9 małych placuszków)

  • 4 duże liście jarmużu
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 4–5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jarmuż dokładnie myjemy, pozbywamy się łodyg, a następnie zalewamy liście wrzątkiem. Odączamy i drobno siekamy. W misce umieszczamy mąkę, płatki drożdżowe , sól i wodę, dokładnie łączymy. Dorzucamy jarmuż, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta, dociskamy od góry łyżką, by były bardzo cienkie, i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na gorąco.

Sałatka z jarmużu

Sałatka z jarmużu

(1 porcja)

  • 3–4 liście jarmużu
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • kilka zielonych oliwek

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy/melasy

Z liści jarmużu usuwamy łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Na talerzu układamy jarmuż, posypujemy orzechami, posiekaną cebulą i oliwkami. Składniki na dressing mieszamy i polewamy nim sałatkę.

Salsa verde z jarmużu

Salsa verde z jarmużu

  • 4 duże liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,75 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól

Z jarmużu usuwamy łodygi, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Podajemy do sałatek, gotowanych i pieczonych warzyw, makaronu, kopytek, a także jako dodatek do kanapek.


Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak

Anna Szewczak: z zawodu położna, specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie promotorka odżywiania w zgodzie z naturą i ekomama. Prowadzi wegetariański blog kulinarny bukietwarzyw.pl


Więcej przepisów: https://vege.com.pl/category/przepisy/

Zamów prenumeratę: https://sklepik.viva.org.pl/44-prenumerata

Featured
Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r. Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji! Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy! Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r.

Portal National Geographic powołuje się na najnowsze badanie Science Advances, z którego wynika, że …

czytaj więcej

Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański

Wątek diety roślinnej został wkomponowany w historię jednego z głównych bohaterów, ZJefa, który prow…

czytaj więcej

Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji!

Czy można zjeść wegańskie dania we francuskiej restauracji na światowym poziomie? Oui!

ONA (od: n…

czytaj więcej

Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy!

Prenumerujesz cyfrowo Magazyn Vege? To świetnie! Mamy dla Ciebie prezent od Zakwasowni – zniżkę na z…

czytaj więcej

Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań

Jeśli jesteście weganseksualni, to informujemy, że ponad połowa wegan w Wielkiej Brytanii podziela W…

czytaj więcej

UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Czy jeśli ktoś nie przeszedł dotąd na weganizm z powodu troski o zwierzęta, środowisko lub własne zd…

czytaj więcej
Facebook