[wppb-login]

Zdrowy jarmuż

Karolina Kunda
Maj06/ 2019

Dni robią się coraz dłuższe, w powietrzu czuć już wiosnę, a od niedawna nawet widać ją za oknem. Nasz organizm zaczyna domagać się świeżych warzyw. Zanim przyjdzie się sezon na sałatę, warto sięgnąć po zdrowy jarmuż.

Temperatura na zewnątrz rośnie, ptaki zaczynają cudownie śpiewać, a my czujemy budzącą się do życia przyrodę. Mamy więcej energii i siły. Jednym słowem idzie wiosna! A wraz z nią pojawia się w nas bardzo silna potrzeba jedzenia zieleniny, której brakowało nam zimą.

Z pomocą przychodzi nam jak zawsze niezawodny i wyjątkowo zdrowy jarmuż. Uwielbiam tę roślinę za to, że jest dostępna cały rok, ale cenię też jej smak, różnorodność zastosowań oraz wartości odżywcze. Sprawdza się idealnie m.in. w sałatkach, jako dodatek do duszonych warzyw czy placków.

Placki z jarmużu

Placki z jarmużu

(9 małych placuszków)

  • 4 duże liście jarmużu
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 4–5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jarmuż dokładnie myjemy, pozbywamy się łodyg, a następnie zalewamy liście wrzątkiem. Odączamy i drobno siekamy. W misce umieszczamy mąkę, płatki drożdżowe , sól i wodę, dokładnie łączymy. Dorzucamy jarmuż, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta, dociskamy od góry łyżką, by były bardzo cienkie, i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na gorąco.

Sałatka z jarmużu

Sałatka z jarmużu

(1 porcja)

  • 3–4 liście jarmużu
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • kilka zielonych oliwek

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy/melasy

Z liści jarmużu usuwamy łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Na talerzu układamy jarmuż, posypujemy orzechami, posiekaną cebulą i oliwkami. Składniki na dressing mieszamy i polewamy nim sałatkę.

Salsa verde z jarmużu

Salsa verde z jarmużu

  • 4 duże liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,75 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól

Z jarmużu usuwamy łodygi, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Podajemy do sałatek, gotowanych i pieczonych warzyw, makaronu, kopytek, a także jako dodatek do kanapek.


Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak

Anna Szewczak: z zawodu położna, specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie promotorka odżywiania w zgodzie z naturą i ekomama. Prowadzi wegetariański blog kulinarny bukietwarzyw.pl


Więcej przepisów: https://vege.com.pl/category/przepisy/

Zamów prenumeratę: https://sklepik.viva.org.pl/44-prenumerata

Featured
Pandemia dobra dla ptaków morskich. Miały wreszcie święty spokój Wakacje: sezon na porzucanie zwierząt egzotycznych Francja zakaże mielenia żywych kurcząt Zakaz petard aż do Sylwestra. Projekt w Sejmie Wirtualne zwierzęta w cyrku. Trend trafił też do Polski Ukraina – dobre zmiany dla zwierząt!

Pandemia dobra dla ptaków morskich. Miały wreszcie święty spokój

Na angielskich Wyspach Farne populacje ptaków nadmorskich, takich jak np. rybitwy popielate, wykorzy…

czytaj więcej

Wakacje: sezon na porzucanie zwierząt egzotycznych

Jak wiadomo, latem wskaźnik porzuceń zwierząt domowych wzrasta o około 40 proc. Ale zwierzęta egzoty…

czytaj więcej

Francja zakaże mielenia żywych kurcząt

Jak donosi Reuters, od 2022 r. francuscy hodowcy będą musieli być wyposażeni w urządzenia do wykrywa…

czytaj więcej

Zakaz petard aż do Sylwestra. Projekt w Sejmie

Koalicja Obywatelska złożyła do Sejmu projekt zmiany ustawy o materiałach wybuchowych do użytku cywi…

czytaj więcej

Wirtualne zwierzęta w cyrku. Trend trafił też do Polski

Cyrk Wictoria jest pierwszym w Polsce i trzecim w Europie, który w swoich występach wykorzystuje hol…

czytaj więcej

Ukraina – dobre zmiany dla zwierząt!

Ukraiński parlament przyjął progresywną ustawę zaostrzającą kary za znęcanie się nad zwierzętami i w…

czytaj więcej
Facebook