[wppb-login]

Zdrowy jarmuż

Karolina Kunda
Maj06/ 2019

Dni robią się coraz dłuższe, w powietrzu czuć już wiosnę, a od niedawna nawet widać ją za oknem. Nasz organizm zaczyna domagać się świeżych warzyw. Zanim przyjdzie się sezon na sałatę, warto sięgnąć po zdrowy jarmuż.

Temperatura na zewnątrz rośnie, ptaki zaczynają cudownie śpiewać, a my czujemy budzącą się do życia przyrodę. Mamy więcej energii i siły. Jednym słowem idzie wiosna! A wraz z nią pojawia się w nas bardzo silna potrzeba jedzenia zieleniny, której brakowało nam zimą.

Z pomocą przychodzi nam jak zawsze niezawodny i wyjątkowo zdrowy jarmuż. Uwielbiam tę roślinę za to, że jest dostępna cały rok, ale cenię też jej smak, różnorodność zastosowań oraz wartości odżywcze. Sprawdza się idealnie m.in. w sałatkach, jako dodatek do duszonych warzyw czy placków.

Placki z jarmużu

Placki z jarmużu

(9 małych placuszków)

  • 4 duże liście jarmużu
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 4–5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jarmuż dokładnie myjemy, pozbywamy się łodyg, a następnie zalewamy liście wrzątkiem. Odączamy i drobno siekamy. W misce umieszczamy mąkę, płatki drożdżowe , sól i wodę, dokładnie łączymy. Dorzucamy jarmuż, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta, dociskamy od góry łyżką, by były bardzo cienkie, i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na gorąco.

Sałatka z jarmużu

Sałatka z jarmużu

(1 porcja)

  • 3–4 liście jarmużu
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • kilka zielonych oliwek

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy/melasy

Z liści jarmużu usuwamy łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Na talerzu układamy jarmuż, posypujemy orzechami, posiekaną cebulą i oliwkami. Składniki na dressing mieszamy i polewamy nim sałatkę.

Salsa verde z jarmużu

Salsa verde z jarmużu

  • 4 duże liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,75 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól

Z jarmużu usuwamy łodygi, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Podajemy do sałatek, gotowanych i pieczonych warzyw, makaronu, kopytek, a także jako dodatek do kanapek.


Tekst i zdjęcia: Anna Szewczak

Anna Szewczak: z zawodu położna, specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie promotorka odżywiania w zgodzie z naturą i ekomama. Prowadzi wegetariański blog kulinarny bukietwarzyw.pl


Więcej przepisów: https://vege.com.pl/category/przepisy/

Zamów prenumeratę: https://sklepik.viva.org.pl/44-prenumerata

Featured
Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu! Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy Papież Franciszek apeluje do polityków o zerową emisję CO2 Kodeks honorowy żyraf. Walczą tylko fair play

Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony

Organizacja BirdLife opublikowała raport, z którego wynika, że populacje europejskich ptaków kurczą …

czytaj więcej

Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa

Według danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia, cytowanych przez portal Noizz, mamy powody do…

czytaj więcej

Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu!

Youtube i Google wypowiedziały wojnę fake newsom dotyczącym zmian klimatycznych. Uniemożliwią monety…

czytaj więcej

Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy

8 października, w Światowy Dzień Ośmiornicy fundacja Compassion Polska publikuje swój raport „Przemy…

czytaj więcej

Papież Franciszek apeluje do polityków o zerową emisję CO2

Wraz z innymi przywódcami religijnymi papież Franciszek na początku tego tygodnia wystosował do świa…

czytaj więcej

Kodeks honorowy żyraf. Walczą tylko fair play

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze obserwowali żyrafy w rezerwacie rzeki Mogalakwena w RPA i ich…

czytaj więcej
Facebook