Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Premiera książki Bez jaj

luty 27 2019

27 lutego odbyła się premiera książki Agaty Wilkowskiej Bez jaj. Roślinna cukiernia Wydawnictwa Publicat. Magazyn Vege należy do grona jej patronów medialnych i zachęca wszystkich miłośników słodyczy do zapoznania się z publikacją.

Roślinne pieczenie wcale nie jest trudne ani luksusowe czy elitarne. Chcę Cię namówić nie tylko do pieczenia według moich przepisów, zawartych w tej książce, ale również do tworzenia własnych kombinacji smakowych oraz wymyślania nowych dekoracji do tortów czy kremów do babeczek. Traktuj tę książkę jak notatnik. Zapisuj na marginesach swoje uwagi. Nie bój się jej ubrudzić. Niech leży w kuchni na stole i żyje własnym życiem. Byłoby mi smutno, gdyby stała się zakurzoną ozdobą na regale w salonie.
Przeczytaj ją, zaznacz przepisy, które chcesz wypróbować, i zabierz się do pracy. Cukiernictwo jest trochę magią, ale gwarantuję Ci, że szybko opanujesz jej tajniki i zaskoczysz nie tylko siebie, ale i swoich bliskich. Przekaż dalej to, czego się nauczysz, i twórz smakołyki razem z przyjaciółmi, wspólnie wyjadając kremy i resztki ciast. Właśnie to jest najlepsze!

Agata Wilkowska

Wydawcy książki mówią o niej, że to naprawdę wyjątkowy, innowacyjny projekt, czerpiący ze stylu berlińskiej ulicy, która jest mekką światowego weganizmu i trudno się z nimi nie zgodzić. Autorka to wieloletnia weganka i działaczka ruchów animalistycznych, która pragnie uchwycić ducha kultury punkowej, w której weganizm ma swoje korzenie. Stąd w proponowanej warstwie wizualnej pojawiają się inspirowane nią cytaty estetyczne takie jak kolaż, street art, DIY itd. Ze względu na nieskomplikowane przepisy z użyciem tanich i powszechnych składników książkę można polecić nawet osobom raczkującym w temacie weganizmu. Tytułowe hasło BEZ JAJ, poza informacją o braku produktów odzwierzęcych, używane jest potocznie, aby wyrazić zdziwienie, zaskoczenie i niedowierzanie…

 

Więcej o autorce: Agata Wilkowska, rocznik ’88, nieokiełznana w swoich pasjach, samozwańcza wegańska cukierniczka. Miesza, kręci, uciera, dekoruje. Rozbija utarte schematy, udowadniając, że pieczenie roślinne nie jest ani trudne, ani nudne. Uwielbia podrabiać tradycyjne wypieki, a tym samym uszczęśliwiać i zaskakiwać wszystkich łakomczuchów.