[wppb-login]

przeczytasz w numerze 10/2018

Redakcja Vege
Październik02/ 2018

Październikowy numer magazynu VEGE już jest w drodze do kiosków w całej Polsce. Nie możesz się doczekać, aż będziesz mieć go u siebie? Przeczytaj nasz spis treści, żeby sprawdzić, co dla Ciebie przygotowaliśmy, a następnie kup i zachęć do tego swoich znajomych!

na temat
3 pozwól sobie na złość
po stracie zwierzaka też można rozpaczać. Spychając uczucia na dalszy plan, dużo ryzykujemy
dobra karma
6 sezon na sezonowe
warto jeść warzywa i owoce wtedy, kiedy są najświeższe
8 kotlet musi być
uniwersalny przepis, który zadowoli każdego, nawet największego niejadka
12 jesienne śniadania
pożywne posiłki, które dostarczą nam energii na cały dzień
16 skromność bez ascezy
minimalistyczny wegański obiad z kilku podstawowych składników
20 zielone róże
doceń zalety brokuła!
na zdrowie
22 szkodliwy nadmiar
wszędobylskie izolaty białkowe – czy są potrzebne? Kiedy mogą nam zaszkodzić?
24 ziarenka mocy
zalety siemienia lnianego można by wymieniać i wymieniać… Czyżby było produktem idealnym?
26 gotowanie na celowniku
gotować, smażyć, kisić, piec czy jeść na surowo? Kilka słów o wadach i zaletach obróbki warzyw i owoców
w odbiciu
30 dla wrażliwców
pigwa wraca do łask. Jest nie tylko zdrowa, lecz także świetnie wpływa na stan naszej skóry

na zdjęciu: Kalina Hlimi-Pawlukiewicz
zdjęcie: Taida Tarabuła

„Vege” rozmawia
32 muzyka najważniejsza
jak sama twierdzi, tworzy, by przytulić świat. Słychać to w jej muzyce. Z Kaliną Hlimi-Pawlukiewicz rozmawiamy o byciu artystką wszechstronną i empatycznym podejściu do życia
38 wszyscy jesteśmy imigrantami
Karin Bojs, szwedzka pisarka i dziennikarka, opowiada nam o pracy nad książką i odkrywaniu swoich (i nie tylko swoich) korzeni
ekologika
46 tragedia wspólnego pastwiska
zanieczyszczamy, eksplorujemy, wydobywamy, niszczymy… Co po sobie zostawimy?
zwierzyniec
52 puszysty predator
kot domowy – prawdziwy ninja w świecie zwierząt i jeden z najbardziej inwazyjnych gatunków
56 starość, radość i pies
z psem raźniej! Szczególnie, gdy lata lecą i wiek zaczyna dawać się nam we znaki
damy radę
58 na własnych zasadach
mówienie „nie” wymaga odwagi
w drodze
68 nacieszyć się ciszą
Majorka poza sezonem – udany urlop gwarantowany!
72 egzotyczne klimaty
podróż po smakach i aromatach tajskiej kuchni, która ma weganom sporo do zaoferowania

Featured
Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge! M*** F*** czyli żyj bez mięsa!

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej

M*** F*** czyli żyj bez mięsa!

Trend ograniczania mięsa w trakcie pandemii postanowiła wykorzystać marka Meatless Farm, która właśn…

czytaj więcej
Facebook