Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Czyste mięso – premiera

sierpień 22 2018

22 sierpnia 2018 odbyła się premiera książki Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat. Jej autorem jest Paul Shapiro – mówca konferencji TEDx, założyciel organizacji Compassion Over Killing, członek Animal Rights Hall of Fame oraz były rzecznik i wiceprezes Humane Society of the United States. Magazyn Vege objął patronat medialny nad tą publikacją.


Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa. Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę, hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem. A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso! Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowymi. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.
Na temat książki wypowiadali się m.in. doktor Michael Greger, autor bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie:

„Czyste mięso daje wgląd w fascynującą, bliską przyszłość, kiedy wiele spośród najpoważniejszych zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności, może zostać wyeliminowanych. Paul Shapiro opowiada w tej ważnej książce historię, która może uratować nam życie”

oraz Peter Singer, autor bestsellera Wyzwolenie zwierząt, profesor etyki na Uniwersytecie Princeton:

„Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytujacej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia”

Kontakt: Zofia Kotecka, Dział Promocji, z.kotecka@marginesy.com.pl – Wydawnictwo Marginesy