[wppb-login]

Umami w diecie wegańskiej: relacja z warsztatów

Redakcja Vege
Czerwiec08/ 2018

Food Lab Studio organizuje cykl warsztatów kulinarnych „Kulinarne prawo jazdy – wege edition” Dzięki uprzejmości organizatorów, którzy zaprosili przedstawiciela redakcji magazynu VEGE, miałam przyjemność uczestniczyć w zajęciach dotyczących smaku umami w diecie wegańskiej.
tekst: Joanna Hasiak
Smak umami został oficjalnie uznany jako piąty smak w 2000 roku. Ludzie określają go jako „mięsny”, „rosołowy” lub „bulionowy”. Naturalnych roślinnych źródeł umami jest wiele. Są to między innymi grzyby, orzechy, płatki drożdżowe, ale nie tylko. Podczas wieczoru z Panem Tasakiem uczestnicy spotkania mieli możliwość odkrycia kolejnych sposobów na uzyskanie smaku umami.
Hitem wieczoru było tahini z prażonego siemienia lnianego. Wykonaliśmy je samodzielnie, co okazało się zaskakująco proste. Ten dodatek pasuje właściwie do wszystkiego. My dodaliśmy tę polską wersję tahini do przekąski – taco z selera. Taco w tej wersji to wysublimowana kompozycja selera, pasty z tofu, szparagów i rukwi wodnej. Tahini doskonale wzbogaciła smak potrawy. W przerwach między gotowaniem podjadaliśmy truskawki, maczając je w naszym tahini. Niebo w gębie.

Wspaniale udał się także wegański rosół. Tu źródłem umami były mocno zrumienione warzywa, na których gotowaliśmy bulion, oraz podsmażone rozmaite grzyby i olej z orzechów włoskich. Całość miała niepowtarzalny, pełny i świeży smak. W daniu głównym, które stanowił stek z kalafiora z pieczonymi pomidorami, umami pojawiło się znowu w postaci tahini, a także płatków drożdżowych, którymi całość została oprószona. Zaskakujący i bardzo umami był smak pieczonych pomidorów posmarowanych przed pieczeniem pastą z miso, harisy i oleju.

Na zakończenie przygotowaliśmy deser z truskawek i czereśni marynowanych w syropie z płatków róży. Owoce posypaliśmy prażonymi płatkami kokosowymi i granitą z buraka.

Moje własne, wykonane w domu tahini z siemienia lnianego już stoi w lodówce. Polecam!
Magazyn Vege jest patronem medialnym wydarzenia, w ramach którego odbyły się już warsztaty z podstaw diety wegańskiej, robienia roślinnego nabiału i przyrządzania warzyw z użyciem nowych technik kulinarnych, które pozwalają wydobyć z nich jak najbogatszy smak.

Featured
Fiakrzy z Morskiego Oka skazani za znęcanie nad końmi Czy państwo poradzi sobie z ratowaniem zwierząt? 10. Urodziny Vege Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium] Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje Izrael przeciwko futrom

Fiakrzy z Morskiego Oka skazani za znęcanie nad końmi

To pierwszy taki wyrok w sprawie koni z Morskiego Oka. 2 mężczyzn zostało prawomocnie skazanych za z…

czytaj więcej

Czy państwo poradzi sobie z ratowaniem zwierząt?

Te zwierzęta umarłyby w męczarniach gdyby nie pomoc organizacji. Czy państwowa służba będzie w stani…

czytaj więcej

10. Urodziny Vege

Magazyn Vege kończy 10 lat!
Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was mnóstwo atrakcji!
[Pobierz darmow…

czytaj więcej

Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium]

Jedliście ostatnio wegańskiego burgera? A może pasztet z ciecierzycy? Pijecie rano kawę z mlekiem so…

czytaj więcej

Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje

Firma Vegan Finest Foods ogłosiła stworzenie nowej linii pod marką Vegan ZeaStar.

Od początku paź…

czytaj więcej

Izrael przeciwko futrom

Wykorzystywanie futer i skór w modzie jest niemoralne – mówi izraelska minister ochrony środowiska.

czytaj więcej
Facebook