[wppb-login]

Umami w diecie wegańskiej: relacja z warsztatów

Redakcja Vege
Czerwiec08/ 2018

Food Lab Studio organizuje cykl warsztatów kulinarnych „Kulinarne prawo jazdy – wege edition” Dzięki uprzejmości organizatorów, którzy zaprosili przedstawiciela redakcji magazynu VEGE, miałam przyjemność uczestniczyć w zajęciach dotyczących smaku umami w diecie wegańskiej.
tekst: Joanna Hasiak
Smak umami został oficjalnie uznany jako piąty smak w 2000 roku. Ludzie określają go jako „mięsny”, „rosołowy” lub „bulionowy”. Naturalnych roślinnych źródeł umami jest wiele. Są to między innymi grzyby, orzechy, płatki drożdżowe, ale nie tylko. Podczas wieczoru z Panem Tasakiem uczestnicy spotkania mieli możliwość odkrycia kolejnych sposobów na uzyskanie smaku umami.
Hitem wieczoru było tahini z prażonego siemienia lnianego. Wykonaliśmy je samodzielnie, co okazało się zaskakująco proste. Ten dodatek pasuje właściwie do wszystkiego. My dodaliśmy tę polską wersję tahini do przekąski – taco z selera. Taco w tej wersji to wysublimowana kompozycja selera, pasty z tofu, szparagów i rukwi wodnej. Tahini doskonale wzbogaciła smak potrawy. W przerwach między gotowaniem podjadaliśmy truskawki, maczając je w naszym tahini. Niebo w gębie.

Wspaniale udał się także wegański rosół. Tu źródłem umami były mocno zrumienione warzywa, na których gotowaliśmy bulion, oraz podsmażone rozmaite grzyby i olej z orzechów włoskich. Całość miała niepowtarzalny, pełny i świeży smak. W daniu głównym, które stanowił stek z kalafiora z pieczonymi pomidorami, umami pojawiło się znowu w postaci tahini, a także płatków drożdżowych, którymi całość została oprószona. Zaskakujący i bardzo umami był smak pieczonych pomidorów posmarowanych przed pieczeniem pastą z miso, harisy i oleju.

Na zakończenie przygotowaliśmy deser z truskawek i czereśni marynowanych w syropie z płatków róży. Owoce posypaliśmy prażonymi płatkami kokosowymi i granitą z buraka.

Moje własne, wykonane w domu tahini z siemienia lnianego już stoi w lodówce. Polecam!
Magazyn Vege jest patronem medialnym wydarzenia, w ramach którego odbyły się już warsztaty z podstaw diety wegańskiej, robienia roślinnego nabiału i przyrządzania warzyw z użyciem nowych technik kulinarnych, które pozwalają wydobyć z nich jak najbogatszy smak.

Komentarze

Featured
Sylwia Spurek wciąż walczy o wegan w PE IKEA podwyższa cenę zwykłego hot-doga. Wege opcja nadal za 2 zł EgzooVet dla "Vege": małpka w domu? Serio?! Pierwszy wegański fundusz inwestycyjny debiutuje na Wall Street Europejska Inicjatywa Obywatelska „Koniec Epoki Klatkowej" z 1,5 mln podpisów Zła zmiana dla rezerwatów przyrody: szykuje się wysyp narciarzy

Sylwia Spurek wciąż walczy o wegan w PE

Europosłanki Wiosny nie zraziła fala krytyki, która spadła na nią po tym, jak poruszyła temat braku …

czytaj więcej

IKEA podwyższa cenę zwykłego hot-doga. Wege opcja nadal za 2 zł

IKEA wprowadziła zmiany, które, jak zapewnia, podyktował rynek, jednak mogą one mieć wpływ na popula…

czytaj więcej

EgzooVet dla "Vege": małpka w domu? Serio?!

W programie „Dzień dobry TVN” gościem Filipa Chajzera byli opiekunowie dwóch kapucynek, trzymanych w…

czytaj więcej

Pierwszy wegański fundusz inwestycyjny debiutuje na Wall Street

Na nowojorskiej giełdzie wystartował pierwszy wegański fundusz inwestycyjny typu EFT, US Vegan Clima…

czytaj więcej

Europejska Inicjatywa Obywatelska „Koniec Epoki Klatkowej" z 1,5 mln podpisów

Jej celem jest zakończenie stosowania klatek w hodowli zwierząt w całej Unii Europejskiej. Inicjator…

czytaj więcej

Zła zmiana dla rezerwatów przyrody: szykuje się wysyp narciarzy

Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na chro…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar