[wppb-login]

Umami w diecie wegańskiej: relacja z warsztatów

Redakcja Vege
Czerwiec08/ 2018

Food Lab Studio organizuje cykl warsztatów kulinarnych „Kulinarne prawo jazdy – wege edition” Dzięki uprzejmości organizatorów, którzy zaprosili przedstawiciela redakcji magazynu VEGE, miałam przyjemność uczestniczyć w zajęciach dotyczących smaku umami w diecie wegańskiej.
tekst: Joanna Hasiak
Smak umami został oficjalnie uznany jako piąty smak w 2000 roku. Ludzie określają go jako „mięsny”, „rosołowy” lub „bulionowy”. Naturalnych roślinnych źródeł umami jest wiele. Są to między innymi grzyby, orzechy, płatki drożdżowe, ale nie tylko. Podczas wieczoru z Panem Tasakiem uczestnicy spotkania mieli możliwość odkrycia kolejnych sposobów na uzyskanie smaku umami.
Hitem wieczoru było tahini z prażonego siemienia lnianego. Wykonaliśmy je samodzielnie, co okazało się zaskakująco proste. Ten dodatek pasuje właściwie do wszystkiego. My dodaliśmy tę polską wersję tahini do przekąski – taco z selera. Taco w tej wersji to wysublimowana kompozycja selera, pasty z tofu, szparagów i rukwi wodnej. Tahini doskonale wzbogaciła smak potrawy. W przerwach między gotowaniem podjadaliśmy truskawki, maczając je w naszym tahini. Niebo w gębie.

Wspaniale udał się także wegański rosół. Tu źródłem umami były mocno zrumienione warzywa, na których gotowaliśmy bulion, oraz podsmażone rozmaite grzyby i olej z orzechów włoskich. Całość miała niepowtarzalny, pełny i świeży smak. W daniu głównym, które stanowił stek z kalafiora z pieczonymi pomidorami, umami pojawiło się znowu w postaci tahini, a także płatków drożdżowych, którymi całość została oprószona. Zaskakujący i bardzo umami był smak pieczonych pomidorów posmarowanych przed pieczeniem pastą z miso, harisy i oleju.

Na zakończenie przygotowaliśmy deser z truskawek i czereśni marynowanych w syropie z płatków róży. Owoce posypaliśmy prażonymi płatkami kokosowymi i granitą z buraka.

Moje własne, wykonane w domu tahini z siemienia lnianego już stoi w lodówce. Polecam!
Magazyn Vege jest patronem medialnym wydarzenia, w ramach którego odbyły się już warsztaty z podstaw diety wegańskiej, robienia roślinnego nabiału i przyrządzania warzyw z użyciem nowych technik kulinarnych, które pozwalają wydobyć z nich jak najbogatszy smak.

Komentarze

Featured
Vion: nowe roślinne zamienniki mięsa już niedługo w Polsce? Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

Vion: nowe roślinne zamienniki mięsa już niedługo w Polsce?

Holenderska grupa mięsna Vion w ubiegłym roku podjęła decyzję o poszerzeniu działalności o rozwijają…

czytaj więcej

Harrison Ford odstawił nabiał oraz większość mięsa

Aktor, który był ostatnio gościem w talk show Ellen DeGeneres (która niedawno sama odstawiła mięso),…

czytaj więcej

Masakra śpiących jeży w Gorzowie. Zginęły 14 lutego

Miasto zleciło firmie zewnętrznej uporządkowanie fragmentu terenu, na którym kiedyś znajdował się sa…

czytaj więcej

Chiny: aplikacja pomoże weganizować restauracje

Aplikacja Pay a Vegan, która zostanie uruchomiona w czerwcu w Chinach, będzie zwracać każdemu z użyt…

czytaj więcej

Za 50 lat może zniknąć 1/3 gatunków roślin i zwierząt na Ziemi

Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie, którzy stworzyli tzw. prognozę wymierania do 2070 roku.

Wedłu…

czytaj więcej

Znacie kota Wrocka? Pomaga zarządzać miastem

To honorowy „pracownik” wrocławskiego ratusza. Prezydent miasta, Jacek Sutryk, przygarnął go rok tem…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar