[wppb-login]

Książka Wege. Dieta roślinna w praktyce – premiera

Redakcja Vege
Kwiecień20/ 2018

20 kwietnia ukazała się Vege. Dieta roślinna w praktyce – książka Wydawnictwa Lekarskiego napisana przez Iwonę Kibil we współpracy z Danutą Gajewską. Magazyn Vege został jej patronem medialnym.
Książka jest przewodnikiem po diecie roślinnej, z którym powinien zapoznać się każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Zawiera ponad 300 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które należy zwrócić uwagę, stosując dietę wegańską. W książce znajduje się rzetelny przegląd wiadomości o dietach roślinnych, ich korzystnym wpływie na zdrowie oraz informacji o potencjalnych niedoborach substancji odżywczych i ich skutkach.
Czytelnicy dowiedzą się, jakie znaczenie dla organizmu mają różne składniki odżywcze i gdzie można ich szukać w produktach roślinnych. Ponadto otrzymają wskazówki, jak przygotowywać prawidłowo zbilansowane posiłki wegańskie oraz dobierać dietę dla różnych grup: osób dorosłych, ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie.
Książka zawiera także przykładowe zestawienia produktów i jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować. Znajdują się w niej też praktyczne porady na temat robienia zakupów i komponowania posiłków.


Wege. Dieta roślinna w praktyce jest napisana zrozumiałym językiem, dzięki czemu zawarte w niej treści zrozumieją zarówno specjaliści żywienia, jak i osoby niezwiązane z dietetyką. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.

Autorki

  • Iwona Kibil to absolwentka SGGW w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, ciężarnymi, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Praktykę opiera na „evidence-based medicine”. Autorka artykułów, warsztatów i wykładów o różnych aspektach zdrowotnych diety roślinnej. Sama od lat na diecie roślinnej opartej głównie na produktach nieprzetworzonych. Założycielka poradni Wegecentrum. Prowadzi blog roslinnydietetyk.pl
  • Danuta Gajewska to specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW. Ma wieloletnie doświadczenie w poradnictwie dietetycznym. Współpracuje z wieloma poradniami specjalistycznymi w dziedzinie nadciśnienia tętniczego, gastroenterologii i nefrologii. Jest koordynatorem wielu programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości oraz dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Featured
Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r. Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji! Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy! Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Ziemia straci swoje "zielone płuca" do 2050 r.

Portal National Geographic powołuje się na najnowsze badanie Science Advances, z którego wynika, że …

czytaj więcej

Belgijski serial „Familie” został ukarany grzywną za… wątek wegański

Wątek diety roślinnej został wkomponowany w historię jednego z głównych bohaterów, ZJefa, który prow…

czytaj więcej

Gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji!

Czy można zjeść wegańskie dania we francuskiej restauracji na światowym poziomie? Oui!

ONA (od: n…

czytaj więcej

Zakwasownia stawia zniżki dla prenumeratorów Vege! Ruszaj na zakupy!

Prenumerujesz cyfrowo Magazyn Vege? To świetnie! Mamy dla Ciebie prezent od Zakwasowni – zniżkę na z…

czytaj więcej

Dieta i miłość idą w parze! Znamienne wyniki badań

Jeśli jesteście weganseksualni, to informujemy, że ponad połowa wegan w Wielkiej Brytanii podziela W…

czytaj więcej

UK: Zostań roślinożercą i zgarnij 50 tys. funtów!

Czy jeśli ktoś nie przeszedł dotąd na weganizm z powodu troski o zwierzęta, środowisko lub własne zd…

czytaj więcej
Facebook