[wppb-login]

Książka Wege. Dieta roślinna w praktyce – premiera

Redakcja Vege
Kwiecień20/ 2018

20 kwietnia ukazała się Vege. Dieta roślinna w praktyce – książka Wydawnictwa Lekarskiego napisana przez Iwonę Kibil we współpracy z Danutą Gajewską. Magazyn Vege został jej patronem medialnym.
Książka jest przewodnikiem po diecie roślinnej, z którym powinien zapoznać się każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Zawiera ponad 300 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które należy zwrócić uwagę, stosując dietę wegańską. W książce znajduje się rzetelny przegląd wiadomości o dietach roślinnych, ich korzystnym wpływie na zdrowie oraz informacji o potencjalnych niedoborach substancji odżywczych i ich skutkach.
Czytelnicy dowiedzą się, jakie znaczenie dla organizmu mają różne składniki odżywcze i gdzie można ich szukać w produktach roślinnych. Ponadto otrzymają wskazówki, jak przygotowywać prawidłowo zbilansowane posiłki wegańskie oraz dobierać dietę dla różnych grup: osób dorosłych, ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie.
Książka zawiera także przykładowe zestawienia produktów i jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować. Znajdują się w niej też praktyczne porady na temat robienia zakupów i komponowania posiłków.


Wege. Dieta roślinna w praktyce jest napisana zrozumiałym językiem, dzięki czemu zawarte w niej treści zrozumieją zarówno specjaliści żywienia, jak i osoby niezwiązane z dietetyką. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.

Autorki

  • Iwona Kibil to absolwentka SGGW w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, ciężarnymi, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Praktykę opiera na „evidence-based medicine”. Autorka artykułów, warsztatów i wykładów o różnych aspektach zdrowotnych diety roślinnej. Sama od lat na diecie roślinnej opartej głównie na produktach nieprzetworzonych. Założycielka poradni Wegecentrum. Prowadzi blog roslinnydietetyk.pl
  • Danuta Gajewska to specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW. Ma wieloletnie doświadczenie w poradnictwie dietetycznym. Współpracuje z wieloma poradniami specjalistycznymi w dziedzinie nadciśnienia tętniczego, gastroenterologii i nefrologii. Jest koordynatorem wielu programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości oraz dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Komentarze

Featured
Zielona Góra: Kłusownik brutalnie zabija jastrzębie Greta Thunberg w nowym teledysku Pearl Jam Matka matce nierówna Czemu robimy to warszawskim misiom? Komentarze ekspertów Wuhan zakazuje polowania oraz spożywania dzikich zwierząt Pierwsze w historii zarzuty za znęcanie się koniem dorożkarskim w Krakowie

Zielona Góra: Kłusownik brutalnie zabija jastrzębie

To ptaki pod ochroną. Mimo to ornitolodzy znaleźli cały arsenał pułapek w gnieździe jednej z samic. …

czytaj więcej

Greta Thunberg w nowym teledysku Pearl Jam

14 maja premierę miała piosenka „Retrograde” legendarnego rockowego zespołu. Pearl Jam nagrał w tym …

czytaj więcej

Matka matce nierówna

Patrzę jak bawisz się ze swoimi rodzicami. Widzę jaką radość daje im sama twoja obecność, z jaką mił…

czytaj więcej

Czemu robimy to warszawskim misiom? Komentarze ekspertów

W czwartek 21 maja będący pod wpływem alkoholu mężczyzna wtargnął na wybieg dla niedźwiedzi w warsza…

czytaj więcej

Wuhan zakazuje polowania oraz spożywania dzikich zwierząt

Władze chińskiego Wuhan poinformowały, że wydano zakaz handlu i konsumpcji dzikich gatunków zwierząt…

czytaj więcej

Pierwsze w historii zarzuty za znęcanie się koniem dorożkarskim w Krakowie

Dorożkarz Łukasz B. usłyszał zarzuty znęcania się nad koniem pracującym przy ciągnięciu dorożki w Kr…

czytaj więcej
Facebook