[wppb-login]

Książka Wege. Dieta roślinna w praktyce – premiera

Redakcja Vege
Kwiecień20/ 2018

20 kwietnia ukazała się Vege. Dieta roślinna w praktyce – książka Wydawnictwa Lekarskiego napisana przez Iwonę Kibil we współpracy z Danutą Gajewską. Magazyn Vege został jej patronem medialnym.
Książka jest przewodnikiem po diecie roślinnej, z którym powinien zapoznać się każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Zawiera ponad 300 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które należy zwrócić uwagę, stosując dietę wegańską. W książce znajduje się rzetelny przegląd wiadomości o dietach roślinnych, ich korzystnym wpływie na zdrowie oraz informacji o potencjalnych niedoborach substancji odżywczych i ich skutkach.
Czytelnicy dowiedzą się, jakie znaczenie dla organizmu mają różne składniki odżywcze i gdzie można ich szukać w produktach roślinnych. Ponadto otrzymają wskazówki, jak przygotowywać prawidłowo zbilansowane posiłki wegańskie oraz dobierać dietę dla różnych grup: osób dorosłych, ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie.
Książka zawiera także przykładowe zestawienia produktów i jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować. Znajdują się w niej też praktyczne porady na temat robienia zakupów i komponowania posiłków.


Wege. Dieta roślinna w praktyce jest napisana zrozumiałym językiem, dzięki czemu zawarte w niej treści zrozumieją zarówno specjaliści żywienia, jak i osoby niezwiązane z dietetyką. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.

Autorki

  • Iwona Kibil to absolwentka SGGW w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, ciężarnymi, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Praktykę opiera na „evidence-based medicine”. Autorka artykułów, warsztatów i wykładów o różnych aspektach zdrowotnych diety roślinnej. Sama od lat na diecie roślinnej opartej głównie na produktach nieprzetworzonych. Założycielka poradni Wegecentrum. Prowadzi blog roslinnydietetyk.pl
  • Danuta Gajewska to specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW. Ma wieloletnie doświadczenie w poradnictwie dietetycznym. Współpracuje z wieloma poradniami specjalistycznymi w dziedzinie nadciśnienia tętniczego, gastroenterologii i nefrologii. Jest koordynatorem wielu programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości oraz dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook