Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Odporność zimą

grudzień 29 2017

Pożywienie to paliwo dla naszego ciała. Aby ludzki organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje odpowiednich ilości energii oraz makro- i mikroskładników. Jeżeli w naszej diecie brakuje któregoś z elementów, cierpi na tym całe ciało. Organizm traci zdolność do efektywnej obrony przed drobnoustrojami i w efekcie choruje.

tekst: Marta Łęgowik
Badania kliniczne potwierdzają, że nieodpowiednie odżywienie organizmu skutkuje większą podatnością na infekcje i zachorowania. W okresie jesienno-zimowym jesteśmy o wiele bardziej na nie podatni. Dobrze wiedzieć, jak skomponować dietę, by wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego. Podstawa to odpowiednia podaż energii i białka. Ludzie na zbilansowanej diecie wegańskiej nie mają z tym żadnego problemu. Wystarczy pamiętać, by jeść odpowiednią ilość produktów roślinnych.
Ludzkie ciało składa się 50–70 proc. z wody i dlatego odpowiednie nawodnienie naszego organizmu ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego ciała, w tym układu odpornościowego. Odwodnienie organizmu powoduje zmniejszenie obecności czynników ochronnych w ślinie. Dodatkowo suchość błon śluzowych jamy nosowej, która może być m.in. wynikiem odwodnienia, bardzo osłabia barierę ochronną i ułatwia drobnoustrojom dostęp do dróg oddechowych.
Witamina C (kwas askorbinowy) odgrywa bardzo ważną rolę w procesach odpornościowych naszego organizmu. Ludzkie ciało nie produkuje ani nie magazynuje tej witaminy, dlatego to bardzo ważne, aby codziennie spożywać bogate w nią produkty. Latem nietrudno o jej źródło –świeże warzywa i owoce, ale jesienią i zimą jest już znacznie gorzej.
Dość powszechnym sposobem, aby ustrzec się przed przeziębieniem, było w Polsce picie wody spod kiszonych ogórków. Czy wiedziano, że znajduje się niej dość dużo witaminy?
Owoce bogate w witaminę C to m.in. cytrusy, truskawki, papaja, ananas, kiwi, mango. Wśród warzyw na wyróżnienie zasługują papryka, jarmuż, brokuł, kalafior i brukselka. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na wysoką temperaturę, dlatego proces obróbki termicznej warto skrócić do minimum.
Czosnek i cebula to popularni przedstawiciele roślin z rodziny czosnkowatych. Zawarta w nich allicyna to bogaty w siarkę związek o działaniu bakteriobójczym, który nadaje cebulowatym charakterystyczny zapach.
Związek ten jest syntezowany na skutek uszkodzenia tkanek czosnku i cebuli, dlatego aby cieszyć się ich dobroczynnym działaniem, należy je dokładnie posiekać przed jedzeniem. Co ciekawe, miłośnicy cebulowatych rzadziej chorują na raka żołądka i jelit.
Grzyby to część naszej tradycji. Oprócz pysznego smaku kryją w sobie wiele innych dobroci. Poprzez ich spożycie ludzie od dawna, najprawdopodobniej nieświadomie, wspomagali swoje zdrowie. W grzybach znajdziemy sporo błonnika, białka, witamin z grupy B, cholinę, fosfor, potas, miedź oraz selen. Cholina jest potrzebna do syntezy lecytyny w naszym organizmie, a selen to silny przeciwutleniacz.
Badania pokazały, że spożywanie grzybów zwiększa produkcję oraz aktywność białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z drobnoustrojami.
Mając to na uwadze, możemy zajadać się kapustą z grzybami ze świadomością, że nasz organizm będzie dzięki temu lepiej przygotowany na długą jesień i zimę.
Hipokrates powiedział: „Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Jak widać, już w V wieku p.n.e. doceniano ogromny wpływ pożywienia na nasze ciało. Dzisiaj, dysponując badaniami naukowymi, które poparły efektywność substancji zawartych w żywności, powinniśmy tym bardziej wzmacniać nasz organizm odpowiednimi produktami.
Artykuł ukazał się w numerze „Vege” 11/2015.