V-Label dla wegeguru

Martyna Kozłowska
Grudzień11/ 2017

W tegorocznym międzynarodowym rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie organizowanym przez serwis Happy Cow Warszawa zajęła zaszczytne III miejsce, stając na podium zaraz za Berlinem i Los Angeles. Tym bardziej cieszy fakt, że już druga warszawska restauracja – wegeguru (dawniej wegemama) wyróżniona została symbolem jakości V-Label, certyfikującym na całym świecie produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan

fot. AKPA

V-Label to rozpoznawalny i uznany na świecie symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany ponad 20 lat temu w Szwajcarii. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz punkty gastronomiczne. Certyfikat V-Label posiada dwa rodzaje etykiet: osobną dla wegetarian (V-Label VEGETARIAN), obejmującą produkty mogące zawierać mleko i jego pochodne, miód oraz jaja (z wyłączaniem jaj z chodu klatkowego) i osobną dla wegan (V-Label VEGAN) dla produktów niezawierających żadnych składników zwierzęcych, w tym również mleka.
Obecnie oznaczenie V-Label wykorzystywane jest na ponad 10 tys. produktach w 39 krajach, m.in. w: Belgii, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji, Holandii i we Włoszech. V-Label przyznaje Europejska Unia Wegetariańska (EVU).

fot. Gałązka/AKPA

Aby otrzymać certyfikat, restauracja wegeguru musiała przejść w pierwszym etapie audyt lokalu a w drugim inspektorzy V-Label przebadali składniki używane w kuchni restauracji pod kątem zawartości substancji pochodzenia zwierzęcego.
We wtorek 5 grudnia br. odbyła się uroczystość wręczenia restauracji wegeguru certyfikatu V-Label w kategorii VEGAN. To świetne wyróżnienie dla restauracji, która po 9 miesiącach swojego funkcjonowania przechodzi głęboką metamorfozę i z dawnej wegemama, którą pokochali miłośnicy wyśmienitego, wegańskiego jedzenia, zmienia się w wegeguru. Życzymy wegeguru samych sukcesów, a sobie i wszystkim fanom kuchni roślinnej coraz więcej miejsc i produktów, mogących poszczycić się certyfikatem V-Label. – mówi Przemysław Chojnicki, koordynator ds. przyznawania praw licencyjnych do posługiwania się znakiem V-Label na terenie Polski.

Czujemy się niezwykle zaszczyceni mogąc otrzymać tak prestiżowy, szczególnie w wegańskim świecie kulinarnym, certyfikat. Jest to dla nas wydarzenie nobilitujące i dołożymy wszelkich starań, by nadal wspinać się po wyżynach kulinarnej sztuki. – mówi Łukasz Sekuła, menedżer wegeguru.

fot. Gałązka/AKPA

Wybór lokali oznaczonych grafiką V-Label daje klientowi pewność, że serwowane w nich dania mają najwyższą jakość, są zgodne z ich potrzebami oraz posiadają deklarowane właściwości.
Szczegółowe informacje odnośnie certyfikacji V-Label można uzyskać na stronie:
www.v-label.eu oraz na www.facebook.com/vlabelpolska/

fot. Gałązka/AKPA

Więcej informacji udziela:
Anna Krzyżanowska, anna.krzyzanowska@big-picture.pl
Tel.: 501 308 880

Komentarze

Featured
Książka Wege. Dieta roślinna w praktyce - premiera Premiera Diety Raw Food Festiwal Wibracje: event ekologiczny Psy w typie owczarka Zdrowe włosy i paznokcie Jedwab

Książka Wege. Dieta roślinna w praktyce - premiera

20 kwietnia ukazała się Vege. Dieta roślinna w praktyce – książka Wydawnictwa Lekarskiego napisana p…

czytaj więcej

Premiera Diety Raw Food

Magazyn Vege został patronem medialnym najnowszej książki Karoliny i Macieja Szaciłłów „Dieta Raw Fo…

czytaj więcej

Festiwal Wibracje: event ekologiczny

Koncerty i festiwale muzyczne nie są dobrym przykładem dbania o przyrodę. Tony decybeli, którymi str…

czytaj więcej

Psy w typie owczarka

Mądry, silny, będzie umiał bronić domu – to główne cechy psów w typie owczarka niemieckiego i długow…

czytaj więcej

Zdrowe włosy i paznokcie

Czy to prawda, że regularne jedzenie siemienia lnianego wpływa korzystnie na wzrost włosów i paznokc…

czytaj więcej

Jedwab

Od lat to symbol luksusu, chociaż dziś można go znaleźć w zwyczajnych towarach. Produkcja wymaga nak…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar