V-Label dla wegeguru

Martyna Kozłowska
Grudzień11/ 2017

W tegorocznym międzynarodowym rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie organizowanym przez serwis Happy Cow Warszawa zajęła zaszczytne III miejsce, stając na podium zaraz za Berlinem i Los Angeles. Tym bardziej cieszy fakt, że już druga warszawska restauracja – wegeguru (dawniej wegemama) wyróżniona została symbolem jakości V-Label, certyfikującym na całym świecie produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan

fot. AKPA

V-Label to rozpoznawalny i uznany na świecie symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany ponad 20 lat temu w Szwajcarii. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz punkty gastronomiczne. Certyfikat V-Label posiada dwa rodzaje etykiet: osobną dla wegetarian (V-Label VEGETARIAN), obejmującą produkty mogące zawierać mleko i jego pochodne, miód oraz jaja (z wyłączaniem jaj z chodu klatkowego) i osobną dla wegan (V-Label VEGAN) dla produktów niezawierających żadnych składników zwierzęcych, w tym również mleka.
Obecnie oznaczenie V-Label wykorzystywane jest na ponad 10 tys. produktach w 39 krajach, m.in. w: Belgii, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji, Holandii i we Włoszech. V-Label przyznaje Europejska Unia Wegetariańska (EVU).

fot. Gałązka/AKPA

Aby otrzymać certyfikat, restauracja wegeguru musiała przejść w pierwszym etapie audyt lokalu a w drugim inspektorzy V-Label przebadali składniki używane w kuchni restauracji pod kątem zawartości substancji pochodzenia zwierzęcego.
We wtorek 5 grudnia br. odbyła się uroczystość wręczenia restauracji wegeguru certyfikatu V-Label w kategorii VEGAN. To świetne wyróżnienie dla restauracji, która po 9 miesiącach swojego funkcjonowania przechodzi głęboką metamorfozę i z dawnej wegemama, którą pokochali miłośnicy wyśmienitego, wegańskiego jedzenia, zmienia się w wegeguru. Życzymy wegeguru samych sukcesów, a sobie i wszystkim fanom kuchni roślinnej coraz więcej miejsc i produktów, mogących poszczycić się certyfikatem V-Label. – mówi Przemysław Chojnicki, koordynator ds. przyznawania praw licencyjnych do posługiwania się znakiem V-Label na terenie Polski.

Czujemy się niezwykle zaszczyceni mogąc otrzymać tak prestiżowy, szczególnie w wegańskim świecie kulinarnym, certyfikat. Jest to dla nas wydarzenie nobilitujące i dołożymy wszelkich starań, by nadal wspinać się po wyżynach kulinarnej sztuki. – mówi Łukasz Sekuła, menedżer wegeguru.

fot. Gałązka/AKPA

Wybór lokali oznaczonych grafiką V-Label daje klientowi pewność, że serwowane w nich dania mają najwyższą jakość, są zgodne z ich potrzebami oraz posiadają deklarowane właściwości.
Szczegółowe informacje odnośnie certyfikacji V-Label można uzyskać na stronie:
www.v-label.eu oraz na www.facebook.com/vlabelpolska/

fot. Gałązka/AKPA

Więcej informacji udziela:
Anna Krzyżanowska, anna.krzyzanowska@big-picture.pl
Tel.: 501 308 880

Komentarze

Featured
I Kongres Bądź integralny w zdrowiu, prewencja i leczenie chorób przewlekłych "Modlitwy dla opornych" Jasia Kapeli Masaż zwierzęcia Fitness Kwasy omega Babcie

I Kongres Bądź integralny w zdrowiu, prewencja i leczenie chorób przewlekłych

3 lutego odbędzie się pierwszy kongres organizowany przez Fundację Małgosi Braunek „Bądź” na temat n…

czytaj więcej

"Modlitwy dla opornych" Jasia Kapeli

Magazyn Vege objął patronatem tomik wierszy Jasia Kapeli pod tytułem „Modlitwy dla opornych”. W luto…

czytaj więcej

Masaż zwierzęcia

Nie tylko odpręża zwierzę, ale też wycisza i uspakaja opiekuna. Kilkanaście minut, kiedy człowiek ko…

czytaj więcej

Fitness

Forma aktywności, która poprawia wygląd i pozwala zrzucić zbędne kilogramy, podwyższa komfort życia …

czytaj więcej

Kwasy omega

Łagodzenie stanów zapalnych, zmniejszenie ryzyka nadciśnienia, miażdżycy, depresji, a nawet schizofr…

czytaj więcej

Babcie

Starszy człowiek bez pracy i zajęcia więdnie emocjonalnie i psychicznie. Dlatego babcia do wynajęcia…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar