Smaczne warsztaty ze smakoterapii

Magda Buszko
Październik16/ 2017

W wtorek, 10 października, w Warszawie, odbyły się warsztaty smakotearpii, które poprowadziła jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym chórzystek i wokalistek sesyjnych, która od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah – Iwona Zasuwa.
Równorzędną pasją Iwony jest gotowanie i to własnie dzięki miłości do eksperymentowania w kuchni powstał najpierw bardzo popularny blog, a teraz jeszcze niezwykła książka „Smakoterapia”.

„Smakoterapia” – warsztaty kulinarne dla dziennikarzy Iwony Zasuwy promujące jej książkę wydana przez Edipresse Ksiazki, Szkola gotowania Cook Story by Samsung przy ul. Klimczaka 1, Royal Wilanow, Warszawa, 2017.10.10;
fot. Piotr Targosz / EPOKA

Iwona Zasuwa – propagatorka zdrowego i świadomego odżywiania, autorka popularnego bloga smakoterapia.pl otworzyła przed uczestniczkami warsztatów bogaty i kolorowy świat kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru.

Nic jednak straconego! Wszyscy, którzy tego dnia nie mogli wziąć udziału w tym wydarzeniu mogą dać się porwać kulinarnym przepisom zebranym w debiutanckiej książce Iwony Zasuwy.

  • Zdrowie zaczyna się na talerzu
„Smakoterapia” – warsztaty kulinarne dla dziennikarzy Iwony Zasuwy promujące jej książkę wydana przez Edipresse Książki, Szkoła gotowania Cook Story by Samsung przy ul. Klimczaka 1, Royal Wilanow, Warszawa, 2017.10.10;
fot. Piotr Targosz / EPOKA

Iwona, mianowana przez internautów „Królową Kaszy Jaglanej”, kieruje się podstawowymi zasadami: rezygnuj w kuchni z produktów wysoko przetworzonych i maksymalizuj jednocześnie ilość naturalnych składników. W zdrowej kuchni roślinnej nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o spożywanie samych warzyw, a o wykorzystywanie produktów nieprzetworzonych i najwyższej jakości. Tych, które są odzwierciedleniem powrotu do natury w najczystszej jej postaci. Zaznacza przy tym, że jest przeciwniczką przymusu i jakiegokolwiek nacisku związanego z odżywianiem, a raczej zwolenniczką świadomego wyboru, dzięki któremu jedzenie kojarzy się z przyjemnością, radością i szczęściem, co – jak się okazuje – jest możliwe, nawet przy różnego rodzaju ograniczeniach dietetycznych. Bloga zaczęła pisać po urodzeniu syna, u którego zdiagnozowano szereg alergii i nietolerancji pokarmowych, a dodatkowo – astmę i atopowe zapalenie skóry.

Wskazania lekarskie dotyczyły więc diety opartej na naturalnych składnikach, bez tzw. „gotowców” i z wykluczeniem czynników alergizujących. W praktyce oznaczało to rezygnację ze sklepowego chleba, nabiału, cukru, gotowych wędlin, potraw mącznych, i jednocześnie – trudności w poszukiwaniach produktów dobrej jakości.

„Smakoterapia”, czyli terapia smakiem, to kompletny przewodnik kulinarny po kuchni roślinnej,  wypełnionej zapachami i kolorami. Znajdziemy w nim proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski. Wszystko bazuje na naturalnych, ogólnodostępnych produktach roślinnych, a dodatkowo – bez glutenu, nabiału i cukru. „Smakoterapia” jest doskonałą propozycją zarówno dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców – pomimo, że nie znajdziemy tam przepisów na dania mięsne. To książka, z której dowiesz się, jak jeść świadomie, zdrowo i smacznie. Zgromadzono w niej ponad 140 przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców, kasz, ziaren i słodkich, zdrowych „zamienników”, opatrzonych autorskimi zdjęciami Iwony. Wystarczy wspomnieć pieczone jaglane pierogi, makaron z surowego buraka, majonez z kaszy jaglanej (!), mozzarellę z… migdałów, czy aż 13 różnych przepisów na chleb (owsiany, jaglany, ziołowy z jarmużem, kurkumowy z pomarańczą i czarnuszką, ryżowy itd.). „Smakoterapia” to książka-inspiracja dla każdego, kto pragnie jeść mądrze, świadomie i przede wszystkim smacznie, bo o to przecież chodzi w jedzeniu.

„Kuchnię Iwony znam naprawdę dobrze, bo od prawie 20 lat częstuje mnie swoimi potrawami nie tylko w trasach koncertowych. Uwielbiam je! Pyszne, zdrowe, roślinne, dobrze doprawione, w dodatku bez glutenu! Wypróbujcie koniecznie!” – Kayah

Komentarze

Featured
Tydzień Edukacji Globalnej Masaż Szczury Targi Zero Waste Rośliny i sport polecają się na Święta Konferencja "Dzikie zwierzęta wśród nas"

Tydzień Edukacji Globalnej

W dniach 18 – 26 listopada 2017 r. odbędzie się 19. ogólnopolska edycja Tygodnia Edukacji Globalnej …

czytaj więcej

Masaż

Dotyk jest nam niezbędny do życia. To jedna z naszych podstawowych potrzeb. Coś, bez czego nie jeste…

czytaj więcej

Szczury

Szczur to idealny domowy towarzysz – inteligentny, towarzyski i czysty. Najwyższy czas, aby przestał…

czytaj więcej

Targi Zero Waste

Targi Zero Waste – sposób na oszczędny i ekologiczny styl życia to wyjątkowa impreza, na którą zapra…

czytaj więcej

Rośliny i sport polecają się na Święta

Mamy przyjemność patronować zbiórce, która może przerodzić się we wspaniałą sportową imprezę – dosko…

czytaj więcej

Konferencja "Dzikie zwierzęta wśród nas"

25 listopada odbędzie się w Warszawie ciekawa i wyjątkowa konferencja, której patronuje magazyn „Veg…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar