W wtorek, 10 października, w Warszawie, odbyły się warsztaty smakotearpii, które poprowadziła jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym chórzystek i wokalistek sesyjnych, która od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah – Iwona Zasuwa.
Równorzędną pasją Iwony jest gotowanie i to własnie dzięki miłości do eksperymentowania w kuchni powstał najpierw bardzo popularny blog, a teraz jeszcze niezwykła książka “Smakoterapia”.
Iwona Zasuwa – propagatorka zdrowego i świadomego odżywiania, autorka popularnego bloga smakoterapia.pl otworzyła przed uczestniczkami warsztatów bogaty i kolorowy świat kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru.
Nic jednak straconego! Wszyscy, którzy tego dnia nie mogli wziąć udziału w tym wydarzeniu mogą dać się porwać kulinarnym przepisom zebranym w debiutanckiej książce Iwony Zasuwy.
- Zdrowie zaczyna się na talerzu
Iwona, mianowana przez internautów „Królową Kaszy Jaglanej”, kieruje się podstawowymi zasadami: rezygnuj w kuchni z produktów wysoko przetworzonych i maksymalizuj jednocześnie ilość naturalnych składników. W zdrowej kuchni roślinnej nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o spożywanie samych warzyw, a o wykorzystywanie produktów nieprzetworzonych i najwyższej jakości. Tych, które są odzwierciedleniem powrotu do natury w najczystszej jej postaci. Zaznacza przy tym, że jest przeciwniczką przymusu i jakiegokolwiek nacisku związanego z odżywianiem, a raczej zwolenniczką świadomego wyboru, dzięki któremu jedzenie kojarzy się z przyjemnością, radością i szczęściem, co – jak się okazuje – jest możliwe, nawet przy różnego rodzaju ograniczeniach dietetycznych. Bloga zaczęła pisać po urodzeniu syna, u którego zdiagnozowano szereg alergii i nietolerancji pokarmowych, a dodatkowo – astmę i atopowe zapalenie skóry.
Wskazania lekarskie dotyczyły więc diety opartej na naturalnych składnikach, bez tzw. „gotowców” i z wykluczeniem czynników alergizujących. W praktyce oznaczało to rezygnację ze sklepowego chleba, nabiału, cukru, gotowych wędlin, potraw mącznych, i jednocześnie – trudności w poszukiwaniach produktów dobrej jakości.
„Smakoterapia”, czyli terapia smakiem, to kompletny przewodnik kulinarny po kuchni roślinnej, wypełnionej zapachami i kolorami. Znajdziemy w nim proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski. Wszystko bazuje na naturalnych, ogólnodostępnych produktach roślinnych, a dodatkowo – bez glutenu, nabiału i cukru. „Smakoterapia” jest doskonałą propozycją zarówno dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców – pomimo, że nie znajdziemy tam przepisów na dania mięsne. To książka, z której dowiesz się, jak jeść świadomie, zdrowo i smacznie. Zgromadzono w niej ponad 140 przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców, kasz, ziaren i słodkich, zdrowych „zamienników”, opatrzonych autorskimi zdjęciami Iwony. Wystarczy wspomnieć pieczone jaglane pierogi, makaron z surowego buraka, majonez z kaszy jaglanej (!), mozzarellę z… migdałów, czy aż 13 różnych przepisów na chleb (owsiany, jaglany, ziołowy z jarmużem, kurkumowy z pomarańczą i czarnuszką, ryżowy itd.). „Smakoterapia” to książka-inspiracja dla każdego, kto pragnie jeść mądrze, świadomie i przede wszystkim smacznie, bo o to przecież chodzi w jedzeniu.
„Kuchnię Iwony znam naprawdę dobrze, bo od prawie 20 lat częstuje mnie swoimi potrawami nie tylko w trasach koncertowych. Uwielbiam je! Pyszne, zdrowe, roślinne, dobrze doprawione, w dodatku bez glutenu! Wypróbujcie koniecznie!” – Kayah