[wppb-login]

Rozsmakuj się w wegańskiej Łodzi

Magda Buszko
Październik09/ 2017

Już niebawem kubki smakowe łódzkich miłośników roślinnego jedzenia wejdą na wyższe obroty, bowiem w dniach 13-15 października czeka ich kolejna odsłona festiwalu Zielone Smaki Łodzi. Kilkanaście kawiarni i restauracji będzie rywalizować o tytuł Wege Kuchmistrza, serwując festiwalowej publiczności popisowe dania i desery. Warunek? Wszystko 100% wegańskie.

Choć wydawać by się mogło, że tak sprofilowana impreza przyciągnie tylko wąskie grono odbiorców, co roku (to już czwarta edycja wydarzenia) w festiwalu bierze udział ok. 1000 osób. Podobnie jak biorące udział w konkursie restauracje nie muszą serwować na co dzień wyłącznie potraw roślinnych, tak wśród festiwalowej publiczności, poza weganami i wegetarianami znajdziemy po prostu amatorów pysznego jedzenia. Organizatorzy chcą pokazać, że kuchnia wegańska to nie talerz pełen nieprzyprawionej sałaty, ale wspaniałe różnorodne doświadczenie, poruszające wszystkie zmysły. Dlatego obok typowo roślinnych lokali jak Zielona, Korzenie i Zjadliwości, swoim kunsztem kulinarnym popisują się w czasie festiwalu takie wpisane w miejską mapę gastronomiczną lokale jak Bar Pieczarka, Ganesh czy U Kretschmera.

Przez trzy dni festiwalowa publiczność może odwiedzać wybrane przez siebie restauracje i próbować potraw konkursowych w specjalnej cenie: 8 zł za deser i 12 zł za danie główne, a następnie głosować w internetowym plebiscycie Wege Kuchmistrza Publiczności. W tym samym czasie w restauracjach pojawi się także, przyznające swoją nagrodę, Jury, w skład którego wejdą: Michał Kwiatkowski (znany czytelnikom „Miasta Ł” z rubryki kulinarnej Lewa strona talerza), Sylwia Kurzela (dziennikarka radia Eska) oraz Maria Apoleika (weganka, graficzka, twórczyni cyklu „Psie Sucharki”). Osoby głosujące w internetowym plebiscycie Wege Kuchmistrza będą zresztą miały możliwość wygrać specjalny rysunek z „Psimi Sucharkami” oraz rękodzielnicze torby od Wegarni.

Konkursowi festiwalowemu będą towarzyszyć także inne „zielone” wydarzenia:

  • wykłady w Centrum Dialogu – prof. Andrzeja Elżanowskiego (Etyczne aspekty weganizmu), 12.10 o godz. 18.00 oraz dr Magdaleny Jutrzenki (Dieta roślinna okiem lekarza), 13.10 o godz. 18.00;
  • warsztaty Dzika kuchnia, 14.10 o godz. 15.00 w Pracowni Tytka (ul. Anyżowa 2a)
  • pokaz kulinarny Coś się ukręci! – wegańskie sushi, 15.10, godz. 15.00, Restauracja „U Kretschmera”

Oficjalne podsumowanie konkursu i wręczenie nagród Wege Kuchmistrza odbędzie się
20 października o 18.30 w Klubokawiarni Niebostan. W nawiązaniu do motywu przewodniego festiwalu po wydarzeniu (o 20.00) wystąpi, czerpiący muzycznie z okresu międzywojnia, krakowski zespół Hańba.

Featured
Badanie rynku: Polacy się weganizują! Niemcy: ograniczmy transport zwierząt do "absolutnego minimum" Chiny skończą z testowaniem na zwierzętach? [Vege Premium] Handel zagrożonymi gatunkami wyceniany na 20 mld dolarów Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Badanie rynku: Polacy się weganizują!

Podczas pandemii koronawirusa 40 proc. Polaków zmieniło swoje zwyczaje żywieniowe, w ramach tej grup…

czytaj więcej

Niemcy: ograniczmy transport zwierząt do "absolutnego minimum"

Kilka niemieckich landów w ostatnich tygodniach zakazało długotrwałego transportu zwierząt do krajów…

czytaj więcej

Chiny skończą z testowaniem na zwierzętach? [Vege Premium]

Jest szansa, że już niedługo kosmetyki sprzedawane w Chinach będą mogły zachować status cruelty-free…

czytaj więcej

Handel zagrożonymi gatunkami wyceniany na 20 mld dolarów

Wartość nielegalnego handlu, przemytu zagrożonymi gatunkami zwierząt i roślin jest szacowna na ok. 2…

czytaj więcej

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej
Facebook