Przełomowe nagrania na polskiej fermie lisów obnażają okrucieństwo przemysłu futrzarskiego

Magda Buszko
Październik03/ 2017

Prezentujemy Państwu najnowsze nagrania ze śledztwa Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! i Animal Defenders International. Widać na nich, jak hodowca w bardzo brutalny sposób obchodzi się z lisami – siłą wyciąga z klatek, wiesza na haku i razi prądem, cały czas przy tym przeklinając; jeden z porażonych lisów się budzi i próbuje bezskutecznie uciec oprawcy.

Źródło: fb.com/vivajutrobedziefutro

Ferma lisów, z której pochodzą zarejestrowane podczas zeszłorocznego uboju nagrania, znajduje się około 60 km od Poznania. Śledztwo zostało przeprowadzone przez Fundację Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! i Animal Defenders International. To pierwsze tak dobrej jakości materiały z Polski. Na filmie widać, jak hodowca wyciąga z klatek lisy i wiesza je na haku, po czym, wkładając elektrodę do odbytu i pyska, razi je prądem. To wszystko na oczach pozostałych przerażonych lisów. W pewnym momencie jeden z lisów leżących na stercie martwych zwierząt budzi się i próbuje uciec. Rozwścieczony hodowca, ciągle przeklinając, łapie uciekiniera i wiesza jeszcze raz na haku, po czym ponownie razi prądem.

Źródło: fb.com/vivajutrobedziefutro

Z tego, co wiemy, to nie jest odosobniony przypadek. Lisy zabija się najczęściej właśnie poprzez porażenie prądem. Jest to metoda bardzo zawodna, ponieważ każde zwierzę ma nieco inną odporność na prąd i to, co zabije jedne, w innym przypadku spowoduje chwilowe ogłuszenie – mówi Cezary Wyszyński, prezes Fundacji Viva!

Pod względem liczby zwierząt hodowanych na futro Polska jest drugim krajem na świecie. Zabija się u nas co roku ponad 10 mln lisów i norek. Jest to przemysł nie tylko nieetyczny, ale tez szkodliwy dla środowiska. Poza tym uciążliwy dla ludzi, którzy zmuszeni są mieszkać w okolicy ferm. Jak wynika z badania instytutu GfK, zleconego przez Fundację Viva!, 67 proc. Polaków jest za wprowadzeniem całkowitego zakazu hodowli zwierząt z przeznaczeniem na futra.

– Jesteśmy w kontakcie z posłami i wiemy, że szanse na wprowadzenie zakazu są większe niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości, że jest to konieczne, powinien obejrzeć to nagranie. W innych krajach udało się takie zapis w ustawie wprowadzić. Najwyższy czas na Polskę – mówi Martyna Kozłowska, Fundacja Viva!

Źródło: fb.com/vivajutrobedziefutro

Nagranie ze śledztwa obejrzało już kilkanaście znanych osób, które wyraziły swój sprzeciw i opowiedziały się za wprowadzeniem zakazu, m.in. Kinga Rusin, Olga Frycz, Leszek Stanek, Kasia Moś, Akop Szostak czy Przemysław Kossakowski.

– Już pomijając to, co robi hodowca, przerażające jest to, ile w nim jest obrzydliwej agresji i nienawiści do tego zwierzęcia – mówi Olga Frycz.

Śledztwo Vivy! i ADI ujawniło wiele nieprawidłowości:

  • Dzikie lisy są zmuszone do życia w małych drucianych klatkach
  • Odchody spadają bezpośrednio na ziemię pod klatkami
  • Zwierzęta nie mogą realizować nawet podstawowych potrzeb. Notoryczna deprywacja i wyjątkowa ciasnota powodują szkody fizyczne i psychiczne
  • Szczenięta są zabierane od matek w wieku zaledwie kilku tygodni
  • Jałowa i niechlujna ferma nie jest nawet namiastką złożonego i bogatego środowiska naturalnego
  • Zwierzęta są świadome tego, co się stanie i desperacko próbują uniknąć śmierci, chwytając się kurczowo drucianej siatki
  • Lisy, których nie udało się zabić za pierwszym razem są rażone prądem po raz drugi

Fundacja Viva! złoży do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Źródło: fb.com/vivajutrobedziefutro

Więcej informacji na temat przemysłu futrzarskiego w Polsce: www.antyfutro.pl/raport

Komentarze

Featured
Smaczne warsztaty ze smakoterapii Kulinarna Awangarda – rozsmakuj się w wegańskiej Łodzi Przełomowe nagrania na polskiej fermie lisów obnażają okrucieństwo przemysłu futrzarskiego przeczytasz w numerze 10/2017 Najnowsza książka Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl Książka "Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni" już dostępna!

Smaczne warsztaty ze smakoterapii

W wtorek, 10 października, w Warszawie, odbyły się warsztaty smakotearpii, które poprowadziła jedna …

czytaj więcej

Kulinarna Awangarda – rozsmakuj się w wegańskiej Łodzi

Już niebawem kubki smakowe łódzkich miłośników roślinnego jedzenia wejdą na wyższe obroty, bowiem w …

czytaj więcej

Przełomowe nagrania na polskiej fermie lisów obnażają okrucieństwo przemysłu futrzarskiego

Prezentujemy Państwu najnowsze nagrania ze śledztwa Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt V…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 10/2017

Październikowe  VEGE  już jest w drodze do kiosków w całej Polsce. Nie możesz się doczekać? Sprawdź …

czytaj więcej

Najnowsza książka Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl

Roślinne słodkości Pawła Ochmana – poznajcie świat słodkich wegańskich deserów dzięki książce „Pyszn…

czytaj więcej

Książka "Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni" już dostępna!

Właśnie ukazała się najnowsza książka Hanny Stolińskiej – Fiedorowicz, Violetty Domaradzkiej i Rober…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar