Wegańskie „meatballs”, czyli klopsiki

Martyna Kozłowska
Sierpień04/ 2017

Konkurs z numeru 6/2017, w którym do wygrania była książka „Mięsoholicy” Marty Zaraski, wygrała Agnieszka Janiak. Gratulujemy i dziękujemy za świetny przepis!

 

Tekst: Agnieszka Janiak

Czy może być coś bardziej mięsnego od wegańskich meatballs, czyli po prostu klopsów? 😉 Przepis na 16 klopsów i szybki sos pomidorowy:

 

Wegańskie klopsiki

 

300 g surowego bakłażana

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 szklanka płatków owsianych

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pałka selera naciowego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżka sosu sojowego

1,5 łyżki płatków drożdżowych

kilka gałązek świeżej bazylii i natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

bulion do podlewania

cukier

 

Klopsiki:

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek bulionu, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i drobno pokrojony seler naciowy. Dusimy przez kilka minut do miękkości cebuli, w razie potrzeby podlewając bulionem.

Zawartość patelni przekładamy do miski, wlewamy na patelnię trochę bulionu i postępujemy tak samo z bakłażanem pokrojonym w kostkę.

Do miski dodajemy bakłażana, ciecierzycę i całą resztę składników wraz z posiekanymi świeżymi ziołami. Blendujemy na lekko grudkowatą masę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Masę odstawiamy na około 15 min, by trochę zgęstniała.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C z termoobiegiem. Łyżką formujemy klopsy i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 min.

Sos pomidorowy:

Do garnuszka wlewamy szklankę passaty pomidorowej, dodajemy ząbek czosnku, 10,5 papryczki chili pozbawionej pestek i 1 lub dwie łyżeczki cukru (np. kokosowego), zagotowujemy i polewamy klopsy.

 

 

Autorka przepisu wygrała książkę Marty Zaraski „Mięsoholicy”

 

 

Komentarze

Featured
Olga Tokarczuk Znaki V - jak aplikować? Kopi luwak Targi VeggieWorld Konkurs Zdrowa tarczyca przeczytasz w numerze 5/2018

Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk – jedna z najbardziej niejednoznacznych i najciekawszych współczesnych pisarek – opow…

czytaj więcej

Znaki V - jak aplikować?

Znak V – oznacza produkt odpowiedni dla Vegan.

Oznacza produkt sprawdzony przez najlepszych facho…

czytaj więcej

Kopi luwak

Za jedną z najlepszych kaw na świecie uchodzi kopi luwak. Jest też najdroższa. Niewielu jednak wie, …

czytaj więcej

Targi VeggieWorld

Przed nami pierwsza polska edycja VeggieWorld, największych i najstarszych targów w Europie promując…

czytaj więcej

Konkurs Zdrowa tarczyca

Nadszedł kolejny miesiąc, a razem z nim kolejny konkurs magazynu Vege! Koniecznie sprawdźcie, co tym…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 5/2018

Majowy numer magazynu VEGE już jest w drodze do kiosków w całej Polsce. Nie możesz się doczekać, aż …

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar