[wppb-login]

Wegańskie „meatballs”, czyli klopsiki

Martyna Kozłowska
Sierpień04/ 2017

Konkurs z numeru 6/2017, w którym do wygrania była książka „Mięsoholicy” Marty Zaraski, wygrała Agnieszka Janiak. Gratulujemy i dziękujemy za świetny przepis!

 

Tekst: Agnieszka Janiak

Czy może być coś bardziej mięsnego od wegańskich meatballs, czyli po prostu klopsów? 😉 Przepis na 16 klopsów i szybki sos pomidorowy:

 

Wegańskie klopsiki

 

300 g surowego bakłażana

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 szklanka płatków owsianych

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pałka selera naciowego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżka sosu sojowego

1,5 łyżki płatków drożdżowych

kilka gałązek świeżej bazylii i natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

bulion do podlewania

cukier

 

Klopsiki:

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek bulionu, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i drobno pokrojony seler naciowy. Dusimy przez kilka minut do miękkości cebuli, w razie potrzeby podlewając bulionem.

Zawartość patelni przekładamy do miski, wlewamy na patelnię trochę bulionu i postępujemy tak samo z bakłażanem pokrojonym w kostkę.

Do miski dodajemy bakłażana, ciecierzycę i całą resztę składników wraz z posiekanymi świeżymi ziołami. Blendujemy na lekko grudkowatą masę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Masę odstawiamy na około 15 min, by trochę zgęstniała.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C z termoobiegiem. Łyżką formujemy klopsy i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 min.

Sos pomidorowy:

Do garnuszka wlewamy szklankę passaty pomidorowej, dodajemy ząbek czosnku, 10,5 papryczki chili pozbawionej pestek i 1 lub dwie łyżeczki cukru (np. kokosowego), zagotowujemy i polewamy klopsy.

 

 

Autorka przepisu wygrała książkę Marty Zaraski „Mięsoholicy”

 

 

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook