Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Wegańskie “meatballs”, czyli klopsiki

sierpień 04 2017

Konkurs z numeru 6/2017, w którym do wygrania była książka “Mięsoholicy” Marty Zaraski, wygrała Agnieszka Janiak. Gratulujemy i dziękujemy za świetny przepis!

 

Tekst: Agnieszka Janiak

Czy może być coś bardziej mięsnego od wegańskich meatballs, czyli po prostu klopsów? 😉 Przepis na 16 klopsów i szybki sos pomidorowy:

 

Wegańskie klopsiki

 

300 g surowego bakłażana

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 szklanka płatków owsianych

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pałka selera naciowego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżka sosu sojowego

1,5 łyżki płatków drożdżowych

kilka gałązek świeżej bazylii i natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

bulion do podlewania

cukier

 

Klopsiki:

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek bulionu, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i drobno pokrojony seler naciowy. Dusimy przez kilka minut do miękkości cebuli, w razie potrzeby podlewając bulionem.

Zawartość patelni przekładamy do miski, wlewamy na patelnię trochę bulionu i postępujemy tak samo z bakłażanem pokrojonym w kostkę.

Do miski dodajemy bakłażana, ciecierzycę i całą resztę składników wraz z posiekanymi świeżymi ziołami. Blendujemy na lekko grudkowatą masę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Masę odstawiamy na około 15 min, by trochę zgęstniała.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C z termoobiegiem. Łyżką formujemy klopsy i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 min.

Sos pomidorowy:

Do garnuszka wlewamy szklankę passaty pomidorowej, dodajemy ząbek czosnku, 10,5 papryczki chili pozbawionej pestek i 1 lub dwie łyżeczki cukru (np. kokosowego), zagotowujemy i polewamy klopsy.

 

 

Autorka przepisu wygrała książkę Marty Zaraski “Mięsoholicy”