Konkurs z numeru 6/2017, w którym do wygrania była książka “Mięsoholicy” Marty Zaraski, wygrała Agnieszka Janiak. Gratulujemy i dziękujemy za świetny przepis!
Tekst: Agnieszka Janiak
Czy może być coś bardziej mięsnego od wegańskich meatballs, czyli po prostu klopsów? 😉 Przepis na 16 klopsów i szybki sos pomidorowy:
Wegańskie klopsiki
300 g surowego bakłażana
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka płatków owsianych
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pałka selera naciowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżka sosu sojowego
1,5 łyżki płatków drożdżowych
kilka gałązek świeżej bazylii i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
bulion do podlewania
cukier
Klopsiki:
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek bulionu, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i drobno pokrojony seler naciowy. Dusimy przez kilka minut do miękkości cebuli, w razie potrzeby podlewając bulionem.
Zawartość patelni przekładamy do miski, wlewamy na patelnię trochę bulionu i postępujemy tak samo z bakłażanem pokrojonym w kostkę.
Do miski dodajemy bakłażana, ciecierzycę i całą resztę składników wraz z posiekanymi świeżymi ziołami. Blendujemy na lekko grudkowatą masę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Masę odstawiamy na około 15 min, by trochę zgęstniała.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C z termoobiegiem. Łyżką formujemy klopsy i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 min.
Sos pomidorowy:
Do garnuszka wlewamy szklankę passaty pomidorowej, dodajemy ząbek czosnku, 10,5 papryczki chili pozbawionej pestek i 1 lub dwie łyżeczki cukru (np. kokosowego), zagotowujemy i polewamy klopsy.
Autorka przepisu wygrała książkę Marty Zaraski “Mięsoholicy”