[wppb-login]

Rabarbar w dwóch odsłonach

Martyna Kozłowska
Kwiecień28/ 2017

Rabarbar to samo zdrowie. Sezon na niego jest krótki, więc warto korzystać, zanim zniknie ze straganów. Idealnie sprawdzi się w deserach, na przykład pod kruszonką z marcepanu lub jako dekoracja aromatycznego jagielnika

Tekst: Magdalena Cielenga-Wiaterek (Zielenina)

Rabarbar i szparagi, może jeszcze świeży szpinak, to pewna oznaka, że przyszła wiosna. Kilka słów o rabarbarze. Mimo że używamy go podobnie jak owoców, jest warzywem! Jest niskokaloryczny ? ma 20 kcal w 100 g, mnóstwo potasu, witaminę C, żelazo, a także kwas foliowy i błonnik. Ma niestety dużo kwasu szczawiowego, więc powinny go unikać osoby z chorobami nerek i stawów. Im czerwieńszy, tym słodszy.
Bardzo lubię kwaskowaty smak rabarbaru. Gdy przychodzi jego sezon, używam go naprawdę dużo. Praktycznie codziennie gotuję z niego kompot słodzony daktylami lub rodzynkami, z dodatkiem cynamonu i goździków. Rewelacyjnie smakuje schłodzony z plasterkiem cytryny. Piekę rabarbar, a potem dodaję do owsianki. Lubię go też w ciastach, szczególnie w drożdżowych plackach retro, które przypominają mi dzieciństwo. W wytrawnej formie lubię robić na jego bazie pikantne chutneye, a gdy tylko pojawią się truskawki, często łączę je z rabarbarem.
Zapraszam do rabarbarowania!

Rabarbar pod marcepanową kruszonką
(4 porcje)

  • 500 g rabarbaru
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g gotowej masy marcepanowej
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Przekładamy do rondla, wlewamy cztery szklanki wody, gotujemy do miękkości, jeżeli został płyn, odcedzamy.
Rabarbar myjemy, kroimy na około 1-cm. kawałki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Przestudzoną kaszę jaglaną wkładamy razem z pokrojoną na kawałki masą marcepanową do kielicha blendera. Miksujemy pulsacyjnie do otrzymania dużych okruchów. Kruszonkę nakładamy na rabarbar, wyrównujemy. Zapiekamy 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy posypany uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

Jagielnik z pieczonym rabarbarem
(tortownica o średnicy 22 cm

Spód:

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/3 szklanki oleju

Masa:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 laska wanilii
  • 1 l mleka roślinnego
  • 2 szklanki wody
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g brązowego cukru
  • 750 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy na okruchy w blenderze, mieszamy z olejem. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy łyżką. Chłodzimy przez czas przygotowania masy.

Kaszę parzymy, przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, około 20?30 min. W razie potrzeby uzupełniamy w trakcie płyn i/lub odcedzamy po ugotowaniu.

Laskę wanilii mielimy w młynku do kawy.
Kaszę mielimy porcjami w blenderze na gładką masę. Mikserem lub w robocie kuchennym mieszamy z cukrem, ksylitolem i wanilią. Przekładamy do formy, wyrównujemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2-cm. kawałki. Mieszamy z syropem klonowym, sokiem z cytryny i cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika niżej niż ciasto i pieczemy przez około 20 min, wyjmujemy i studzimy. Sernik pieczemy dalej, aż upłynie około 90 min, a wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy.
Ciasto wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu, dekorujemy rabarbarem i podajemy.

Artykuł z magazynu „Vege” nr. 5/2016, do kupienia tutaj: LINK

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook