Tekst: Katarzyna Konopa
Zdjęcia: Grzegorz Kalisz
Codziennie widzę coraz więcej znaków, że weganizm na dobre zagościł w mainstreamie. Jestem uradowana, kiedy w modnej restauracji widzę w menu wegańskie dania z oznaczeniami, czuję motyle w brzuchu, kiedy widzę marki chwalące się nietestowanymi i wegańskimi kosmetykami? czegóż chcieć więcej?
Tuż przed świętami Wielkiej Nocy miałam przyjemność uczestniczyć w warsztacie kulinarnym zorganizowanym przez jedną z wiodących na rynku marek sprzętu elektronicznego do domowego użytku: Braun, warsztatu, podczas którego tworzyliśmy wielkanocne potrawy z? Erykiem Wałkowiczem, który prowadzi blog erVegan! Moim zdaniem jest to znacząca zmiana w podejściu do marketingu, sprzedaży i oczywiście zdrowia.
Eryk to młody i energiczny człowiek z urzekającym uśmiechem, natychmiast zyskuje sympatię otoczenia i właśnie takie podejście sprawdza się w przekazywaniu wiedzy na temat roślinnego stylu życia.
Zrobiliśmy fantastyczny roślinny majonez, pastę jajeczną bez jajek oraz surowe, roślinne mazurki? Wszystko smakowało wyśmienicie, a ja radowałam się, że tak wielu będących na tradycyjnej diecie dziennikarzy, reprezentujących ważne na rynku wydawnictwa, spróbowało i polubiło potrawy kuchni wegańskiej.
Mam nadzieję spotkać Eryka jeszcze nie raz w przyszłości i skosztować jego prostych i pysznych przepisów. Spotkanie odbyło się w ramach najnowszej książki, której recenzje znajdziecie w “Vege”.