[wppb-login]

Bar Wegański

Martyna Kozłowska
Marzec14/ 2017

Drugie w historii całkowicie roślinne miejsce w Krakowie jest ciekawą alternatywą dla innych, stosunkowo drogich knajpek. Bar Wegański to niebanalna przestrzeń, w której poza klasykami dostaniecie też dania japońskie i z innych kuchni świata. Warto tu często zaglądać


Tekst: Jacek Balázs

Bar otwarto w marcu 2015 roku. To promujące dietę roślinną miejsce, gdzie można zjeść dania wykonane w całości na miejscu, zostało urządzone głównie z użyciem recyklingowanych materiałów. Wyraźnie widać, że wystrój tworzyły osoby o bujnej wyobraźni ? możecie tu podziwiać zbliżenia zdjęć warzyw i ?roślinny kosmos? pod sufitem, a nawet delikatnie pobujać się na huśtawko-ławce.
Miejsce to ? pomimo swych kompaktowych rozmiarów ? zaskakuje szerokim wyborem w menu, które co jakiś czas się zmienia. Warto więc tu zaglądać w poszukiwaniu nowości. Dostaniecie zarówno dania na szybko, takie jak burger tygodnia czy tortillę, jak również zweganizowane tradycyjne obiadki i sushi.

 

 

Co niedzielę można tu przyjść na obiad ?jak u mamy? ? trzy dania z polskiej kuchni. Na specjalną uwagę zasługuje fakt, że prawie wszystko jest tu tworzone własnymi rękami ? nawet placek w tortilli.

Po spożyciu smacznego, kwaskowatego kompotu spróbowałem pożywnych klusek śląskich z pietruszkowymi skwarkami i mocno podpieczoną cebulką. Zupą dnia był pikantny rosół orientalny z wieloma składnikami z kuchni wschodniej. Tortilla ? następny punkt mojego programu ? była pełna smaku i wyważona. Spróbowałem też pikantno-słodkiego sushi w tempurze z awokado (rewelacja, czapki z głów!) oraz delikatnego uramaki (z ryżem na wierzchu) z dodatkiem wasabi.
Na deser zamówiłem przepyszny sernik kokosowy z wiśniami i japońskie inari ? zaskakująca mieszanka owoców (moja wersja zawierała kawałki wiśni i melona) i ryżu zamknięta w specjalnie spreparowanym tofu. Wszystko było przepyszne, dlatego zjadłem trochę za dużo, w końcu roślinny łasuch ze mnie.
Tu nie dostaniecie dania bez smaku ? kucharze nie boją się odważnie przyprawiać swych dań, z ewidentną korzyścią dla klienta.
Potrawy możecie zamówić również na wynos (są dowożone na rowerze) ? na fanpage’u baru na Facebooku jest mapka zasięgu.
Ceny są na naprawdę każdą kieszeń ? najdroższe danie w menu to wydatek 13 zł. Zupa kosztuje 4 zł, danie dnia 10 zł, burger 10 zł, tortilla 10?12 zł, sushi 10?13 zł, desery 6 zł, a napoje są po 3 i 4 zł.

Bar Wegański
Ul. Starowiślna 28
wt.?nd. 12.00?21.00

 

Featured
Fiakrzy z Morskiego Oka skazani za znęcanie nad końmi Czy państwo poradzi sobie z ratowaniem zwierząt? 10. Urodziny Vege Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium] Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje Izrael przeciwko futrom

Fiakrzy z Morskiego Oka skazani za znęcanie nad końmi

To pierwszy taki wyrok w sprawie koni z Morskiego Oka. 2 mężczyzn zostało prawomocnie skazanych za z…

czytaj więcej

Czy państwo poradzi sobie z ratowaniem zwierząt?

Te zwierzęta umarłyby w męczarniach gdyby nie pomoc organizacji. Czy państwowa służba będzie w stani…

czytaj więcej

10. Urodziny Vege

Magazyn Vege kończy 10 lat!
Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was mnóstwo atrakcji!
[Pobierz darmow…

czytaj więcej

Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium]

Jedliście ostatnio wegańskiego burgera? A może pasztet z ciecierzycy? Pijecie rano kawę z mlekiem so…

czytaj więcej

Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje

Firma Vegan Finest Foods ogłosiła stworzenie nowej linii pod marką Vegan ZeaStar.

Od początku paź…

czytaj więcej

Izrael przeciwko futrom

Wykorzystywanie futer i skór w modzie jest niemoralne – mówi izraelska minister ochrony środowiska.

czytaj więcej
Facebook