Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Bezglutenowe śniadania

marzec 01 2017

na dobry początek dnia

Śniadanie to podstawa. Odżywia umysł, poprawia humor i dostarcza energii do działania. We wrześniu w wersji na słodko ? w formie bakaliowych trufli i granoli

Tekst i zdjęcia: Jola Słoma i Mirek Trymbulak (Atelier Smaku)

Wrzesień i związany z jego nadejściem nieuchronny powrót do szkoły oraz codziennej rutyny ? od samego rana aż po wieczór ? jak co roku wymaga od wielu z nas zorganizowania sobie życia na nowo. Zwiastuje konieczność przywrócenia wewnętrznej dyscypliny, zwłaszcza po wakacyjnym lenistwie i rozprężeniu. Sprawa dotyczy nie tylko dzieci, bo jak wiadomo to głównie rodzice martwią się szkołą, odrabianiem lekcji i organizacją wszelkiej maści zajęć pozalekcyjnych. Do tego wszystkiego trzeba mieć sporo siły i koncentracji. Dlatego warto o nie zadbać już od rana.
Dziś serwujemy prosty przepis na codzienne śniadanie, które w zależności od upodobań i chęci urozmaicenia sobie życia można modyfikować do woli. Granola, czyli śniadaniowa klasyka gatunku, w wersji bezglutenowej, z pożywną pastą sezamową i przede wszystkim z karobem w formie proszku i melasy. Ten delikatnie karmelowy, pełen witamin i mikroelementów zamiennik kakao, którego w zależności od intensywności upodobania do słodyczy można dodać mniej lub więcej, sprawdzi się idealnie w tej wersji. Trochę mleka lub jogurtu roślinnego i mamy pełnowartościowe śniadanie.
Po kilku godzinach w szkole przychodzi ochota na drugie śniadanie. Jakiś owoc i kilka bakaliowych trufli to zestaw doskonały, który zapewni siłę do samego obiadu i skutecznie wyeliminuje potrzebę sięgnięcia po drożdżówkę.
Obie propozycje idealnie nadają się nie tylko dla dziecka, lecz także dla rodziców, a nawet osób intensywnie uczęszczających na siłownię i treningi. Zachęcamy, bo naprawdę warto sprawdzić oba przepisy w swojej powakacyjnej kuchni. Smacznego i na zdrowie!

Bakaliowe trufle z karobem

  • 10 dag suszonych moreli niesiarkowanych kulemini
  • 10 dag suszonych daktyli
  • 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżka karobu (proszku z chleba świętojańskiego)
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1 łyżka tahini

Daktyle i morele zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy w celu usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie odlewamy wodę, wkładamy suszone owoce do miksera, dodajemy tahinę oraz melasę z drzewa świętojańskiego i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski z ekspandowanym amarantusem i kaszą jaglaną, dokładnie mieszamy i z tak powstałej masy formujemy zwilżonymi rękoma kulki. Obtaczamy je w proszku z drzewa świętojańskiego.

Bezglutenowa granola z karobem

  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 5 dag suszonych owoców morwykuleee
  • 5 dag suszonych owoców żurawiny
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag migdałów
  • 2 łyżki tahini
  • 3 łyżki karobu
  • 3 łyżki melasy z karobu

Łączymy w misce płatki jaglane i gryczane. Orzechy i migdały siekamy i dorzucamy do miski. Żurawinę i morwę zalewamy wrzątkiem, po minucie przecedzamy w celu usunięcia zanieczyszczeń i dodajemy do mieszanki. Łączymy ze sobą melasę z karobu z tahini, wlewamy do miski i mieszamy. Dosypujemy suchy karob i ponownie mieszamy, po czym wyjmujemy całość i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika włączonego na termoobieg i pieczemy około 25 min w temperaturze 175 st. C, od czasu do czasu uchylając piekarnik, by przemieszać piekącą się granolę. Po upieczeniu czekamy, aż przestygnie, mieszamy i wprzekładamy do pojemnika, aby później móc ją serwować np. z roślinnym mlekiem lub jogurtem.

Zamów prenumeratę: link