[wppb-login]

Dlaczego jesteś wege?

Martyna Kozłowska
Styczeń09/ 2017

Poprosiliśmy naszych czytelników i fanów fanpaga o podzielenie się z swoją historią przejścia na wegetarianizm/weganizm. Oto kilka z nich:

shutterstock_424825072„Mieszkam w Szwecji. Mam męża Szweda, z którym mam trzech już dorosłych trzech synów. Tutaj dzieci jedzą obiady w szkole. Pewnego dnia średni syn wrócił ze szkoły i powiedział, że od tego dnia jest wegetarianinem. Miał wtedy 13-14 lat. Moja odpowiedź brzmiała: no to wszyscy będziemy wegetarianami. I tego dnia wszyscy naraz zmieniliśmy dietę. Z perspektywy czasu (było to ponad 15 lat temu) żałuję tylko, że nie wprowadziłam diety wegańskiej jak najszybciej. Obecnie jestem od kilku lat weganką i w domu królują potrawy wegańskie. Jeśli ktoś chce zjeść coś z mlekiem, to jego sprawa… ale ja tego nie zrobię!
Dlaczego wcześniej nie przeszliśmy na wegetarianizm? Nie wiem. Trudno mi na to odpowiedzieć. Nikt z nas nie lubił nigdy mięsa, a mimo to je jedliśmy, choć w niedużych ilościach. Po prostu beznadziejna tradycja. Dlatego tak ważne jest uświadamianie młodego pokolenia. Wielu starszych może trudno jest przekonać, ale młodzież warto!
Marzę, by rodzice właśnie tak podchodzili to wegetarianizmu. Żeby nie traktowali tego jako dziwactwa, żeby sami rozwijali się w pozytywnym kierunku wraz ze swoimi dziećmi. Wielu nastolatków mówi, że rodzice zabraniają im być weganami. W ten sposób rodzice pokazują swój prymitywizm. Trzeba ratować ziemię dla przyszłych pokoleń. Trzeba jeść wegańsko, by być zdrowym. Trzeba okazywać empatię, by na ziemi było mniej okrucieństwa.
Zapomniałam dodać, że moje dwie siostry i ich rodziny tez dołączyły do grona wegetarian” Gosia Kallin

 


 

„Dokładnie nie pamiętam, kiedy zrodziła się myśl, żeby przestać jeść zwierzęta. To nie była shutterstock_107759189decyzja „ot tak”. To była długa droga (dla mnie rok to szmat czasu), zanim zdecydowałem się na weganizm. Nie bardzo wiedziałem co jeść, jak przyrządzać posiłki. Więc szło to etapami: od ograniczenia mięsa, po wegetarianizm, aż do weganizmu. Pomógł mi w tym Facebook, a dokładnie profile prozwierzęce i VeganWorkout.org.PL. Minusem tego wszystkiego są migawki w mojej głowie  filmów nagranych z ubojni, hodowli futer itp. To dla mnie bardzo trudne. Mimo to czuję się lepszym człowiekiem.Łukasz Es

 


 

„Jestem weganinem, bo nie chcę tworzyć podziałów między zwierzętami do kochania i do jedzenia. Według mnie wszystkie zasługują na miłość, a w podjęciu ostatecznej decyzji o niekrzywdzeniu pomogło mi Stowarzyszenie EmpatiaHans Wlazkow

 


 

„Zrezygnowałam z mięsa 1 kwietnia 2014 r po obejrzeniu filmu znanego weganina, który obnaża traktowanie zwierząt w ubojniach! Płakałam po tym filmie z tydzień! To był wstrząs i wtedy ja i mąż powiedzieliśmy „dość”! Mąż jest wegetarianinem, ja obecnie weganką. Żałuję tylko, że tak późno. W domu mieszka z nami 6 psów, 4 koty, królik. Jesteśmy wolontariuszami i pomagamy bezdomnym psom, a na co dzień wychowujemy porzucone ludzkie dzieci.” Joanna Bienioszek-Popławskashutterstock_424476892

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook