[wppb-login]

Warzywne pisto po hiszpańsku

Magda Buszko
Kwiecień01/ 2016

Pisto z La Manchy (Hiszpania) to nasza nowa propozycja na nadchodzące ciepłe dni. Świeże warzywa i nowy smak  to coś, co zachwyci zarówno Was jak i Waszych przyjaciół.

Autorka: Monika Rząca
www.wakacje-hiszpania.pl

Ajo blanco_profiloweTen prosty przepis to jeden z moim ulubionych tradycyjnych hiszpańskich
specjałów. Połączenie wyrazistego czosnku, naturalnej słodyczy świeżych
warzyw i pięknych kolorów sprawia, że *pisto manchego*, bo tak brzmi jego
nazwa po hiszpańsku, to potrawa od której łatwo się uzależnić.

Potrzeba jedynie świeżych sezonowych warzyw (najlepiej tych z ogródka),
dobrej jakości oliwy z oliwek i trochę cierpliwości.

Pisto to danie typowe dla diety śródziemnomorskiej i jego odpowiedniki
znajdziecie na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Podobno przepis ma swoje
korzenie w diecie arabskiej, gdzie dania oparte na produktach roślinnych
były elementarną częścią diety.

Niektórzy wrzucają wszystkie składniki już na początku, ja radzę dodawać je
kolejno aby miały czas oddać swój smak potrawie.

Do przygotowania pisto potrzebujesz:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczka
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Kroimy wszystkie składniki w niewielką kostkę i odstawiamy. Bakłażana
posypujemy szczyptą soli, aby stracił specyficzną goryczkę. Z pomidorów
ściągamy skórkę zanurzając je wcześniej w gorącej wodzie. Obrane, kroimy w
kostkę i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czerwoną paprykę, smażymy ją przez
około 10 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy zieloną papryczkę oraz cebulę
i mieszając czekamy aż papryka zmięknie a cebulka się zeszkli. Następnie na
patelnię dodajemy cukinię, dusimy ją około 10 minut. Zostaje nam opłukany z
soli bakłażan i czosnek. Czekamy 5 minut i dodajemy pokrojone wcześniej
pomidory. Aby zrównoważyć ich kwaśność warto dodać łyżkę cukru. Zostawiamy
warzywa pół godziny na niewielkim ogniu, żeby mogły się przegryźć i
rozpaść. Sekret dobrego pisto leży właśnie w braku pośpiechu. Na koniec
dodajemy sól i pieprz do smaku.

Pisto najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. Polecamy!

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook